Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура HTML-документу. Тегова модель. Правила синтаксису. Задання заголовків документів та заголовків розділів документів.




 

У зв'язку з неможливістю передбачити, який конкретно браузер буде відображати Web-документ, мова HTML не призначена для опису формату документу, а слугує лише для функціональної його розмітки .

Коди мови HTML, за допомогою яких здійснюється розмітка гіпертекстового документу тазиваються тегами і являють собою набір символів, який починається з символу "<" та закінчується символом ">". Ці символи ще називають відкриваючими та закриваючими кутовими дужками. Після відкриваючої дужки йде ключове слово, яке визначає тип тега, наприклад : <TABLE>, <BR>.

Як правило , один тег повинен діяти лише на частину документу, тому для вказання області дії тега використовують парні теги : відкриваючий тазакриваючий. Відкриваючий тег створює ефект, а закриваючий припиняє його. Закриваючий тег по написанню відрізняєтьтся від відкриваючого наявністю символа "/" перед ключовим словом, наприклад : <TITLE> тіло тега </TITLE>.

Для тих тегів, які створюють разовий ефект , нема потреби вводити закриваючий тег. Якщо введений тег з помилкивим ключовим словом, то він ігнорується без видачі повідомлення про помилку. При відображенні документу в вікні браузера, самі теги не відображаються.

Для HTML-документів характерною є вкладеність тегів один в одний. Вірною є конструкція: <H1> текст.<H2> текст</H2> текст </H1>.

Відкриваючі теги часто можуть містити атрибути, які впливають на ефект, що створює тег. Атрибути - це додаткові ключові слова, що записуються через пропуск в відкриваючому тегу після головного ключового слова, яке визначає його тип. Деякі атрибути вимагають вказання значення атрибута, яке присвоєються за допомогою знака "=" і, як правило, записується в подвійних лапках, наприклад:<FRAME SCR="sender1.html"NAME="sender" NORESIZE>.

HTML-документ складається з основного тексту документу, в який вставляються теги розмітки, які в свою чергу теж є наборами символів. Тому готувати такий документ можна звичайним текстовим редактором, починаючи з найпростішого(NotePad- записник). Всі HTML-документи мають певну структурну схему, якої рекомендується дотримуватись.

Так кожен з документів потрібно починати з тега <HTML>, а закінчувати тегом </HTML>, що буде означати для браузера, що це дійсно документHTML.

Документ HTML складається з розділу заголовків, та тіла документа, які слідують один за одним саме в такому порядку. Розділ заголовків розміщений між тегами <HEAD> та </HEAD> та містить інформацію про документ в цілому. Зокрема, цей розділ повинен вміщувати теги <TITLE> та </TITLE>, між якими розміщується заголовок документу, текст якого заповнює рядок заголовку у вікні браузера та використовується при пошуку документа в Інтернеті.

Тіло документу розташовується між тегами <BODY> та </BODY> . Ось зразок вірноскладеного HTML-документу

 

Форматування тексту в HTML- документах: задання абзацу, примусового переходу на новий рядок, типу, розміру та кольору шрифту, кольору фону, виділення тексту напівжирним, курсивом, підкресленим

<body bgcolor="?"> Устанавливает цвет фона документа, используя значение цвета в виде RRGGBB - пример: FF0000 - красный цвет.
<body text="?"> Устанавливает цвет текста документа, используя значение цвета в виде RRGGBB - пример: 000000 - черный цвет.
<body link="?"> Устанавливает цвет гиперссылок, используя значение цвета в виде RRGGBB - пример: 00FF00 - зеленый цвет.
<body vlink="?"> Устанавливает цвет гиперссылок, на которых вы уже побывали, используя значение цвета в виде RRGGBB - пример: 333333 - серый цвет.
<body alink="?"> Устанавливает цвет гиперссылок при нажатии.
<h1></h1> Создает самый большой заголовок
<h2></h2>, <h3>, </h3><h4></h4>, <h5>, </h5> Создает заголовоки промежуточных размеров
<h6></h6> Создает самый маленький заголовок
<b></b> Создает жирый текст
<strong></strong> Жирный текст (воспринимается посковыми роботами, как особо сильное выделение)
<font size="?"></font> Устанавливает размер текста в пределах от 1 до 7.
<font color="?"></font> Устанавливает цвет текста, используя значение цвета в виде RRGGBB.
<p></p> Создает новый параграф
<p align="?"></p> Выравнивает параграф относительно одной из сторон документа, значения: left, right, justify или center
<br> Вставляет перевод строки.
<blockquote></blockquote> Создает отступы с обеих сторон текста.
<i></i> Создает наклонный текст
<u></u> Создает подчеркнутый текст

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты