Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Системи обробки тексту




текстовий редактор – це програма або модуль, вбудований в іншу програму, яка служить для введення, змінювання та зберігання символьного тексту. Проте текстові процесори мають досить обмежений набір функцій. Значно більші можливості щодо обробки текстів у програм текстових процесорів.

Текстовий процесор – це програма, яка дозволяє вводити, редагувати і форматувати текст, вставляти малюнки і таблиці, перевіряти правопис і складати зміст, виконувати перенос слів та багато інших складних операцій. Популярними текстовими процесорами є Лексикон, WordPerfect, а також додаток Word, який входить до комплекту програм Microsoft Office. Текстові процесори є, як правило, могутніми програмами для створення невеликих текстових документів. Однак вони не досить досконалі, щоб використовувати їх у підготовці до друку книг, газет або журналів. Для цього застосовуються інші програми, так звані видавничі системи.

Основним завданням видавничих систем є створення електронного оригінал-макету, де текст та ілюстрації будуть розміщені саме так, як у майбутній газеті чи книзі (з точністю до часток міліметра). Як правило, видавничі системи мають досить широкий спектр доступних форматів, тобто можливість працювати з файлами, створеними в багатьох інших програмах. Видавничі програми у чомусь схожі на звичайні текстові процесори, але відрізняються від них більш широким набором можливостей роботи з текстом. З видавничих систем найпопулярнішими та найдоступнішими для роботи на ПК програмами є PageMaker, QuarkXPress, Ventura Publisher.

Правда, слід зауважити, що різниця між видавничими системами та текстовими процесорами поступово стирається, бо такі процесори як Word Perfect або Microsoft Word уже наближаються до видавничих систем.

 

42. Текстовий процесор WordPad. Основні функції та характеристики ТП WordPad. Типи файлів, з якими працює даний текстовий процесор.

Текстовий редактор WordPad реалізує основні функції текстового редактора. Підтримує технологію вставки об'єктів з інших додатків Windows 95,98. Випускає файли у форматі Word.
Стандартна програма WordPad на ділі є спрощеною версією професійного текстового процесора Word, що випускається компанією Microsoft.

 

Користувальницький інтерфейс WordPad єстандартним для Windows-додатків і включає в себе рядок меню, стандартну панель інструментів, панель інструментів для форматування тексту, розмірну лінійку і рядок стану.

 

Типи файлів, використовувані редактором WordPad.

WordPad може працювати з файлами наступних чотирьох типів:
·Текст(text).
·Файл Word (Word).
· Файл Write (Write). Write - текстовий редактор - входив до складу Windows 3.х.
· Файл RTF (Rich text Format). Формат RTF є стандартним форматом для збереження текстових документів із символьним і абзацним форматуванням. Формат RTF можна використовувати для передачі файлів між різними текстовими редакторами.

 

43) Загальна характеристика текстового процесора MS Word. Вікно прикладної програми MS Word. Головні елементи інтерфейсу Word 2007.

 

Існує кілька версій Word для Windows, кожна наступна версія сумісна, як правило, з попередніми версіями і має додаткові можливості

Можливості ТП MS Word

1) вводити, форматувати, перевіряти текст і виводити його на друк;

2) може містити графіку, звукові файли, відео кліпи, малюнки, діаграми, таблиці, формули і багато іншого;

3) вбудовані засоби перетворення файлів, створених іншими текстовими редакторами, в файли формату Word і навпаки;

4) автоматичне створення стилів і можливість їх попереднього перегляду;

5) наявність помічника, який надає додаткових відомостей та поради користувачеві для полегшення роботи в даній програмі;

6) авто-текст (можливість автоматично продовжити введення часто вживаних слів або фрагментів тексту після введення кількох початкових літер);

7) авто-текст (можливість автоматично продовжити введення часто вживаних слів або фрагментів тексту після введення кількох початкових літер);

8) автоматична перевірка правопису, тобто перевірка орфографії та граматики, які можуть бути активовані одночасно або ж поодинці;

9) створювати і задавати параметри таблиці: ширину і висоту осередків, кількість рядків і стовпців, об'єднання осередків і вирівнювання тексту всередині, особливості кордону або ж їх відсутність;

10) набір формул та ін.

11) підтримує концепцію гіпертекстових посилань і дозволяє створити не тільки друковані, але й електронні документи.

. Вікно прикладної програми – це вікно активного додатку (в даному випадку редактора Microsoft Word). У ньому відображаються меню й робоча ділянка з вікнами документів. Вікно документа – це частина вікна Microsoft Word, в якій відображається й обробляється документ.

Word розроблений згідно стандартів, що визначають вигляд усіх програмних засобів. Панелі інструментів складаються з клавіш з піктограмами. З кожною клавішею пов’язана деяка команда, а малюнок на цій клавіші пояснює зміст цієї команди.

Панель швидкого доступу. та ін.

У лівому верхньому кутку вікна Word є велика кнопка з логотипом Microsoft Office . Тут можна знайти основні команди, що відповідають за створення, відкриття, збереження, роздруківку документів, додаткові команди, список останніх відкритих документів, а також кнопку Параметри Word, відкриває вікно налаштувань програми.

За допомогою регулятора масштабу, який знаходиться в нижньому правому куті вікна , ви можете збільшити зображення сторінки, щоб текст відображався крупніше.

 

 

44) Характеристика та загальні можливості текстового процесора Word. Базові поняття Зберігання документа, формати зберігання. Навігація на структурах документа. Форматування тексту. Верхні та нижні колонтитули. Редагування документа: засоби пошуку та заміни; вибір мови; перевірка орфографії.

 

При створенні документів в Word можна використовувати шаблони – заготовки для типових документів. Вікно для вибору потрібного шаблону з’являється при створенні нового документа (Кнопка «Office» ] Создать). Для створення стандартного документа використовується „порожній” шаблон НОВИЙ ДОКУМЕНТ. Існують стандартні шаблони для створення звітів, листів, офіційних записок тощо. У Word є також шаблони для створення гіпертекстових документів („WEB - документ”) та повідомлень електронної пошти. Користувач при потребі може створити нові шаблони.

Шаблони зберігаються у файлах з розширенням .dot. Так, шаблон стандартного документа міститься у файлі normal.dot.

Операції копіювання та переміщення фрагментів тексту використовують спеціальну область пам’яті, яку називають буфером обміну.

Для початку пошуку по тексту на вкладці Главная у групі Редактирование клацніть на кнопці Найти.

 

Для пошуку та заміни фрагментів тексту потрібно звернутися до спеціальної функції заміни. У групі Редактирование вкладки Главная натисніть кнопку Заменить.

 

Таблиці: параметри таблиці; створення таблиць, модифікація таблиць; сортування даних в таблиці; перетворення таблиці в текст; перетворення тексту в таблицю; математичні обчислення в таблиці.

Таблиця — це сукупність клітинок, розташованих у рядках і стовпцях, що містять текст числа або іншу інформацію.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты