Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Навчальний модуль 4. Новітня історія України




Тема 4. Україна в першій третині ХХ століття (1900-30-ті роки)

Україна на початку ХХ століття. Позиції політичних партій в революції 1905 - 1907 рр. Заро­дження українського націоналістичного руху. Створення і діяльність українських політичних партій - РЦП, УНП, УДП, УРП, УСДС, УСДРП. Дві течії в тогочасній українській політичній думці - боротьба за створення залежної Української держави та домагання автономії України у складі Російської імперії.

Робітничі страйки в Україні. Повстання на броненосці "Потьомкін". Жовтневий політичний страйк. Виникнення рад робітничих депутатів. Збройні повстання у Харкові, Донбасі. Піднесення українського національного руху. Виникнення україномовної преси. "Просвіти" в українському русі. Українська думська громада.

Столипінська аграрна реформа. Економічні і політичні наслідки реформи. Масові переселення українських селян до Сибіру і Далекого Сходу. Діяльність українських партій і організацій в післяреволюційну добу. Масовий робітничий і селянський рух. "Українське питання" в Державній Думі.

Західноукраїнські землі на початку XX ст. Боротьба селянства і робітничого класу проти соціального гніту. Поява українських організацій "Січ", "Сокіл", "Пласт". Культурно-просвітницький рух.

Україна в першій світовій війні. Воєнні дії на території України. Національно-визвольний рух в умовах війни. Товариство українських поступовців. "Спілка визволення України". Україн­ські січові стрільці. Антивоєнний рух народних мас.

Лютнева демократична революція 1917 р. Піднесення національно-визвольного ру­ху в Україні після повалення царизму. Утворення Центральної Ради, її соціальна база, програма. М. С. Грушевський і В. К. Винниченко. Утворення рад робітничих, селянських та солдатських депутатів. Утворення українських по­літичних партій. Програми і цілі загальноросійських політичних партій в Україні. Система влади в українських губерніях Росії після утворення в Петрограді Тимчасового Уряду. Взаємовідносини Центральної Ради та Тимчасового Уряду. 1-й Універсал Центральної Ради. Всеукраїнські з'їзди: селянські, військові, робітничий. Формування Генерального секретаріату. 2-й Універсал Центральної Ради. Липнева криза Тимчасового уряду та проголошення української автономії. Тимчасова інструкція Генеральному секретаріату. Поглиблення економічної кризи та погіршення становища тру­дящих України влітку та восени 1917 року. 3-й Універсал Центральної Ради. Проголошення Української Народної Республіки. Боротьба більшовиків та Центральної Ради за владу. Виникнення в Україні радянського уряду. IV Універсал Центральної Ради. Прийняття Конституції УНР. Участь представників Центральної Ради в мирних переговорах у Брест-Литовську. Підписання мирного договору з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною, Болгарією. Окупація України ні­мецькими та австро-угорськими військами. Криза Центральної Ради навесні 1918 року. Гетьманський пере­ворот. Українська Держава гетьмана П. Скоропадського: внутрішня політика, зовнішньо - політичий курс, національно-культурна політика. Падіння гетьманського ре­жиму. Утворення Директорії, її склад, соціальна база, політика. Відновлення УНР. С. Петлюра. Неспроможність соціальних про­грам Директорії.

Революційні події 1918 р. на західноукраїнських землях. Бороть­ба за державну незалежність українського населення. Політичні партії Східної Галичини. Проголошення Західноукраїнської Народ­ної Республіки. Акт злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 р. Війна з Польщею. Визвольний рух у Північній Буковині та в Закарпатті. Українська Галицька армія.

Відновлення влади рад в Україні наприкінці 1918 - на початку 1919 р. Політика більшовиків в Україні у 1919 р. Варшавський договір Ю. Пілсудського і С. Петлюри. Радянсько-польська війна. Ризький мирний договір.

Соціально-економічне і політичне становище України на по­чатку 20-х років. Наслідки політики "воєнного комунізму". Пере­хід до нової економічної політики. Мета і цілі непу. Голод 1921 - 1923 рр. на півдні України: причини і наслідки.

Курс центрального партійно-державного керівництва на ліквідацію незалежності на­ціональних республік. Розробка сценарію утворення СРСР. Наслідки входження УСРР до складу Радянського Союзу.

Індустріалізація та колективізація країни. Голодомор 1933 р. і його наслідки. Політика "коренізації", її причини і наслідки. Досягнення і прорахунки українізації. Зростання культу особи Сталіна. Репресії на Україні. Судові політичні процеси 30-х років. Боротьба з "буржуаз­ним націоналізмом" і "націонал-ухильництвом". "Розстріляне відродження".

Тема 5. Україна в середині ХХ століття (40-ві – перша половина 50‑х рр.)

Українське питання в міжнародній політиці кінця 30-х років. Укладання пакту Молотова-Ріббентропа. Початок другої світової війни. Вступ Червоної Армії на територію Західної України. Територіальні вимоги радянського керівництва до Румунії. Вклю­чення західноукраїнських земель до складу УРСР та їх радянізація.

Становище УРСР у 1939 - першій половині 1941 рр. Заходи по забезпеченню обороноздатності СРСР в умовах світової війни, що почалася. Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Катастрофічні поразки 1941 р. Оборона Києва, Одеси і Севастополя. Бої за Донбас. Початок народної боротьби в тилу ворога. Генеральний наступ гітлерівських військ влітку 1942 р. на півдні. Цілковита окупація України. Німецький окупаційний режим. План "Ост". Адміністративний устрій окупованої України. Розгортання радянського і націона­лістичного партизанського руху проти окупантів. Діяльність кому­ністичного підпілля і радянських партизанів. Утворення Української повстанської армії. Нова програма і тактика Організації Українських націоналістів.

Перемога Червоної Армії під Сталінградом і початок визволен­ня території України. Розгортання наступу на Лівобережну Україну після Курської битви. Битва за Дніпро. Бої на Правобережжі і в західних областях. Взаємовідносини радянських партизанів з ОУН-УПА. Перехід УПА до тактики двофронтової боротьби. Завершення боїв за Україну восени 1944 р. Початок відбудовчих робіт. Особливості відбудови народного господарства України в умовах війни. Демографічні наслідки війни. Включення УРСР у світову політику. Участь української делегації в Паризькій мирній конференції 1947 року.

Завершення збирання етнічних земель українського народу в межах єдиної держави. Труднощі відбудови народного господарства. Голод 1946-1947 рр. Насильницька колективізація в західних областях України. Нова хвиля масових репресій проти громадян України. Підпільно-партизанська боротьба ОУН-УПА з тоталітар­ним ладом. Ідеологічний наступ сталінщини та спроби культурно-національного відродження. Політика Л. М. Кагановича в Україні. Чистка національних кадрів.

Тема 6. Суспільно-політичне та економічне життя України в період десталінізації (1953 - 1964 рр.)

Україна після смерті Сталіна. Ідеологічна кампанія з нагоди 300-річчя Переяславської ради. Передача Кримської області до складу УРСР: мотиви і правова основа. Спроби лібералізації політичного режиму. Критика культу особи Сталіна. Початок реабілітації жертв сталінських репресій. Реформи М. С. Хрущова, їх суперечливий і непослідовний характер, загальна спрямованість і значення.

Заходи щодо удосконалення управління і модернізації про­мисловості. Подолання кризи в сільському господарстві. Участь України в освоєнні східних регіонів СРСР і цілинних земель.

Поява дисидентів в Україні. Зародження руху "шестидесятни­ків", їх роль у національно-культурному житті. Переміни в кремлів­ському керівництві у жовтні 1964 р. та їх наслідки для України.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты