Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Авторський стиль редагування




Як ми вже говорили вище, в загальному випадку, текст документа формується browser, ігноруючи пропуски і перенесення рядків. Використовуючи <PRE> можна описати в тексті заданий авторський стиль. (Тобто пропуски і порожні рядки показані як пропуски і порожні рядки, і рядки уриватимуться там же що і в початковому HTML-файлі.) Це корисно, наприклад, для зображення програм:

<PRE> #!/bin/csh cd $SCR cfs get mysrc.f:mycfsdir/mysrc.f cfs get myinfile:mycfsdir/myinfile fc -02 -o mya.out mysrc.f mya.out cfs save myoutfile:mycfsdir/myoutfile rm * </PRE>

що дає на екрані:

#!/bin/csh cd $SCR cfs get mysrc.f:mycfsdir/mysrc.f cfs get myinfile:mycfsdir/myinfile fc -02 -o mya.out mysrc.f mya.out cfs save myoutfile:mycfsdir/myoutfile rm *

При цьому на екрані текст пишеться шрифтом фіксованої ширини.

В межах <PRE> можуть використовуватися гіперпосилання. Проте, в межах <PRE>, необхідно уникати використовувати інші методи форматування HTML-документів. Відмітимо, що оскільки <, >, і & мають спеціальне значення в HTML, необхідно використовувати замість них символи ( & lt;, & gt;, і & amp;, відповідно).

Цитати

Використовуючи < BLOCKQUOTE>, можна включити в текст окрему цитату. Більшість browsers відокремлюють таку цитату від навколишнього тексту. Наприклад:

<BLOCKQUOTE>

Для того, щоб перейти в інший каталог на тому ж диску, можна натиснути комбінацію клавіш [Alt-F10]. Після цього на екрані зображається дерево каталогів на диску. Клавішами переміщення курсора слід виділити потрібний каталог і натиснути

[Enter]. <P>

Можна також набрати перші букви імені того каталога, в який треба перейти.

Total Commander постарається сам виділити потрібний каталог. <P>

</BLOCKQUOTE>

Для того, щоб перейти в інший каталог на тому ж диску, можна натиснути комбінацію клавіш [Alt-F10]. Після цього на екрані зображається дерево каталогів на диску. Клавішами переміщення курсора слід виділити потрібний каталог і натиснути [Enter].

Можна також набрати перші букви імені того каталога, в який треба перейти. Total Commander постарається сам виділити потрібний каталог.

Адреси

< ADDRESS> використовується, щоб визначити автора документа і способи контакту з ним (наприклад, e-mail адреса). Звичайно це останній пункт у файлі.

Наприклад, останній рядок цього документа виглядає:

<ADDRESS> Вступ у HTML/ НДІЯФ МДУ/ lenka@srdlan.npi.msu.su </ADDRESS>

Що дає на екрані:

Вступ до HTML/ НДІЯФ МДУ/ lenka@srdlan.npi.msu.su

Увага: <ADDRESS> не використовується для поштової адреси.

Стилі

Можна описувати спеціальними стилями окремі слова або пропозиції. Є два типи стилів: логічний і фізичний. Логічні стилі визначають текст згідно заданому значенню, тоді як фізичні стилі визначають деякі ділянки тексту.

Навіщо існують два стилі, якщо вони можуть дати однаковий результат на екрані? У якості відповіді на це питання зішлемся на аксіому: "Довіртеся вашому browser."

У ідеалі, в, зміст відділяється від заголовка. Таким чином, SGML визначає рядок як заголовок, але не визначає, що заголовок повинен бути написаний, наприклад, жирним шрифтом з розміром букв 24 пункти, і повинен бути розташований у верхній частині сторінки. Перевага цього підходу (це подібно в концепції стилю в більшості текстових процесорів) - в тому, що якщо Ви вирішуєте замінити стиль заголовка - все, що Ви повинні зробити - це змінити визначення заголовка в Web browser.

Інша перевага стилів в тому, що, наприклад, зручніше визначити що - небудь як < H1> чим пам’ятати, яким шрифтом треба описувати заголовок. Це ж істинно і для окремих символів. Наприклад, розглянемо <STRONG> . Більшість browsers розглядають це як жирний шрифт в тексті. Проте, можливо, що читач вважав за краще б що цьому розділі це виділялося, наприклад, іншим кольором. Таким чином, стилі дають користувачеві велику свободу у виборі шрифтів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты