Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Обмін даними між ПК: обмін даними через послідовний та паралельний інтерфейси; модеми. Базові технічні характеристики персонального комп’ютера.




Апаратне забезпечення обчислювальної системи складають устрої, що утворюють апаратну конфігурацію. Сучасні комп'ютери мають блочно-модульну конструкцію. Це означає, що апаратну конфігурацію, необхідну для виконання конкретних видів робіт, можна збирати з готових блоків.

За розташуванням устроїв щодо центрального процесорного устрою (ЦПУ — Central Processing Unit, CPU) або просто процесору розрізняють внутрішні і зовнішні устрої. Зовнішніми є більшість устроїв уведення-виведення даних. і деякі устрої тривалого збереження даних. Зовнішні устрої ще називають периферійними.

Для узгодження між окремими блоками служать перехідні апаратно-логічних устрої, названі апаратними інтерфейсами. Стандарти на апаратні інтерфейси в обчислювальній техніці називають протоколами. Таким чином, протокол - це сукупність технічних умов, що повинні бути забезпечені розроблювачами устроїв для успішного узгодження їхньої роботи з іншими устроями.

Численні інтерфейси, що є в архітектурі будь-якої обчислювальної системи, можна умовно розділити на дві великі групи: послідовні і паралельні. Через послідовний інтерфейс дані передаються послідовно, біт за бітом, а через паралельний - одночасно групами бітів. Кількість бітів, що беруть участь в одній посилці, визначається розрядністю інтерфейсу, наприклад восьмирозрядні паралельні інтерфейси передають один байт (8 біт) за один цикл.

Паралельні інтерфейси улаштовані складніше , ніж послідовні, але забезпечують більш високу продуктивність. Їх застосовують там, де важлива швидкість передачі даних: для підключення друкувальних устроїв, устроїв уведення графічної інформації, устроїв запису даних на зовнішній носій і т.п. Продуктивність паралельних інтерфейсів вимірюють байтами в секунду (байт/з; Кбайт/з; Мбайт/с).

Устрій послідовних інтерфейсів простіший, але пропускна здатність їх менша.

Обмін даними через послідовні устрої виконується не байтами, а бітами, тому їхню продуктивність вимірюють бітами в секунду (біт/з, Кбит/з, Мбит/с). Іноді швидкість послідовних устроїв виражають у символах за секунду (с/с).

Послідовні інтерфейси застосовують для підключення «повільних» устроїв (устроїв друку низької швидкості, устроїв введення і виведення знакової і сигнальної інформації, контрольних датчиків, малопродуктивних устроїв зв'язку і т.п.), а також у тих випадках, коли немає істотних обмежень по тривалості обміну даними - наприклад, для цифрових фотокамер.

 

Модем

Телекомунікації – це засоби передачі інформації на відстань.

Комп’ютерні телекомунікації, що з’явилися порівняно недавно, вважаються найперспективнішим видом передачі інформації з одного комп’ютера до іншого. Здійснюється така передача інформації за допомогою телефонної мережі. Використовуються й інші лінії зв’язку. Через відмінності між сигналами комп’ютера і сигналами, що використовуються в телефонній мережі, необхідно мати пристрій, який здійснює перетворення сигналів комп’ютера в сигнали телефонної мережі і, навпаки, сигналів телефонної мережі в сигнали, зрозумілі для комп’ютера. Таким пристроєм є модем. Модеми можуть знаходитися всередині системного блоку комп’ютера або в окремому корпусі і бути підімкненими до комп’ютера. Модем є пристроєм введення так само як пристроєм виведення інформації.

Модем – це пристрій, що призначений для перетворення сигналів комп’ютера, і навпаки. Найважливішою характеристикою модема є швидкість передачі даних. Ця величина вимірюється кількістю бітів, що передаються за одну секунду (біт/сек).

Більшість модемів сумісні з телефаксами, що дозволяє вісилати та отримувати факси безпосередньо комп’ютером.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты