Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Полієнові антибіотики




Взаємодіють з ергостеролом клітинної мембрани грибів, викликаючи її пошкодження.

  • Амфотерицин В (Amphotericin B) *

Фармакотерапевтична група:J02AА01 - протигрибкові засоби для системного застосування. Антибіотики.

Основна фармакотерапевтична дія:має більше фунгістатичну, ніж фунгіцидну дію; полієновий протигрибковий а/б, що має широкий спектр активності проти дріжджів і дріжджоподібних грибів: in vitro активний відносно численних видів грибів - Histoplasma capsulatum, Coccidiodes immitis, Candida spp., Blastomyces dermatitidis, Rhodotorula spp., Cryptococcus neoformans, Sporothrix schenckii, Mucor mucedo і Aspergillus fumigatus; неефективний відносно бактерій, рикетсій та вірусів; у клінічній практиці резистентних до препарату штамів грибів роду Candida виявлено не було.

Показання для застосування ЛЗ:системні мікози: кандидомікоз, аспергільоз, гістоплазмоз, криптококоз, кокцидіомікоз, бластомікоз, мукоромікоз ВООЗ, БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:в/в введення проводиться протягом 2 - 6 год; рекомендована концентрація для в/в вливання становить 0,1мг/мл (1мг/10мл); лікування починають з добової дози, яка становить 0,25 мг/кг, яку водять протягом 2 - 6 год; перша пробна доза (1 мг в 20 мл 5% р-ну глюкози), що вводиться протягом 20 – 30 хв - надійний спосіб оцінки індивідуальної переносимості препарату ВООЗ,БНФ; далі препарати вводиться в/в в дозі 0,3 мг/кг протягом 2 - 6 год; дозу можна поступово нарощувати від 5 - 10 мг на день до середньодобової дози - 0,5 - 1 мг/кг; оптимальна доза залишається невідомою, і підбір ефективної та водночас досить безпечної дози значною мірою здійснюється емпіричним шляхом; рекомендована добова доза може бути 1 мг/кг на день або 1,5 мг/кг через день у разі тяжких інфекцій, спричинених достатньо резистентними збудниками; за будь-яких обставин загальна добова доза не повинна перевищувати 1,5 мг/кг ВООЗ, БНФ.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:пропасниця; нездужання, зменшення маси тіла, припливи; анорексія, нудота, блювання, пронос, диспепсія, епігастральні болі спазматичного характеру, відхилення показників функціональних печінкових тестів від норми, жовтуха, г. печінкова недостатність, геморагічний гастроентерит, мелена; нормохромна, нормоцитарна анемія, агранулоцитоз, порушення згортання, тромбоцитопенія, лейкопенія, еозинофілія, лейкоцитоз, гіпомагніємія, гіперкаліємія; біль у місці ін’єкції за наявності чи відсутності флебіту або тромбофлебіту; генералізований біль, включаючи біль у м’язах і суглобах; головний біль, судоми, втрата слуху, тиніт, транзиторні явища шуму у вухах, порушення гостроти зору або диплопія, периферична нейропатія, енцефалопатія, зниження та порушення функції нирок, включаючи азотемію, підвищення креатиніну сироватки, гіпокаліємію, гіпостенурію, ацидоз, зумовлений функцією ниркових канальців, нефрокальциноз, г. ниркова недостатність, анурія, олігурія; АР; зупинка серця, аритмії, включаючи фібриляцію шлуночків, СН, гіпертензія, гіпотензія, шок; легені: задишка, бронхоспазм, набряк легенів некардіогенного походження, пневмоніт, пов’язаний з гіперчутливістю.

Протипоказання до застосування ЛЗ:лікування неінвазивних грибкових інфекцій; тяжкі форми патології нирок, печінки, кровотворної системи, хворим на ЦД, підвищена чутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін'єкцій по 50 мг у фл.; порошок ліофілізований для приготування р-ну для інфузій по 50 мг у фл.; суспензія для приготування р-ну для інфузій, 5 мг/мл по 2 мл, або по 10 мл, або по 20 мл у фл.

Торгова назва:

II. АМФОЛІП, АМФОТРЕТ,Бхарат Сірамс енд Вакцинс Лімітед, Індія
ФУНГІЗОН, Брістол-Майєрс Сквібб, Франція
  • Ністатин (Nystatin) *

Фармакотерапевтична група:А07АА02 - протимікробні засоби, що застосовуються при кишкових інфекціях. Антибііотики

Основна фармакотерапевтична дія:фунгістатична дія; а/б полієнової групи, що продукується актиноміцетом Streptomyces noursei; призводить до втрати основних компонентів клітини; пошкоджує збудників дерматомікозів, глибоких та вісцеральних бластомікозів, збудників хромомікозу та споротрихозу, пліснявих мікозів, деяких патогенних найпростіших, особливо чутливі дріжджоподібні грибки роду Candida та аспергили; пригнічує розвиток вегетативних форм дезинтерійних амеб у кишечнику; стійкість до препарату у грибків роду Candida та інших чутливих видів розвивається повільно; не активний відносно бактерій, актиноміцетів і вірусів.

Показання для застосування ЛЗ:захворювання, викликані грибками роду Candida (Candida albicans та інш.); кандидоз слизових оболонок рота, шкіри і травного тракту ВООЗ ,БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:внутрішньо дорослим приймають по 500 000 ОД препарату 3 – 4 р/добу ВООЗ,БНФ ; добова доза - 1,5 – 3,0 млн ОД; дітям призначають після 6 років (дози такі ж самі як для дорослих) ВООЗ; середня тривалість лікування 10 – 14 днів (залежно від тяжкості захворювання та чутливості до препарату); при хр. рецидивуючих кандидозах проводять повторні курси терапії з перервами між ними 2 – 3 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея, підвищення t° тіла, озноб, АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, порушення функції печінки, панкреатит, виразкова хвороба шлунка, період вагітності, діти до 6 років.

Форми випуску ЛЗ: супозиторії ректальні по 250 000 ОД, 500 000 ОД; табл., вкриті оболонкою, по 250 000 ОД, 500 000 ОД.

Торгова назва:

I. НІСТАТИН, ВАТ "Вітаміни", м. Умань, Черкаська обл., Україна
НІСТАТИН, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
НІСТАТИН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
НІСТАТИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. НІСТАТИН, ВАТ "Нижфарм", м. Нижній Новгород, Російська Федерація
  • Натаміцин (Natamycin)

Фармакотерапевтична група:А07АА03 – протимікробні засоби, які застосовуються при кишкових інфекціях. Антибііотики

Основна фармакотерапевтична дія:фунгістатична дія; полієновий а/б широкого спектра дії, активний щодо патогенних грибків, включно з дріжджовими грибками та особливо Candida albicans; не має сенсибілізуючої здатності; завдяки кишковорозчинній оболонці діє тільки в кишечнику.

Показання для застосування ЛЗ:грибкові захворювання кишечнику, в т.ч. г. псевдомембранозний та г. атрофічний кандидоз у пацієнтів з кахексією, імунною недостатністю, а також після терапії антибіотиками, кортикостероїдами, цитостатиками; кандидоз кишечнику; в складі комплексної терапії при системних грибкових захворюваннях.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для лікування кандидозу кишечнику дорослим призначають по 1 табл. 4 р/добу в середньому протягом 1 тижня; для дітей звичайно достатня доза 50 мг 2-4 р/добу; для лікування поширеного кандидозу шкіри призначають 1 табл. 4 р/добу (для дорослих) протягом 1 тижня; для лікування кандидозу нігтів призначають 1 табл. 4 р/добу протягом 2-3 місяців; для лікування вагінального кандидозу у випадку стійких інфекцій 1 табл. 4 р/добу протягом 10-20 днів в доповнення до застосування вагінальних супозиторіїв; тривалість лікування індивідуальна; після зникнення симптомів захворювання рекомендуєтся продовжувати лікування ще декілька днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота та діарея.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 100 мг.

Торгова назва:

II. ПІМАФУЦИН®, Астеллас Фарма Юроп Б.В., Нідерланди

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты