Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Цитотоксичні антибіотики




Широко застосовують для лікування пухлин. Механізм дії полягає в інгібуванні синтезу ДНК у зв’язку зі зв’язуванням з ДНК та індукції одно- та дволанцюгових розривів, а також із взаємодією з ДНК-залежними ферментами, перш за все, з топоізомеразами ІІ та І.

Багато цитотоксичних антибіотиків мають радіоміметичну активність, тому їх слід поєднувати з променевою терапією.

Даунорубіцин, доксорубіцин та ідарубіцин – антрациклінові антибіотики. Мітоксантрон та епірубіцин – синтетичні похідні антрацикліну. Блеоміцин відносять до групи флеоміцинів, дактиноміцин – до групи актиноміцинів.

 

· Блеоміцин (Bleomycin) *

Фармакотерапевтична група:L01DС01 – aнтинеопластичні засоби. Протипухлинні антибіотики і споріднені препарати.

Основна фармакотерапевтична дія:препарат є А2-фракцією виділеною з культури Streptomyces verticіllus, що містить протипухлинний антибіотик; механізм дії пов'язаний із здатністю спричиняти фрагментацію молекул ДНК; має слабко виражену мієлодепресивну та імунодепресивну активність; незначною мірою пригнічує кровотворення.

Показання для застосування ЛЗ:рак шкіри ВООЗ, рак стравоходу, рак легені, рак шийки матки ВООЗ, рак статевого члена ВООЗ, гліома, рак щитовидної залози, злоякісні пухлини голови і шиї ВООЗ (рак верхньої щелепи, язика, губи, глотки, ротової порожнини та ін.); рак нирки, лімфогрануломатоз, неходжкинські лімфоми БНФ, герміногенні пухлини яєчка ВООЗ і яєчника; саркоми м'яких тканин ВООЗ остеогенна саркома;

ексудативний плеврит і ексудативний перитоніт при злоякісних пухлинах ВООЗ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять в/в, в/м, п/ш і внутріартеріально: в/в вводять 15-30 мг у 15-20 мл ізотонічного р-ну натрію хлориду або декстрози; в/м або п/ш 15-30 мг у 5 мл розчинника; в артерію вводять 5-15 мг; вводять 2 рази на тиждень; частота введень змінюється залежно від ступеня виразності симптомів; максимально – 1 раз на добу, мінімально – 1 раз на тиждень; сумарна курсова доза не повинна перевищувати 300-400 мг; особам похилого віку дозу зменшують – призначають 15 мг 2 рази на тиждень; підтримуюча терапія - 15 мг 1 раз на тиждень приблизно 10 разів; повторні курси проводять з інтервалом 3-4 тижні; р-н для ін’єкцій готують безпосередньо перед застосуванням; в/в введення р-няють у 20 мл ізотонічного р-ну натрію хлориду, вводять протягом 5 хв; для в/м введення р-няють у 5 мл ізотонічного р-ну натрію хлориду; при болючості попередньо вводять 1-2 мл 1-2 % р-ну новокаїну.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:ураження легенів (кашель, інтерстиціальна пневмонія, фіброз легеневої тканини); гематотоксичність (можлива лейкоцитопенія та інші зміни формули крові); гіперпігментація, дерматити, деформація нігтів, алопеція, ангулярний стоматит, АР (еритема, кропив'янка), підвищення температури, нудота, блювання, анорексія, головний біль, запаморочення, порушення функції печінки, нирок, азооспермія, аменорея, нейротоксичність (слабкість, головний біль, запаморочення та ін.); місцево - ущільнення вени, звуження у місці введення, при в/м введенні – ущільнення у місці введення, болючість.

Протипоказання до застосування ЛЗ:виражені порушення функцій дихання, фіброз легеневої тканини, виражені порушення функції нирок (кліренс креатиніну менше 25-35 мл/хв), печінки, тяжкі захворювання СС системи, періоди вагітності і годування груддю, підвищена чутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:порошок для ін'єкцій по 15000 МО; порошок для приготування р-ну для ін'єкцій по 15 мг; порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін'єкцій по 15 МО

Торгова назва:

I. БЛЕОМІЦИН, ТОВ "Авант", м. Київ, Україна
БЛЕОНКО-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. БЛЕОЛЕМ, Лемері С.А. де С.В., Мексіка
БЛЕОНКО, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд., Індія
БЛЕОЦИН, Ніппон Каяку Kо. Лтд., Японія

· Дактиноміцин (Dactinomycin)

Фармакотерапевтична група:L01DA01 - цитотоксичні антибіотики і споріднені препарати. Актиноміцини

Основна фармакотерапевтична дія:ігібує клітинну проліферацію шляхом утворення стабільного комплексу з ДНК і порушення ДНК-залежного синтезу РНК; чинить імунодепресивну дію.

Показання для застосування ЛЗ:пухлина Вільмса ВООЗ; рабдоміосаркома у дітей ВООЗ ; трофобластична хвороба ВООЗ вагітних (в складі комбінованої хіміотерапії); несеміноматозна карцинома яєчок; саркома Евінгса; рецидивуючі або метастатичні солідні пухлини (шляхом регіональної перфузії як в якості монотерапії, так і в комбінації з іншими протипухлинними препаратами в паліативній або ад’ювантній терапії).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:режим дозування індивідуальний, залежить від розміру і локалізації новоутворення, схеми лікування і переносимості терапії; МДД для дорослих і дітей не повинна перевищувати 15 мкг/кг маси тіла або 400 – 600 мкг/м2 поверхні тіла в/в протягом 5 днів; дітям призначають по 15 мкг/кг/добу в/в протягом 5 днів; альтернативний курс для дітей – загальна доза 2,5 мг/м2 в/в на тиждень; повторний курс може проводитися не раніше ніж через 3 тижні, за умови зникнення всіх ознак токсичних ефектів; дактиноміцин можна також застосовувати методом ізольованої перфузії; вводять самостійно або у поєднанні з іншими протипухлинними препаратами або як паліативне лікування, або як доповнення до хірургічного лікування; при цьому методі препарат - 50 мкг/кг – для нижніх кінцівок і органів таза, 35 мкг/кг – для верхніх кінцівок; пацієнтам з надмірною масою тіла, а також у випадках попереднього лікування хіміотерапевтичними препаратами і опромінюванням, рекомендується призначати менші дози Дактолу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:токсичні ефекти (за виключенням нудоти та блювання) звичайно не виявляються раніше ніж через 2 – 4 дні після припинення курсу терапії і можуть не досягати максимальних проявів протягом перших 1 – 2 тижнів; побічні ефекти зазвичай оборотні після припинення лікування; загальне нездужання, слабкість, млявість, гарячка, болі у м’язах, проктит, гіпокальціємія, затримка росту, інфекції; хейліт, дисфагія, езофагіт, виразковий стоматит, фарингіт; пневмоніки; нудота, блювання, анорексія, болі в животі, діарея, ерозивно-виразкові ураження ШКТ, проктит; нудота і блювання, що виникають протягом перших 5 год після лікування дактоміцином можуть пом’якшуватись призначенням антиеметиків; токсичне ураження печінки (асцит, гепатомегалія, гепатити та порушення показників функції печінки); анемія (аж до апластичной анемії), агранулоцитоз, лейкопенія, тромбоцитопенія, панцитопенія, ретикулоцитопенія (при зниженні кількості тромбоцитів і лейкоцитів (підрахунок цих клітин крові проводиться щоденно) прийом препарату слід припинити до відновлення функції кісткового мозку; алопеція, шкірний висип, акне, рецидив еритеми або посилення пігментації ділянок шкіри, що раніше опромінювалися; препарат здатен роз’їдати м’які тканини - у випадку екстравазації під час необережного в/вного введення препарату може розвитись важке ушкодження м’яких тканин, що може призводити до розвитку контрактури верхніх кінцівок.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; вітряна віспа, оперізувальний лишай (оперізувальний герпес, Herpes zoster): може розвинутися тяжке генералізоване захворювання, аж до летального кінця; дитячий вік - до 6 місяців; пригнічення функції кісткового мозку, виражена цитопенічна реакція при лікарській або радіаційній терапії (в анамнезі); печінкова недостатність; гіперурикемія; вагітність, період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін'єкцій по 0,5 мг

Торгова назва:

I. ДАКТОЛ-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. ДАКТОЛ, ВІНУС РЕМЕДІС ЛІМІТЕД, Індія

· Даунорубіцин (Daunorubicin)

Фармакотерапевтична група:L01DB02 - цитотоксичні антибіотики і споріднені препарати; антрацикліни і споріднені сполуки.

Основна фармакотерапевтична дія:протипухлинний засіб з групи антрациклінових а/б; цитотоксична дія обумовлена його здатністю інгібувати синтез ДНК, РНК і білків пухлинних клітин; механізм дії заснований на інтеркаляції антрацикліну між сусідніми парами підстав подвійної спіралі ДНК, що перешкоджає її розкручуванню для подальшої реплікації.

Показання для застосування ЛЗ:індукція ремісії при г. мієло- і лімфо лейкозі ВООЗ БНФ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять тільки в/в; у розведеному вигляді; р-няють в 0,9 % р-ні натрію хлориду. Дорослі: 40–60 мг/м2 ч/з день протягом курсу (до 3х ін’єкцій) до індукції ремісії. Г. мієлоїдний лейкоз: рекомендована доза – 45 мг/м2. Г. лімфоцитарний лейкоз: рекомендована доза – 45 мг/м2. Діти: старше 2 років – доза як для дорослих; віком до 2 років або з площею тіла менше 0,5 м2 – 1 мг/кг/добу; кількість ін’єкцій призначається індивідуально залежно від реакції організму і переносимості препарату до досягнення ремісії.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:кардіотоксична дія у вигляді застійної СН (тахікардія, задишка, набряклість стоп і гомілок) і у вигляді перикардиту–міокардиту; лейкопенія, тромбоцитопенія, анемія, гранулоцитопенія; незвичні кровотечі або крововиливи; нудота, блювання, езофагіт або стоматит, ротоглоточний кандидоз, анорексія, діарея, ураження слизових оболонок ШКТ, тенезми; гіперурикемія, нефропатія, пов’язана з підвищеним утворенням сечової кислоти; червонувате забарвлення сечі, цистит; випадання волосся (оборотне), потемніння або почервоніння шкіри, паннікуліт, целюліт; шкірний висип, свербіж, набряк, підвищена температура тіла, озноб; головний біль, опортуністичні інфекції; екстравазат; некроз тканини, флебіт у місці введення.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість, пригнічення функції кісткового мозку, кахексія, термінальні стадії пухлинного процесу, метастази в кістковий мозок, лейкопенія (кількість лейкоцитів нижче 4000/мм), тромбоцитопенія (кількість тромбоцитів нижче 120 000/мм), вірусні інфекції (вітряна віспа, оперізувальний лишай), органічні ураження серця, хр.СН у фазі декомпенсації, виражені порушення функції печінки і нирок, виразкова хвороба шлунка і ДПК у стадії загострення, вагітність, період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін'єкцій 20 мг

Торгова назва:

I. ДАУНОЛ-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. ДАУНОЛ, ВІНУС РЕМЕДІС ЛІМІТЕД, Індія

· Доксорубіцин (Doxorubicin) *

Фармакотерапевтична група:L01DB01 - протипухлинні антибіотики. Антрацикліни та спорідненні сполуки.

Основна фармакотерапевтична дія:справляє високу протипухлинну та протилейкозну дію; механізм дії ґрунтується на інтеркаляції доксорубіцину в молекулу клітинної ДНК і впливові на мембрану клітин; високоактивний відносно великої кількості пухлин різної локалізації та лейкозів.

Показання для застосування ЛЗ:саркоми м’яких тканин та остеогенні саркоми ВООЗ, рак молочної залози ВООЗ, легенів, щитовидної залози ВООЗ, мезотеліома, злоякісна тимома, рак страховоду, шлунка, печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози, гепатоцелюлярний рак, рак нирки, яєчника ВООЗ, тіла матки, шийки матки, пухлина Вільмса ВООЗ, саркома Юінга, нейробластома ВООЗ, ембріональна рабдоміосаркома, рак передміхурової залози, г.лейкоз ВООЗ, мієломна хвороба, лімфогранулематоз ВООЗ, неходжкінська лімфома ВООЗ, особливо резистентних форм.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять в/в; перед застосуванням до фл. з препаратом додають не менше 10 мл ізотонічного р-у натрію хлориду і струшують протягом 2-3 хв до отримання емульсії, потім додають решту р-ну натрію хлориду; дозу встановлюється індивідуально; найпоширенішою схема, яка передбачає в/в введення в дозі 50-65 мг/м 2 з повторним введенням через 21 добу.; у більш низьких дозах хворим з недостатніми резервами кісткового мозку призначають у дозах 40-50 мг/м2; інші схеми: введення в дозі 20-30 мг/м 2 щоденно протягом 3 днів кожні 3-4 тижні або в дозі 30 мг/м 2 один раз на тиждень курсами протягом 3-4 тижнів; перерва між курсами дорівнює 3-4 тижням.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:кардіотоксичність і мієлосупресія; алопеція (як правило, оборотна), можливі гіперчутливість до препарату з алергічними проявами, судинні порушення у вигляді флебосклерозу, втрата апетиту, нудота, блювання, почервоніння навколо вени при швидкому введенні; у випадку екстравазації може настати некроз навколишніх тканин.

Протипоказання до застосування ЛЗ:лейкопенія, тромбоцитопенія, анемія, міокардит, г. ІМ (виражені порушення серцевого ритму), г. гепатит, туберкульоз, виразкова хвороба шлунка, білірубінемія, вагітність, тяжкі порушення функції печінки і нирок.

Форми випуску ЛЗ:концентрат для приготування р-ну для інфузій, 2 мг/мл по 10 мл, 2 мг/мл по 5 мл (10 мг), 25 мл (50 мг), 50 мл (100 мг), 100 мл (200 мг); ліофілізат для приготування р-ну для внутрішньосудинного та внутрішньоміхурового введення по 50 мг; ліофілізат для р-ну для ін'єкцій по 0,01 г; ліофілізат для р-ну для інфузій по 10 мг, 50 мг; порошок для приготування р-ну для інфузій та ін'єкцій по 10 мг, 50 мг; порошок ліофілізований для приготування р-ну для в/в ін'єкцій по 10 мг; порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін'єкцій по 10 мг; р-н для ін'єкцій, 2 мг/мл по 5 мл, 25 мл, 50 мл.

Торгова назва:

I. АДРОСАЛ-ЗДОРОВ`Я ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
ДОКСОЛІК®, ЛІПОДОКС, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
ДОКСОРУБІЦИН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
II. АДРИБЛАСТИН ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Пфайзер Італія С.р.л./Актавіс Італія С.п.А., Італія/Італія
АДРИБЛАСТИН ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Фармація Італія С.п.А., Італія
АДРИБЛАСТИН ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Фармація Італія С.п.А., Італія - компанія групи Пфайзер, США, Італія
АДРОСАЛ ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд., Індія
ДОКСОРУБІЦИН, Сіндан Фарма СРЛ, Румунія
ДОКСОРУБІЦИН "ЕБЕВЕ", ЕБЕВЕ Фарма Гес.м.б.Х. Нфг. КГ, Австрія
ДОКСОРУБІЦИН -ТЕВА, Фармахемі Б.В., Нідерланди
ДОКСОРУБІЦИН-ЛЕНС, ТОВ "ЛЕНС-Фарм", м. Одинцово, Російська Федерація
ДОКСОРУБІЦИН-ТЕВА, Фармахемі Б.В., Нідерланди
КЕЛИКС®, Бен Веню Лабораторіз Інк./Шерінг-Плау Лабо Н.В., Бельгія, власна філія Шерінг-Плау Корпорейшн, США, США/Бельгія/США

· Епірубіцин (Epirubicin)

Фармакотерапевтична група:L01DB03 - протипухлинні антибіотики та споріднені препарати.

Основна фармакотерапевтична дія:механізм дії пов’язаний з його здатністю зв’язуватися з ДНК; антибіотик швидко проникає в клітини, накопичується у ядрі, гальмує синтез нуклеїнових кислот, а також пригнічує мітотичний поділ; стабілізує комплекс топоізомераза II – ДНК, що призводить до необоротного розриву тяжа ДНК; найбільш активний у фазах S і G2 клітинного циклу, хоча виявляє активність у всіх фазах.

Показання для застосування ЛЗ:рак молочної залози БНФ; рак шлунка, рак яєчника, дрібноклітинний рак легені, поширені/метастатичні форми м’яко-тканинних сарком; злоякісні лімфоми, аденокарцинома матки, поширений рак стравоходу, рак підшлункової залози, гормонорезистентний рак простати, рак голови та шиї, рак сечового міхура БНФ; агресивні форми неходжкінської лімфоми у хворих похилого віку (як складова поліхіміотерапії).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводити в/в струминним методом з фізіологічним р-ном; у випадку монотерапії рекомендована доза для дорослих 60-90 мг/м2 в/в протягом 3-5 хв; залежно від стану функції кісткового мозку цю дозу вводять повторно з інтервалом в 21 день; зниження дози (60-75 мг/м2) - при порушенні функції кісткового мозку внаслідок раніше проведеної хіміотерапії або променевої терапії, вікових змін або при злоякісній інфільтрації кісткового мозку; загальну дозу на цикл можна розділити на 2-3 наступні доби.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:мієлосупресія, кардіотоксичність, оборотна алопеція, запалення слизових оболонок (через 5-10 днів після початку лікування розвивається стоматит з болючими, ерозивними зонами, особливо на боках язика і в під’язиковій ділянці), шлунково-кишкові розлади (нудота, блювання і діарея); гіперпірексія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:виражена депресія мієлоїдного кровотворення внаслідок раніше проведеного лікування іншими протипухлинними засобами або променевої терапії.

Форми випуску ЛЗ:концентрат для приготування р-ну для інфузій, 2 мг/мл по 5 мл (10 мг), або по 25 мл (50 мг), або по 50 мл (100 мг), або по 100 мл (200 мг); ліофілізат для приготування р-ну для ін`єкцій по 0,01 г, 0,05 г; ліофілізат для приготування р-ну для інфузій по 10 мг, 50 мг у фл.; порошок ліофілізований для приготування р-ну для інфузій по 10 мг, 50 мг; р-н для ін'єкцій, 2 мг/мл по 5 мл (10 мг) або по 25 мл (50 мг), 50 мл (100 мг), або по 100 мл (200 мг)

Торгова назва:

I. ЕПІЛІК, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
ЕПІРУБІЦИН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
ЕУЦИН-ЗДОРОВ'Я ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. АНТРАЦИН, Фрезеніус Кабі Онколоджи Лімітед, Індія
ВЕРО-ЕПІРУБІЦИН, ТОВ "ЛЕНС-Фарм", м. Одинцово, Російська Федерація
ЕПІЛЕМ, Лемері С.А. де С.В., Мексіка
ЕПІРУБІЦИН, Сіндан Фарма СРЛ, Румунія
ЕПІРУБІЦИН "ЕБЕВЕ", ЕБЕВЕ Фарма Гес.м.б.Х. Нфг. КГ, Австрія
ЕПІСІНДАН, Сіндан Фарма СРЛ, Румунія
ЕУЦИН ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд., Індія
ФАРМОРУБІЦИН ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Актавіс Італія С.п.А./Пфайзер Італія С.р.л., Італія/Італія
ФАРМОРУБІЦИН® ШВИДКОРОЗЧИННИЙ, Фармація Італія С.п.А., Італія

· Ідарубіцин (Idarubicin)

Фармакотерапевтична група:L01DB06 - протипухлинні антибіотики та споріднені препарати.

Основна фармакотерапевтична дія:антрацикліновий антибіотик, що має антибластичну активність, інтекалюючи в молекулу ДНК, виявляє інгібуючий ефект на синтез нуклеїнових кислот; модифікація антрациклінової структури у положенні 4 зумовлює високу ліпофільність, що приводить до збільшення швидкості проникнення препарату в клітину у порівнянні з доксорубіцином; має більш високу активність у порівнянні з доксорубіцином і є ефективний при лейкемії та лімфомі; його основний метаболіт індарубіцинол виявляє протипухлинну активність.

Показання для застосування ЛЗ:г.нелімфоцитарний лейкоз БНФ (як при первинних випадках, так і при рецидиві), г.лімфолейкоз БНФ (для дорослих і дітей).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:повинен вводитися в/в повільно, протягом 5-10 хв з 0,9% р-ном натрію хлориду; г.нелімфоцитарний лейкоз: дорослим вводять із розрахунку 12 мг/м2 в/в щоденно протягом 3 днів, у поєднанні з цитарабіном; інша схема: монотерапія або у поєднанні з іншими репаратами із розрахунку 8 мг/м2 в/в щоденно протягом 5 днів; г. лімфолейкоз : при монотерапії дорослим дозу встановлюють із розрахунку 12 мг/м2 в/в щоденно протягом 3 днів; для дітей - із розрахунку 10 мг/м2 в/в щоденно протягом 3 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:лейкопенія, нейтропенія, анемія, тромбоцитопенія, геморагії; синусова тахікардія, зміни на ЕКГ, тахіаритмія, атріовентрикулярна блокада пучка Гіса, асимптоматичне зменшення викиду лівого шлуночка, застійна СН, перикардит, міокардит, флебіт, тромбофлебіт, тромбоемболія; анорексія, нудота/блювання, дегідратація, мукозит/стоматит, езофагіт, біль в животі чи печія, ерозія/виразки, шлунково-кишкова кровотеча, діарея, коліт, важкий ентероколіт/нейтропенічний ентероколіт з перфорацією в тому числі; підвищення рівня печінкових ферментів та білірубіну; припливи; алопеція, висипання/свербіж, зміни шкіри, гіперпігментація шкіри та нігтів, гіперчутливість до подразнення шкіри, кропив’янка, акральна еритема; анафілаксія, інфекції, сепсис/септицемія, вторинна лейкемія, гарячка, шок, гіперурекемія; забарвлення сечі в червоний колір на 1 – 2 день після початку застосування.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, тяжкі ураження функції нирок або печінки; тяжка СН; недавній ІМ з вираженою аритмією); персистуюча мієлосупресія з попереднім лікуванням максимальними кумулятивними дозами ідарубіцину та/або іншими антрациклінами і антрацендіонами.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 10 мг; ліофілізат для р-ну для ін'єкцій по 5 мг; порошок ліофілізований для приготування р-ну для ін'єкцій по 5 мг; порошок ліофілізований для приготування р-ну для інфузій по 5 мг; р-н для ін'єкцій, 1 мг/мл по 5 мл або по 10 мл.

Торгова назва:

I. ЕФТРИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
ІДАЛІК®, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
II. ЕФТРИН, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд., Індія
ЗАВЕДОС, Актавіс Італія С.п.А., Італія
ЗАВЕДОС, Актавіс Італія С.п.А./Пфайзер Італія С.р.л., Італія/Італія
ЗАВЕДОС, Пфайзер Італія С.р.л., Італія
ЗАВЕДОС, Пфайзер Італія С.р.л./Пфайзер Італія С.р.л., Італія/Італія
РУБІДА, ТОВ "ЛЕНС-Фарм", м. Одинцово, Російська Федерація

· Мітоксантрон (Mitoxantrone)

Фармакотерапевтична група:L01DВ07 - антинеопластичні засоби. Антрацикліни та споріднені сполуки.

Основна фармакотерапевтична дія:протипухлинний засіб групи синтетичних антрациклінів; гальмує синтез РНК і ДНК, викликає аберації хромосом і утворення поперечних зв’язків між ланцюгами ДНК; дія мітоксантрону на пухлинні клітини не залежить від клітинного циклу.

Показання для застосування ЛЗ:рак молочної залози з регіональними або віддаленими метастазами БНФ, рак печінки БНФ , яєчника (як монотерапія, так і в комбінації), г.лейкоз БНФ у дорослих, резистентний до інших хіміотерапевтичних засобів, неходжкінська лімфома БНФ, рак передміхурової залози.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:прогресуючий рак передміхурової залози, неходжкінська лімфома, рак молочної залози, рак печінки, яєчника (монотерапія): початкова доза – 14 мг/м2 у вигляді разової в/в інфузії; повторні введення можливі з інтервалом 21 день; при знижених резервах кісткового мозку початкову дозу знизити до 12 мг/м2; наступні дози і час їх введення повинні визначатися залежно від ступеня тривалості мієлосупресії: якщо кількість лейкоцитів і тромбоцитів повертається до норми через 21 день, при наступних курсах препарат може вводитись у початковій дозі; загальна курсова доза не повинна перевищувати 200 мг/м2; комбінована терапія: початкова доза повинна бути знижена на 2 – 4 мг/м2 порівняно з дозою при монотерапії; г. нелімфоцитарний лейкоз: рекомендована доза при монотерапії у дорослих – 12 мг/м2 в/в протягом 5 днів (усього до 60 мг/м2); поліхіміотерапія при г.лімфоцитарному лейкозі – найбільш доцільною є комбінація мітоксантрону з цитарабіном: початкове дозування – 10 – 12 мг/м2 мітоксантрону в/в протягом 3 днів (усього до 36 мг/м2) і 100 мг/м2 цитарабіну в/в протягом 7 днів; повторний курс - за показаннями.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:транзиторна лейкопенія (при багаторазовому введенні кожні 3 тижні лейкоцити рідко знижується <1х109/л приблизно на 10-й день і відновлюється через 3 тижні), рідше - тромбоцитопенія, анемія), АР, аменорея, анорексія, закреп, діарея, задишка, слабкість, стомленість, пропасниця, шлунково-кишкові кровотечі, стоматити, кон’юнктивіти, запалення слизових оболонок і неспецифічні неврологічні побічні явища, такі як сонливість, сплутаність свідомості, тривога і невелика парестезія, забарвлення сечі в зелено-блакитний колір протягом 24 год після введення, зрідка - блакитне забарвлення шкіри і нігтів, дуже рідко - дистрофія нігтів і оборотне блакитне забарвлення склери.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, вагітність та годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:концентрат для р-ну для інфузій, 2 мг/мл по 5 мл (10 мг) або по 10 мл (20 мг); р-н для ін'єкцій, 2 мг/мл по 10 мл (20 мг) або по 12,5 мл (25 мг)

Торгова назва:

I. МІТОЛІК®, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
НІТРОЛ-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. МІТОКСАНТРОН "ЕБЕВЕ", ЕБЕВЕ Фарма Гес.м.б.Х. Нфг. КГ, Австрія
НЕОТАЛЕМ, Лемері С.А. де С.В., Мексіка
НІТРОЛ, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд., Індія
ОНКОТРОН, Бакстер Онколоджі ГмбХ, Німеччина

· Мітоміцин (Mitomycin)

Фармакотерапевтична група:L01DB01 - протипухлинні антибіотики. Антрацикліни та спорідненні сполуки.

Основна фармакотерапевтична дія:протипухлинна дія обумовлена здібністю вибірково порушувати синтез ДНК за рахунок утворення перехрестних зв’язків в молекулі ДНК; клітини у другій половині пребіосинтетичного періоду і в першій половині біосинтетичного періоду ДНК високочутливі до цього лікарського засобу; вміст гуаніну і цитозину в ДНК корелює з частотою утворення міжниткових поперечних містків під дією мітоміцину; в високій концентрації знижує кількість РНК в клітині і пригнічує синтез білка.

Показання для застосування ЛЗ:хр.лімфатичний лейкоз, хр.мієлоїдний лейкоз, рак шлунка БНФ, колоректальний рак, рак легені, рак підшлункової залози, рак печінки, рак шийки матки, рак ендометрію, рак молочної залози БНФ, рак голови та шиї, рак сечового міхура БНФ; в комбінації з іншими хіміотерапевтичними засобами при метастазуючій аденокарциномі шлунку і підшлункової залози, а також паліативне лікування ряду пухлин в разі неефективності засобів, що застосовувались раніше.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:у дорослих застосовується в/в по 4 – 6 мг/добу один або два рази на тиждень; при послідовному застосуванні в/в по 2 мг/добу; при періодичному застосуванні у великій дозі застосовують по 10 – 30 мг від одного до трьох (або більше) разів на тиждень; р-няють у фл. із розрахунку 5 мл дистильованої води для ін. на 2 мг мітоміцину; рак сечового міхура: для профілактики рецидивів по 4 – 10 мг шляхом введення в сечовий міхур щодня або кожні два дні; з лікувальною метою застосовують по 10 – 40 мг шляхом введення в сечовий міхур один раз на тиждень або три рази на тиждень, курс - 20 введень; доза може бути скоригована: максимальна добова доза при в/в введенні 30 мг на добу; при необхідності може бути застосований внутрішньоартеріально, інтрамедулярно, внутрішньоплеврально і внутрішньочеревинно у дозі 2 – 10 мг/добу (доза може бути розподілена на кілька введень).

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:система кровотворення(лейкопенія, тромбоцитопенія, крововиливи, анемія, рідко мікроангіопатична гемолітична анемія); з боку ШКТ та печінки (анорексія, нудота, блювання, стоматити); сечовидільна система (гемолітичний уремічний с-м або протеїнурія, гематурія, набряки, цистит, гематурія або атрофія сечового міхура, викликана інстиляцією препарату), АР (висипка на шкірі); дихальна система (інтерстиціальна пневмонія і легеневий фіброз), інші (симптоми нездужання, алопеція, стоматити).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, тромбоцитопенія, порушення згортання крові, підвищена кровоточивість, вагітність та період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:порошок для приготування р-ну для ін'єкцій по 2 мг, 10 мг, 20 мг.

Торгова назва:

II. МІТОМІЦИН-МІЛІ, ВЕНУС РЕМЕДІС ЛІМІТЕД, Індія
МІТОМІЦИН-С КІОВА, Кіова Хакко Біо Ко. Лтд., Японія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты