Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Застосування iнтернету в економiцi




Доступ до інформаційних продуктів відбувається через комп’ютерну мережу. Інформаційна комп’ютерна мережа організації може органічно під’єднуватися до всесвітньої комп’ютерної мережі INTERNET. Під’єднання може проводитися через відповідні шлюзи з регламентованим доступом до внутрішньої інформації. Таким чином організація отримує прямий доступ до різноманітної інформації з широким спектром по змісту: від законодавчих актів до відомостей про стан на ринках сировини та готової продукції.

24. Протоколи ІР і TCP

Так, Іnternet-протокол (Іnternet Protocol - ІP) призначений для адресації, що дозволяє маршрутизатору визначити необхідні дії при надходженні інформації. Іnternet-адреса (ІP-адреса) складається з чотирьох чисел, розділених крапками. Кожне з цих чисел перебуває в діапазоні від 0 до 255.

Оскільки Internet складається з безлічі мереж, то ліва частина адреси показує, до якої ділянки мережі відноситься комп’ютер, а права містить точну вказівку комп’ютера, що повинен одержати інформацію.

Інформація, що пересилається, розбивається на частини, що називаються пакетами. ІP-пакет містить у собі інформацію, обсяг якої не перевищує 1500 байт, а також адреси відправника й одержувача. Розбиття інформації на пакети не дає можливості монополізації мережі одним користувачем. Очевидно, що дуже часто виникає питання, зв’язане з пересиланням обсягів інформації, що перевищують 1500 байт. Для успішного рішення цієї проблеми використовується протокол керування передачею (Transmіssіon Control Protocol - TCP). Він розбиває інформацію на частини, а також нумерує їх.

Доменна система імен

Для рішення цих проблем уведена доменна система імен, що представляє метод призначення імен шляхом покладання на групи користувачів відповідальності за підмножини імен.

Коли мережа Internet стала міжнародною, виникла необхідність надати всім країнам можливість контролю за іменами систем, що знаходяться в них. З цією метою був створений набір двобуквених доменів, що відповідають доменам вищого рівня для цих країн.

25. World Wide Web. Навігація в WWW за допомогою Internet Explorer. Передача файлів за допомогою FTP. Електронна пошта: програмне забезпечення електронної пошти; система адрес; протоколи пересилання пошти; створення, відправлення, отримання, перегляд повідомлень; відправлення та отримання файлів; захист повідомлень.

WWW (World Wide Web) — распределенная система, предоставляющая доступ к связанным между собой документам, расположенным на различных компьютерах, подключенных к Интернету. Всемирную паутину образуют миллионы web-серверов. Большинство ресурсов всемирной паутины представляет собой гипертекст. Гипертекстовые документы, размещаемые во всемирной паутине, называются web-страницами. Несколько web-страниц, объединенных общей темой, дизайном, а также связанных между собой ссылками и обычно находящихся на одном и том же web-сервере, называются web-сайтом.

 

FTP (англ. File Transfer Protocol — протокол передачи файлов) — протокол, предназначенный для передачи файлов в компьютерных сетях.

Протокол FTP относится к протоколам прикладного уровня и для передачи данных использует транспортный протокол TCP.

Електронна пошта - є одним із основних і найпопулярніших сервісів у комп'ютерних мережах.

Щоб мати змогу користуватися електронною поштою, необхідно створити на певному сервері поштову скриньку

Головною проблемою в реалізації системи електронної пошти є доставлення повідомлень, яке передбачає модифікацію файлу користувача - одержувача повідомлення. Відправлення повідомлень і їх передавання мережею може бути здійснене за різними протоколами, але найчастіше використовують SMTP (Smple Mail Transfer Protocol - простий протокол передавання пошти). Цей протокол реалізують поштові SMTP-серевери. Як альтернативу можна назвати протокол UUCP.
Функціонально програма Sendmail складається з троьох відокремлених компонентів:

· агент користувача - дає змогу користувачу формувати повідомлення для відправлення і декодувати отримані повідомлення, які знаходяться у поштовій скринці;

· агент пересилання - відповідає за приймання і пересилання кореспонденції з одного поштового сервера на інший;

· агент доставляння - керує поштовою скринькою користувача, додаючи до неї повідомлення що надходять.

Найголовнішим компонентам системи електронної пошти є агент пересилання. Функції інших компонентів можуть виконувати сторонні програми.

В електронній пошті є і інший підхід. Користувач застосовує спеціальну програму - поштового клієнта, що здійснює доступ до сервера за спеціальними протоколами читання електронної пошти, серед яких найпопулярніші POP3 ( Post Office Protocol) та IMAP (Internet Mail Access Protocol). У цьому випадку може бути реалізований одни з таких сценаріїв:

· користувач забирає з сервера всю пошту, а потім сортує, обробляє та зберігає її на своєму клієнтському коп'ютері;

· користувач сортує, обробляє, зберігає свою пошту на сервері, а його програма-клієнт лише здійснює керування.

Протокол POP3 призначений для реалізації першого сценарію, IMAP для другого.

 

Захистити повідомлення можна за допомогою шифрування.

 

26 На даний момент найпопулярнішими службами Інтернету є:

Веб-форум — це клас веб-застосунків для організації спілкування відвідувачів веб-сайту.

Блог — це веб-сайт, головний зміст якого — записи, зображення чи мультимедіа, що регулярно додаються.

Інтернет-магазин — місце в інтернеті, де відбувається прямий продаж товарів споживачеві

Електро́нна по́шта — популярний сервіс в інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту

Файлообмінна мережа — сукупна назва мереж для сумісного використання файлів.

§ Електронні платіжні системи

§ Інтернет-радіо

§ Інтернет-телебачення

§ IP-телефонія

§ Системи обміну повідомленнями

§ FTP-сервери

§ IRC

 

Платіжна система в Інтернет - система здійснення розрахунків між фінансовими установами, бізнес-організаціями та Інтернет-користувачами в процесі купівлі-продажу товарів і послуг через Інтернет.

Під терміном "електронні гроші" (цифрові гроші, цифрова готівка в електронній формі, гроші Інтернету) розуміють грошову вартість, яка зберігається в електронному вигляді на технічному пристрої і може використовуватися для здійснення платежів.

Ці системи можна розділити на декілька типів:

· для платежів по пластикових картах (ППК) міжнародних систем

· для платежів з призначених для користувача рахунків провайдерів;

· для платежів з використанням "електронного гаманця";

· для платежів по смарт-картках.

Діяльність систем з використанням "електронного гаманця" базується на застосуванні спеціального програмного забезпечення, що зберігає віртуальні гроші.

Іншим варіантом розрахунку є оплата за кредитною карткою.

Смарт-карта також є новим видом носія інформації, заснованим на мікропроцесорній електроніці. Для розрахунків по смарт-картах власникові карти необхідно ввести особистий код (PIN-код).

27. Можливості пошуку суб’єктів у Інтернет. Інтерактивні пошукові служби Інтернет. Головні концепції WWW. Області застосування WWW. Базові поняття WWW. Браузери: типи браузерів; загальна характеристика, можливості та базові команди браузерів. Інформаційний пошук, інформаційно-пошукові системи. Пошукові ресурси WWW.

 

Ⅰ.Можливості пошуку суб’єктів у Інтернет. Інтерактивні пошукові служби Ін-тернет.

Ⅱ. Головні концепції WWW. Області застосування WWW. Базові поняття WWW.

Всесві́тня павути́на — найбільше всесвітнє багатомовне сховище інформації в електронному вигляді: десятки мільйонів пов'язаних між собою документів, що розташовані на комп'ютерах, розміщених на всій земній кулі.

 

Основні вживані терміни Всесвітньої павутини

 

HTML (hyper text markup language, мова розмітки гіпертексту). Це формат гіпермедійних документів, які використовують в WWW для представлення інформації. Цей формат описує вміст документу, його структуру, а також його зв’язки з іншими документами. Таку назву носять словесні посилання на будь-які інформаційні ресурси Internet. До ресурсів Internet можна отримувати доступ і за IP-адресою певного комп'ютера. HTTP (hypertext transfer protocol, протокол передачі гіпертексту). Таку назву носить протокол, за яким взаємодіють клієнт та сервер WWW для передавання гіпермедійного документа клієнту.

WWW — сервіс прямого доступу, який потребує повноцінного підключення до Internet.

 

Ⅲ. Браузери: типи браузерів; загальна характеристика, можливості та базові команди браузерів.

 

Поняття веб-браузера

Браузер - це програма, що представляє в зручному для сприйняття вигляді інформацію, що отримується з Інтернету. Це інструмент для перегляду ресурсів Мережі і, в меншій мірі, для взаємодії з ними.

 

Виділяють такі види браузерів:

· браузер режиму командного рядка.

· повноекранний браузер тільки текст і посилання.

· браузер з підтримкою мультимедіа.

· браузери-додатки.

 

Типи web-браузерів

Internet Explorer

На 2011 рік є найпопулярнішим браузером, охоплюючи близько 40% ринку, але кількість користувачів Internet Explorer стабільно знижується

Opera

Версія Opera Mini є найпопулярнішим оглядачем для мобільних телефонів, смартфонів і КПК (кишенькових персональних комп'ютерів).

від 1% до 3.5%

Компанія позиціонує свій переглядач Opera як «найшвидший браузер на Землі» («the fastest browser on Earth»).

 

Mozilla Firefox

Недоліки браузера Mozilla Firefox

Браузер Firefox вимагає великої кількості пам’яті, це суттєво помічається при тривалій роботі в програмі.

Safari

Основні можливості:

· режим пошуку слів на сторінці;

· використання вкладок (дозволяє відкривати в одному вікні відразу по кілька веб-сторінок і вільно переключатися між ними);

· вбудовані засоби пошуку: Google, Yahoo! і Bing в Mac OS X і Windows;

· можливість блокування спливаючих вікон;

· зручний і простий пошук фрагмента тексту на сторінці;

· автозаповнення форм (синхронізація з адресними книгами Mac OS X і MS Windows);

· вбудований RSS-агрегатор;

· масштабування області введення тексту;

· приватний перегляд - режим, при якому не ведеться історія відвідувань, cookie не приймаються, паролі і дані, що вводяться не запам'ятовуються;

· підтримка різних протоколів шифрування;

· функція "Snapback" - дозволяє миттєво повернутися до вихідних результатів пошуку або до верхнього рівня будь-якого веб-сайту, навіть якщо ви пішли на кілька рівнів вниз. Значок SnapBack з'являється в полі пошуку при натисканні на посилання на сторінці результатів пошуку;

· у "Safari" використовуються ті ж технології Apple для роботи з графікою, що і в Mac OS X;

· попередня підтримка CSS3 і HTML 5;

· "Safari" автоматично розпізнає веб-сайти, що використовують нестандартні шрифти, і завантажує їх у міру необхідності;

· інтеграція мультимедійних технологій QuickTime;

· Web Inspector - дозволяє користувачам і розробникам переглядати Document Object Model (DOM) веб-сторінок;

· підтримка протоколів SSL версій 2 і 3, а також Transport Layer Security (TLS);

· перевірка орфографії в текстових полях;

· Top Site - дозволяє переглядати список найбільш відвідуваних веб-сайтів у вигляді мініатюрних сторінок

 

Google Chrome

до лютого 2010 року досягла 5,61%. Особливістю даного браузера є те, що кожна вкладка в Chrome - це окремий процес, і навіть якщо цей процес "зависне", то він може бути завершений без втрати даних в інших вкладках.

 

Ⅳ. Інформаційний пошук, інформаційно-пошукові системи. Пошукові ресурси WWW.

Інформаційний пошук (ІП) (англ. Information retrieval) — наука про пошук неструктурованої документальної інформації. Особливо це відноситься до пошуку інформації в документах, пошук самих документів, добуття метаданих з документів, пошуку тексту, зображень, відео та звуку у локальних реляційних базах даних, у гіпертекстових базах даних таких, як Інтернет та локальні інтранет.

Ефективність пошукових систем оцінюється двома параметрами: пошукова відповідність (precision) та пошукова якість (recall).

28. Причини виникнення необхідності в захисті інформації

Звістка про крадіжку великого обсягу інформації звичайно серйозно впливає на репутацію фірми, приводячи побічно до втрат в обсягах торгових операцій .

Фірми-конкуренти можуть скористатися крадіжкою інформації, якщо та залишилася непоміченою, для того щоб цілком розорити фірму, нав’язуючи їй фіктивні або свідомо збиткові угоди. Підміна інформації як на етапі передачі, так і на етапі збереження у фірмі може привести до величезних збитків.

Багаторазові успішні атаки на фірму, що надає який-небудь вид інформаційних послуг, знижують довіру до фірми в клієнтів, що позначається на обсязі доходів.

Природно, комп’ютерні атаки можуть принести і величезний моральний збиток.

Категорії інформаційної безпеки:

конфіденційність – гарантія того, що конкретна інформація доступна тільки тому колу облич, для кого вона призначена;

цілісність – гарантія того, що інформація зараз існує в її вихідному виді, тобто при її чи збереженні передачі не було зроблено несанкціонованих змін; порушення цієї категорії називається фальсифікацією повідомлення

автентичність – гарантія того, що джерелом інформації є саме те особа, що заявлене як її автор;

апельованість– гарантія того, що при необхідності можна буде довести, що автором повідомлення є саме заявлена людина

У відношенні інформаційних систем застосовуються інші категорії :

надійність

точність

контроль доступу

контроль ідентифікації– гарантія того, що клієнт, підключений у даний момент до системи, є саме тим, за кого себе видає

стійкість до навмисних збоїв– гарантія того, що при навмисному внесенні помилок у межах заздалегідь обговорених норм система буде поводитися так, як обговорено заздалегідь.

 

29. Пошукові системи World Wide Web: типи пошукових систем, пошукові каталоги, індексні пошукові системи. Порівняння індексних пошукових систем та пошукових каталогів.

Пошуко́ва систе́ма — онлайн-служба, що надає можливість пошуку інформації в Інтернеті. У просторіччі під пошуковою системою розуміють веб-сайт, на котрому розміщено інтерфейс (фронт-енд) системи. Програмною частиною пошукової системи є пошуко́ва маши́на (пошуко́вий руші́й) — комплекс програм, що забезпечує функціональність пошукової системи і, зазвичай, є комерційною таємницею компанії-разробника пошукової системи.

Більшість пошукових систем шукають інформацію на сайтах Всесвітньої павутини, але існують також системи, здатні шукати файли на ftp-серверах, товари в інтернет-магазинах, а також інформацію в групах новин Usenet.

Індексація в пошукових системах сайтів здійснюється пошуковим роботом.

За принципом дії розрізняють кілька видів пошукових служб. Найбільш поширеними є три основних типи: пошукові каталоги, рейтингові системи та індексні бази даних.

Пошукові тематичні каталоги організовані за тим самим принципом, що й тематичні каталоги великих бібліотек.

Як правило, такі каталоги є ієрархічними гіпертекстовими меню з пунктами і підпунктами, які визначають тематику сайтів, адреси яких містяться в цьому каталозі, з поступовим, від рівня до рівня, уточненням теми.

Кожний запис у списку категорій - це гіперпосилання.

Найбільшим пошуковим каталогом світу є пошукова служба Yahoo!

 

 

§ Google — 86,30 %

§ Yahoo — 5,30 %

§ Bing — 3,13 %

§ Baidu — 3,02 %

§ Ask — 0.67 %

30. Принципи роботи індексних пошукових систем: сканування World Wide Web, індексація World Wide Web, ранжування результатів пошуку.

Більшість пошукових систем світу - індексні пошукові системи, які ще називають пошуковими покажчиками, пошуковими серверами, словниковими пошуковими системами, автоматичними індексами, пошуковими машинами, Принцип роботи з індексними пошуковими системами ґрунтується на використанні ключових слів.

Принципи роботи індексних пошукових систем

1. На першому етапі пошукова система за допомогою спеціальних комп’ютерних програм обстежує інформаційний простір мережі інтернет (головним чином WWW); виявляє наявні, а особливо нові та оновлені, Web-ресурси; фіксує посилання на сайти та документи, які припинили своє існування. Тобто відбувається процес сканування інформаційного простору.

2. На другому етапі матеріал, зібраний у процесі сканування, із зазначенням посилань на те, де зберігається кожне слово, заноситься в індексну базу даних. Індексна база пошукової системи - це база даних слів, отриманих в результаті сканування. Далі відбувається перетворення бази даних так, щоб у ній можна було проводити прискорений пошук.

3. На третьому етапі індексна пошукова система приймає запит від користувача, проводить пошук у своїх базах даних і видає Web-сторінку оформлених результатів пошуку.

 

Прийоми ефективного пошуку інформації

Кожна індексна пошукова система використовує свою власну мову запитів

У процесі пошуку відомостей у мережі інтернет важливими є дві складові: повнота пошуку і точність. Обидві ці складові називають загальним словом релевантність

 

Команди простого пошуку

1. Пошук групи слів.

2. Пошук словоформ.

3. Роль великих літер.

4. Пошук однокореневих слів.

5. Засоби контекстного пошуку. Якщо ключові слова взяти в лапки, наприклад "To be or not to be",

6. Шукати у знайденому.

Команди мови запитів

Оператор І. "&" та "+".

Оператор АБО. OR.

Логічні дужки.

Оператор НЕ.

Пошук із зазначенням відстані. information NEAR resources

 

32. Захист інформації від комп’ютерних вірусів. Особливості захисту інформації у відкритих системах.

Віруси й інші зловмисні програми викликають катастрофічні руйнації тільки в тому випадку, якщо користувач до них не готовий і неправильно на них реагує.

Створіть завантажувальні дискети на випадок поразки вірусом

 

33. Системи обробки графічної інформації: класифікація систем обробки графічної інформації; формати збереження графічної інформації; структура та формати графічного документа у середовищі Windows. Засоби Windows для роботи з графічною інформацією. Калькулятор. Початкові відомості про механізми обміну даними у середовищі операційної системи Windows. Службові програми.

Класифікація систем обробки графічної інформації

Комп'ютерна графіка, це наука, що вивчає методи і засоби створення та обробки зображень за допомогою програмно-апаратних обчислювальних комплексів.

В залежності від способу формування зображення, комп'ютерну графіку можна поділити на:

1. растрову;

2. векторну;

3. фрактальну;

4. тривимірну.

Растрова графіка

Застосовується у випадках, коли графічний об'єкт представлено у вигляді поєднання точок (пікселів), які мають свій колір та яскравість і які певним чином розташовані. Глибина кольору не менше як 24 біти, що дає можливість відтворити понад 16 мільйонів відтінків.

• Adobe - PhotoShop,

• Corel - PhotoPaint,

• Macromedia - FireWorks,

• Fractal Design - Painter,

• стандартний додаток у Windows - Paint.

Векторна графіка

На відміну від растрової графіки, у векторній графіці базовим елементом є лінія, яка описується математичною формулою.

Невеликі за розміром файли, оскільки зберігається не зображення, а лише його основні дані, використовуючи які, програма відновлює зображення.

Найпопулярнішими прикладними програмами є продукти фірм:

• Corel - CorelDraw,

• Adobe - Illustrator,

• Macromedia - FreeHand,

• стандартний додаток у MS Office - Word Editor.

Формати збереження графічної інформації

EPS є різновидом скриптової мови, призначеної для створення векторної графіки, у ній описуються всі лінії і точки, з яких складається рисунок.

PNG (або застарілий формат GIF) є форматом зберігання графічних даних без втрати якості

JPG є форматом зберігання даних з втратою якості, за використання якого файли мають менший розмір за файли у форматі PNG ціною певною втрати деталізації зображення.

Засоби Windows для роботи з графічною інформацією

Paint

 

Типи файлів даних: *. bmp - зберігається малюнок з оформленням.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты