Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Словесний запис алгоритму.




7. При даному способі запису алгоритму кожна операція перетворення формулюється природною мовою у вигляді правила. Правила нумеруються, щоб мати можливість на них посилатися, і зазначається порядок їх виконання. Ось приклад словесної форми запису алгоритму для знаходження найбільшого з трьох чисел. Маємо числа a, b, d. Знайти число x, рівне найбільшому з них.

8. Алгоритм розв’язання даної задачі можна представити чіткіше таким чином:

9. 1. Якщо а ³ b, то перейти до п. 4.

10. 2. х покласти рівним b.

11. 3. Перейти до п. 5.

12. 4. х покласти рівним a.

13. 5. Якщо х ³ d, то перейти до п. 7.

14. 6. х покласти рівним d.

15. 7. Виведення х.

16. Недоліком словесного способу представлення алгоритму є відсутність строгої формалізації і наочності, але ним можна описувати алгоритми з довільною мірою деталізації.

17. Формульно-словесний спосіб запису.Цей спосіб запису алгоритму ґрунтується на завданні інструкцій про виконання конкретних дій у певній послідовності з використанням математичних символів і виразів зі словесними поясненнями.

18. Наприклад, потрібно обчислити значення многочлена Pn(х) степеня n в певній точці x. Многочлен можна зобразити у відповідності зі схемою Горнера:

19.

20. Словесно-формульний запис обчислення значення многочлена степеня n за схемою Горнера можливий, наприклад, такий:

21. 1. i: = n.

22. 2. S: = 0.

23. 3. S: = S*x + ai .

24. 4. i: = i — 1.

25. 5. Якщо i ³ 0, то перейти до п. 3.

26. Пункти 1, 2 виконуються по одному разу, а пп. 3—5 виконуються n + 1 разів.

27. Формульно-словесний спосіб запису алгоритму більш компактний і наочний в порівнянні зі словесним, але не є строго формалізованим.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты