Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Браузери: типи браузерів; загальна характеристика, можливості та базові команди браузерів.




 

Поняття веб-браузера

Браузер - це програма, що представляє в зручному для сприйняття вигляді інформацію, що отримується з Інтернету. Це інструмент для перегляду ресурсів Мережі і, в меншій мірі, для взаємодії з ними.

Втім, говорити про те, що браузер потрібен тільки в Інтернеті, було б невірно. У наш час на технологіях Інтернету грунтуються багато локальних мереж, так звані інтранети або інтрамережі. Вони можуть і не мати виходу в Інтернет.

Слово "браузер" походить від англійського слова browse, що означає "гортати" (це слово можна побачити на кнопках у діалогових вікнах англомовних програм). Цю назву програма отримала за кордоном ще до виникнення системи World Wide Web в той час, коли, крім тексту, переглядати в Мережі було нічого, і користувачі "гортали" текстові файли на екранах комп'ютерів.

Зараз Інтернет пропонує нам дивовижне розмаїття інформації - текст, графіку, анімацію, відео, звук, і все ми бачимо і чуємо завдяки браузеру.

Інформація, яку брaузер передає на сервер в якості запиту і яку отримує від нього у відповідь, передається, як правило, по протоколу HTTP.

Web-сторінки, які користувач бачить на екрані, блискучі різноманіттям кольорів і форм представлених на них об'єктів, насправді являють собою всього лише текстові файли, в яких містяться певні інструкції. Ці інструкції вказують браузеру, що і як слід показувати на даній сторінці. У найпростішому випадку вихідний текст Web-сторінки пишеться на мові HTML. Внаслідок своєї складної історії мова HTML неоднозначно трактується різними браузерами. Та й самі браузери можуть призначатися для різних цілей. У результаті в різних браузерах одні й ті ж сторінки можуть виглядати по-різному.

 

Виділяють такі види браузерів:

· браузер режиму командного рядка. До цього типу відносяться самі ранні браузери. Вони не дають можливості переглядати текст і графіку. Такі браузери підтримують переміщення тільки з використанням цифрових адрес (IP). В даний час практично не використовуються.

· повноекранний браузер. Текстовий браузер без підтримки мультимедійних (картинки, анімація і т.п.) ресурсів мережі Інтернет. За допомогою нього користувач може переглядати тільки текст і посилання.

· браузер з підтримкою мультимедіа. Найпоширеніші і найпопулярніші браузери на сьогодні. Дозволяють працювати практично з усіма видами інформації, представленої в Інтернеті.

· браузери-додатки. Вони є надбудовами над повнофункціональними браузерами. Найчастіше розробниками додатків використовується Internet Explorer. Додатки всього лише змінюють інтерфейс і додають деякі функції, на які розробники з Microsoft не звернули уваги.

Також виділяють офлайн браузери. Це програми, які автоматично завантажують інформацію з Інтернету і зберігають її на локальному диску комп'ютера для подальшого перегляду та аналізу. Ідея, що лежить в основі роботи офлайн браузерів, досить проста. Користувач вказує адресу потрібного йому Web-сайту, а програма у відповідь завантажує на його комп'ютер всі файли, які необхідні для автономного (тобто відключившись від Internet) перегляду цього сайту. Перевагами такого способу роботи є - плата в автономному режимі за Internet, така сама як і за телефонну лінію (для модемного з'єднання) не потрібна, інформація з жорсткого диска завантажується дуже швидко, а локальна копія сайту повністю "оглядова" - зберігається структура і взаємозв'язок HTML - документів. Веб-переглядач дозволяє користувачеві швидко та просто отримувати інформацію, розміщену на багатьох веб-сторінках.

 

Типи web-браузерів

Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer — графічний веб-оглядач (браузер), який розробляє корпорація Microsoft.

Найперша версія побачила світ 16 серпня 1995 року. Вона була заснована на браузері Mosaic, права на який корпорація Microsoft придбала у компанії Spyglass. Починаючи з версії 3.0, Microsoft поширювала Internet Explorer у складі операційної системи Windows, що дозволило йому швидко збільшити ринкову частку і навіть витіснити провідний колись веб-оглядач Netscape Navigator.

Останніми версіями для Mac OS і Unix-подібних систем були Internet Explorer 5.2.3 і Internet Explorer 5.0 SP1 Beta відповідно. Зараз розробку Internet Explorer для цих систем припинено.

Серед сучасних браузерів IE відрізняється найгіршою підтримкою CSS2, неповною підтримкою XHTML і безліччю проблем із безпекою. До виходу сьомої версії мав застарілий незручний інтерфейс.

Internet Explorer можна безкоштовно завантажити і використовувати навіть на нелегальній копії Microsoft Windows, проте ліцензійна угода дозволяє встановлювати Internet Explorer лише за наявності легальної ліцензії на операційну систему сімейства Windows.

На 2011 рік є найпопулярнішим браузером, охоплюючи близько 40% ринку, але кількість користувачів Internet Explorer стабільно знижується. Internet Explorer є найуживанішим web-браузером починаючи з 1999 року, досягнувши в 2002—2003 роках за цим показником своєї максимальної позначки в 95%; у Південній Кореї у 2007—2008 роках частка IE складала 99%. Цей показник було досягнуто внаслідок стандартизації протоколу шифрування, реалізованого лише у вигляді готових модулів, які видають громадянам (ActiveX і Nsplugin, останні більше не видаються).

 

Opera

Opera (Опера) — веб-оглядач та програмний пакет для роботи з Інтернетом. Розробляється норвезькою компанією Opera Software.

Браузер Opera було розроблено в 1994 році компанією Opera Software, розташованою в Осло, Норвегія. Він працює в багатьох операційних системах, таких як: Microsoft Windows, Mac і Linux. Версія Opera Mini є найпопулярнішим оглядачем для мобільних телефонів, смартфонів і КПК (кишенькових персональних комп'ютерів).

Opera безкоштовний для персональних комп'ютерів. Міжнародна версія браузера має багатомовний інтерфейс, включаючи український.

За популярністю в Україні Opera станом на 2009 займав близько 25-30% ринку і був другим браузером, поступаючись лише IE. На березень 2011 року Opera з долею 36% є першою в Україні, випереджаючи IE та Firefox (приблизно 33%). В той же час світова доля Opera за різними оцінками — від 1% до 3.5%

Можливості програми

Компанія Opera Software позиціонує свій переглядач Opera як «найшвидший браузер на Землі» («the fastest browser on Earth»). Незалежні перевірки показали, що Opera 9.01 швидше інших браузерів в чотирьох тестах із семи на Microsoft Windows і Mac OS X і в трьох з семи на Linux. Найсильнішою стороною Opera є робота зі сценаріями JavaScript, приблизно вдвічі швидше ніж в інших браузерах. Крім того, Opera починає відображати вміст сторінки до повної її завантаження, що також заощаджує час користувача, особливо при повільному з'єднанні та великій кількості впроваджених об'єктів.

В Opera встроєний TDI-інтерфейс, що настроює блокування виринаючих вікон. Є захист від шахрайства, менеджер завантажень, BitTorrent-клієнт, меню пошуку, RSS-агрегатор. Також в пакет входить поштовий клієнт Opera Mail і клієнт для IRC-мереж.

Однією з особливостей браузера є можливість швидкого переходу до найчастіше відвідуваних веб-сторінок (Speed Dial — «швидкий набір» або «експрес-панель»). Користувач може задати адреси веб-сторінок в дев'яти слотах, і після відкриття порожньої вкладки на ній будуть відображені за замовчуванням 9 (3 × 3) віконець, у кожному з яких буде зменшена копія заданої сторінки. Ця опція значно полегшує навігацію між веб-сайтами. Настроїти кількість сайтів в Speed Dial можна починаючи з версії 9.5, змінивши speeddial.ini в папці профілю. А починаючи з версії 10.0 beta ця опція доступна в інтерфейсі браузера.

Opera підтримує так звані віджети (Opera Widgets) — маленькі веб-застосунки, які можна запустити з браузера. Серед інших існує «User JavaScript», діалект скриптової мови, що дозволяє користувачеві редагувати скрипти на веб-сторінках і додавати нові. Готові скрипти можна завантажити на сайті UserJS.org, з іншої адреси: Userscripts.org можна завантажити аналогічні скрипти для Greasemonkey, більшість з яких можна використовувати і в Opera. Третій спосіб розширення можливостей браузера — підключення плагінів, які змінюють зовнішній вигляд браузера або додавати до нього нові функції. В той же час, використання плагінів обмежена. Можна підключати тільки плагіни, схвалені і розповсюджувані Opera Software, тоді як у деяких інших браузерах є можливість встановлювати плагіни будь-яких розробників.

Управління та інтерфейс

У браузері Opera передбачені засоби керування для людей з порушеннями зору або обмеженими руховими можливостями: є голосове управління і можливість підключення «екранних дикторів». За допомогою різних установок користувач може налаштувати інтерфейс за своїм смаком.

Є можливість здійснювати навігацію і налаштування браузера, використовуючи тільки клавіатуру. «Гарячі клавіші», задані за замовчуванням, можна переозначувати на свій розсуд. Можна також використовувати «жести мишею», які істотно спрощують навігацію за допомогою цього маніпулятора, певні послідовності натиснення клавіш і рухів «миші» дозволяють, наприклад, швидко гортати або оновлювати сторінки, не переміщує курсор до іконки меню навігації.

Масштабування сторінок дозволяє пропорційно збільшувати або зменшувати всі елементи документа: текст, зображення, флеш-анімацію, створюючи ефект наближення і віддалення сторінки. Масштаб можна змінювати в межах від 20% до 1000%. Користувач може налаштувати шрифти та кольори для веб-сторінок, і навіть подолати налаштування стилів CSS. Це може бути корисним, наприклад, для сторінок з невдалим дизайном: коли шрифти важкочитаємі або контраст між кольором шрифту і фоном недостатній.

Голосове управління, розроблений спільно з IBM, дозволяє користуватися браузером без допомоги миші та клавіатури. Opera також може читати вголос сторінки і виділені фрагменти, але це можливо тільки в середовищі Microsoft Windows і тільки за допомогою екранного диктора, вбудованого в браузер, так як програми сторонніх розробників, починаючи з версії Opera 6.0, не підтримуються.

Безпека та конфіденційність

У Opera є кілька установок безпеки, доступних користувачеві. Одна з них — можливість швидкого видалення інформації про відвіданих сторінках: очистка cookies, історії, кеша. Це корисно, якщо за комп'ютером по черзі працюють кілька користувачів.

При відвідуванні захищених сторінок, Opera кодує одержану і передану інформацію, за допомогою протоколів високої надійності: 3 SSL або TLS. Інформація про включення захисту відображається в адресному рядку браузера. Користувач може натиснути на кнопку яка з'явилася там і перевірити, чи не є сторінка шахрайською або створеною для «фішингу». Користувач може включити автоматичну перевірку сторінок на «фішинг», але за замовчуванням ця опція не активна.

Для захисту збережених паролів можливо шифрування бази даних паролів використовуючи алгоритм 3DES та майстер паролів в якості ключа шифрування, яким також захищені особисті сертифікати та дані wand.

Для своєчасного виявлення вразливостей і відлову багів в програмі є можливість відправки повідомлень про помилки в Opera Software. За даними компанії Secunia, що спеціалізується на комп'ютерній і мережевій безпеці, в Opera 9.x було виявлено 13 вразливостей, всі вони до цього часу усунуті. Для порівняння, в Firefox 2.0.x було виявлено 23 вразливості, з яких до сих пір не усунені 4, в Internet Explorer 7.x залишаються незакритих 8 з 24, а в Safari 3.x одна з трьох знайдених вразливостей.

Група Arche Twist випускає комплект програмного забезпечення OperaTor, призначеного для анонімного серфінгу в Інтернеті. До нього входить браузер Opera, клієнт анонімної мережі Tor і віртуальний проксі-сервер Polipo. Анонімізується робота по протоколах HTTP і HTTPS.

 

Mozilla Firefox

Браузер Mozilla Firefox , відомий раніше як Firebird і Phoenix, - займає друге місце в світі по популярності, а також першим браузером з доступним початковим кодом.

Відразу після виходу 9 листопада 2001 року версії 1.0 браузер отримав визнання в таких видань, як "Форбс" і "The Wall Street Journal". За перші 99 днів Firefox вивантажили 25 мільйонів разів. Завдяки цьому він став однією з найпопулярніших програм з відкритим кодом, особливо в домашніх користувачів. А через 344 дні, після виходу його першої версії 1.0, число завантажень перевищило стомільйонну відмітку.

У липні 2007 року браузер Firefox застосовують 28 % європейських користувачів. За даними компанії Net Applications в грудні 2007 року ринкова частка Firefox складала 16,80 %. А вже у березні 2009 року За даними компанії Net Applications ринкова частка Firefox складала понад 18,8 %

Firefox оптимізовано для: Windows, FREEBSD, OS/2, Mac OS X, а також і для інших операційних систем.

Особливості браузера Mozilla Firefox:

· невеликий розмір установчого файлу;

· підтримка великої кількості розширень;

· можливість автоматичного оновлення;

· налаштування зовнішнього вигляду і загальної роботи програми;

· наявність, інтегрованих в закладки RSS потоків;

· наявність вбудованої панелі пошуку по пошукових машинах;

· наявність веб-редактора сторінок.

У стандартному варіанті дистрибутиву Firefox присутнім є лише один інструмент для веб-дизайнера. Програма DOM шукає і вказує рядок, в якому присутня синтаксична помилка. Але є спеціальні plugin-и, які додають до браузеру решту доповнень: View Source Chart - плагін для перегляду і сортування початкового коду HTML; JSView - плагін для проглядання файлів, сторінки, що знаходяться за межами; HTMLValidator - перевірка коду на відповідність стандартам W3C.

Недоліки браузера Mozilla Firefox

Браузер Firefox вимагає великої кількості пам’яті, це суттєво помічається при тривалій роботі в програмі.

Можливості Mozilla Firefox

· Швидке завантаження файлів. Після завантаження файлів з Інтернету вони автоматично зберігаються на робочому столі, тим самим, спрощуючи подальшу роботу з ними.

· Блокування спливаючих вікон. При заходженні на будь-який сайт спливаючі вікна вже не заважатимуть. Користувач сам вирішує, які вікна відкривати.

· Пошук. Поряд з адресним рядком розташована панель пошуку, з її допомогою можна виконувати пошук інформації в світових пошукових системах.

· Закладки RSS. Браузер Firefox підтримує технологію RSS. Якщо зробити спеціальну закладку з даних, що отримані з RSS-потоків, то можна бути в курсі всіх подій, що відбуваються в світі.

· Зрозумілий інтерфейс. Firefox містить всі необхідні засоби і кнопки, що є необхідними для комфортної роботи в Інтернет. Тут присутнє все необхідне: історія відвідин, закладки та інші необхідні засоби.

· Доповненість. До стандартного складу функцій браузера можна підключати нові плагіни, які у великій кількості є доступними для вільного вивантаження з мережі Інтернет. Панель інструментів надається до ретельного налаштування, її можна набудувати відповідно до вимог користувача. При використанні більшості плагінів можна із звичайного і простого браузера зробити хороший багатозадачний інструмент для роботи з Інтернет.

 

Safari

Четвертий за популярністю браузер серед користувачів всього світу, його частка на світовому ринку близько 5%. Браузер Safari - розробка корпорації Apple. Входить у комплектацію Mac OS X, а для операційних систем сімейства Windows розповсюджується безкоштовно. Розробники стверджують, що Apple Safari останньої версії 4.0.5. є найшвидшим браузером в світі, серед працюючих на платформі Windows за частиною завантаження веб-сторінок і обробки скриптів. Треба відзначити, що багато незалежних експертів вважають вказані заяви розробників дещо перебільшеними. У Safari інтегровані мультимедійні технології QuickTime, вбудовані засоби пошуку в Google і Yahoo. Браузер оснащений функціями блокування спливаючих вікон, використання вкладок, автозаповнення, пошуку фрагмента тексту на сторінці. Safari підтримує різні протоколи шифрування, відмінно проходить тести підтримки веб-стандартів Acid2 і Acid3.

Safari 5

Apple випустила Safari 5 7 червня 2010. В новій версії можна побачити новий Safari Reader для читання статей в Інтернеті без відволікання (на основі, зокрема, на інструменту Arc90), JavaScript на 30 відсотків продуктивніший в порівнянні з Safari 4, і додана пошукова система Bing. Доступний для Mac і Windows, Safari 5 включає в себе вдосконалені засоби розробки і підтримує більше десятка нових технологій HTML5, зосереджених на сумісності. За допомогою Safari 5, розробники тепер можуть створювати безпечні розширення Safari для налаштовування і підвищення їхньої комфортності. Apple в цьому випуску також повторно додала в адресному рядку індикатор для відстежування місця. Apple випустила Safari 4.1 одночасно з Safari 5, спеціально для Mac OS X Tiger. Оновлення включає в себе більшість функцій і зміцненню безпеки в Safari знайшли 5. Однак вона не включає Safari Reader або Safari Extensions.

Основні можливості:

· режим пошуку слів на сторінці;

· використання вкладок (дозволяє відкривати в одному вікні відразу по кілька веб-сторінок і вільно переключатися між ними);

· вбудовані засоби пошуку: Google, Yahoo! і Bing в Mac OS X і Windows;

· можливість блокування спливаючих вікон;

· зручний і простий пошук фрагмента тексту на сторінці;

· автозаповнення форм (синхронізація з адресними книгами Mac OS X і MS Windows);

· вбудований RSS-агрегатор;

· масштабування області введення тексту;

· приватний перегляд - режим, при якому не ведеться історія відвідувань, cookie не приймаються, паролі і дані, що вводяться не запам'ятовуються;

· підтримка різних протоколів шифрування;

· функція "Snapback" - дозволяє миттєво повернутися до вихідних результатів пошуку або до верхнього рівня будь-якого веб-сайту, навіть якщо ви пішли на кілька рівнів вниз. Значок SnapBack з'являється в полі пошуку при натисканні на посилання на сторінці результатів пошуку;

· у "Safari" використовуються ті ж технології Apple для роботи з графікою, що і в Mac OS X;

· попередня підтримка CSS3 і HTML 5;

· "Safari" автоматично розпізнає веб-сайти, що використовують нестандартні шрифти, і завантажує їх у міру необхідності;

· інтеграція мультимедійних технологій QuickTime;

· Web Inspector - дозволяє користувачам і розробникам переглядати Document Object Model (DOM) веб-сторінок;

· підтримка протоколів SSL версій 2 і 3, а також Transport Layer Security (TLS);

· перевірка орфографії в текстових полях;

· Top Site - дозволяє переглядати список найбільш відвідуваних веб-сайтів у вигляді мініатюрних сторінок

 

Google Chrome

Порівняно недавно з’явився браузер від компанії Google впевнено займаючий третій рядок п’єдесталу популярності - число його користувачів по всьому світу постійно зростає, а до лютого 2010 року досягла 5,61%. Особливістю даного браузера є те, що кожна вкладка в Chrome - це окремий процес, і навіть якщо цей процес "зависне", то він може бути завершений без втрати даних в інших вкладках. Спочатку браузер був випущений для роботи на операційній системі Windows, але в наприкінці 2009 року з’явилися версії для операційних систем Linux і Mac. Поточна версія Google Chrome 4.0.249.89 в повному обсязі проходить тести підтримки веб-стандартів Acid2 і Acid3. Двигун V8, який використовується для обробки сценаріїв JavaScript, дозволяє розвивати досить високу швидкість.

Однією з відмінних рис Chrome є сторінка швидкого доступу, яка може заміняти домашню сторінку і відкривається при створенні нової вкладки. На сторінці швидкого доступу міститься 8 найбільш відвідуваних веб-сайтів (відображаються у вигляді маленьких знімків веб-сторінок), нещодавно закриті вкладки, поради з використання Chrome і синхронізація закладок. За бажанням користувач може змінити зовнішній вигляд сторінки, додавши або видаливши одну з опцій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 939; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты