Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стабілізатори мембран тканинних та циркулюючих базофілів




· Кислота кромогліциєва (Cromoglicic acid)

Фармакотерапевтична група:R01AC01 - засоби, що застосовуються при бронхообструктивних захворюваннях дихальних шляхів. Препарати, які гальмують вивільнення та активність гістаміну та інших “медіаторів“ алергії та запалення.

Основна фармакотерапевтична дія:мембраностабілізуюча, протиалергічна дія; стабілізує мембрани сенсибілізорованих гладких клітин; гальмує вхід іонів кальцію; дегрануляцію і вивільнення із них гістаміна, брадикініна, лейкотрієнів, простагландинів та ін. біологічно активних речовин; попереджує розвиток алергічних і запальних реакцій; бронхоспазма; інгібує хемотаксис еозинофілів; має властивість блокувати рецептори, специфічні для медіаторів запалення; тривале використання зменшує частоту приступів БА та полегшує її перебіг; знижує потребу в бронхолітичних препаратах і глюкокортикоїдах.

Показання для застосування ЛЗ:БА (включаючи БА, що провокується алергенами, іритантами, холодом, фізичним навантаженням) у дітей і дорослих (профілактика й лікування).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:всередину по 2 капс. (200 мг) 4 /добу за 30 хв перед вживанням їжі і перед сном дорослим і дітям (старшим 12 років); дітям від 2 до 12 років - по 1 капс. (100 мг) 4 р/добу (до 40 мг/кг/добу); дорослим і дітям; інтраназально - по 1 аерозольній дозі в кожен носовий хід 3-4 р/добу; дозований аерозоль для інгаляцій по 1-2 дози 4-6 (до 8) р/добу дорослим і дітям понад 5 років на початку лікування БА; в тяжких випадках БА по 2 дози 6-8 р/добу, при клінічному полібшенні - по 1 дозі 4 р/добу; для профілактики астми фізичного зусилия безпосередньо перед фізичною работою можна провести додаткове використання лікувального засобу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:подразнення слизової оболонки порожнини носа, глотки, дихальних шляхів, дистонія, рефлекторний кашель, сухість у роті, запаморочення, головний біль, нудота, шкірний висип, шкірний зуд, кропив’янка, артралгія, затримка сечі.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість, вагітність (I триместр), вік до 5 років (інгаляції аероз.), до 2 років — інгаляції пор. д/інг.

Форми випуску ЛЗ:краплі назальні 2% по 5 мл; спрей назальний 2 % по 15 мл.

Торгова назва:

I. КРОМОФАРМ®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
II. ІФІРАЛ®, Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми Дж. Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд), Індія
КРОМО САНДОЗ®, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Сандоз/Др. Герхард Манн, Німеччина/Німеччина
КРОМОГЛІН, КРОМОГЛІН®, Меркле ГмбХ, Німеччина
  • Кетотифен (Ketotifen)

Фармакотерапевтична група:R06AХ17 - засоби, що застосовуються при бронхообструктивних захворюваннях дихальних шляхів. Препарати, які гальмують вивільнення та активність гістаміну та інших “медіаторів“ алергії та запалення.

Основна фармакотерапевтична дія:мембраностабілізуюча, антигістамінна дія; гальмує вивільнення гістаміну та ін. медіаторів із гладких клітин і базофілів; неконкурентно блокує H1-гістамінові рецептори; інгібує фосфодиестеразу; підвищує рівень цАМФ в клітинах; пригнічує сенсибілізацію еозинофілів рекомбінантними цитокінами людини і їх накопичення в дихальних шляхах; попереджує розвиток симптомів гіперреактивності дихальних шляхів, яка обумовлена фактором активації тромбоцитів або дією алергенів; попереджує розвиток бронхоспазму (не має бронхорозширюючу дію); клінічний ефект развивається через 6-8 тиж.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика приступів БА (всі форми); алергічний бронхіт; кропив’янки (г., хр.); атопічний дерматит.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:всередину, під час їжі, дорослим і дітям понад 3 роки по 1 мг перші 3-4 дні у вечері (можливий седативний ефект), далі 2 мг/доб (по 1 мг вранці і ввечері); при необхідності у дорослих і детей старших 10 років добову дозу підвищують до 4 мг (по 2 мг 2 р/добу); сироп: дітям у віці від 6 міс до 3 років - в разовій дозі 2,5 мл - (0,05 мг/кг) 2 р/добу; дітям старшим 3 років - по 5 мл (1 ч.л.) в перші 3-4 дні 1 раз ввечері, потім 2 р/добу (вранці і ввечері).

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нервова система і органи чуття - седативний ефект, зниження реакційної спроможності, заторможеність, відчуття втоми, легке головокружіння, головний біль, сонливість, рідко – порушення сну, нервозність (особливо у дітей); ЖКТ - сухість в роті, підвищення апетиту, тошнота, рвота, гастралгія, запор; інші - тромбоцитопенія, цистіт, збільшення маси тіла, шкірні АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість, вагітність, годування груддю, дитячий вік до 3 років (табл.) або 6 міс (сироп).

Форми випуску ЛЗ:капс. по 1 мг; сироп, 1 мг/5 мл по 100 мл, по 50 мл; табл. по 1 мг.

Торгова назва:

I. КЕТОТИФЕН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
КЕТОТИФЕН, ТОВ "Дослідний завод "ГНЦЛС", м. Харків, Україна
КЕТОТИФЕН-В, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
КЕТОТИФЕН-ЛХ, ЗАТ "Лекхім-Харків", м. Харків, Україна
II. ЗАДІТЕН, Фамар Франція, Франція
ЗАДІТЕН®, Новартіс Фарма С.А.С/Фамар Франція, Франція/Франція
КЕТОТИФЕН СОФАРМА, АТ "Софарма", Болгарія
  • Лодоксамід (Lodoxamide)

Фармакотерапевтична група:S01GX05 - протинабрякові та антиалергічні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:стабілізатор мембран тучних клітин, що пригнічує in vivo реакцію гіперчутливості негайного типу I; пригнічує збільшення проникності поверхневих судин, пов’язане з реагіном або IgЕ та а/г - індукованими реакціями; здатний стабілізувати тучні клітини гризунів і запобігати індукованому а/г вивільненню гістаміну; запобігає вивільненню тучними клітинами інших медіаторів запалення і пригнічує хемотаксис еозинофілів; ця лікарська речовина запобігає потоку іонів кальцію в тучні клітини після їх стимуляції а/г; не має вираженого судинозвужувального, антигістамінного ефекту, дії, що пригнічує активність циклооксигенази або іншої протизапальної активності.

Показання для застосування ЛЗ:неінфекційні алергічні кон’юнктивіти БНФ (весняний кератокон’юнктивіт, весняний кон’юнктивіт, гігантський папілярний кон’юнктивіт, весняний кератит та алергічний атопічн кон’юнктивіт.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі і діти – 1-2 крап. в кожне око 4 р/добу БНФ через рівні проміжки часу; покращення стану, звичайно, спостерігається через кілька днів, але інколи необхідне подальше лікування тривалістю до 4 тижнів БНФ; при позитивній динаміці симптомів лікування варто продовжувати протягом деякого часу, необхідного для закріплення ефекту.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:короткочасне печіння, поколювання або дискомфорт після інстиляції, очний свербіж, затуманення зору, утворення кірочок на краях повік, с-м сухого ока, сльозотеча та гіперемія; відчуття присутності стороннього тіла в оці, біль в очах, набряк, втома очей, відчуття жару в очах, набряк повік, хемоз, клітини в передній камері ока, епітеліопатія, кератопатія/кератит, блефарит, ерозія рогівки, нечіткість зору, ушкодження епітелію рогівки та алергію; відчуття жару, головний біль, нудота, дискомфорт у животі, запаморочення, сонливість, сухість у носі, чхання та висип.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:краплі очні 0,1% по 5 мл у фл.-крапельницях

Торгова назва:

II. АЛОМІД®, Алкон-Куврьор, Бельгія

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты