Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


БІЛЕТ 5.




3. Територіальна організація АПК України.

В Україні сформувалися три інтегральні агропромислові зони — Поліська, Лісостепова і Степова. Основою їх виділення стали сільськогосподарські зони з відповідною спеці­алізацією сільськогосподарського виробництва.

Поліська агропромислова зона - характерний помірний клімат з достатньою зволоженістю, дерново-підзолистий ґрунтовий покрив. Основний зональний тип сільського госпо­дарства на Поліссі — поєднання скотарської і льонарської спеціалізації з виробництвом картоплі і жита. На Полісся припадає більше 90% виробництва льону-довгунця, більше 40% картоплі, 20-25% молока і м'яса в Україні. Тут в основному розвиваються молокопереробні, м'ясопереробні, плодоовочеконсервні картопляно-крохмало-спиртові, льоно­переробні спеціалізовані комплекси.

Лісостепова агропромислова зона займає близько 34% площі України. Ця зона характеризу­ється порівняно з Поліссям значно вищою розораністю зе­мель (частка ріллі в загальній земельній площі становить 70%, що удвічі більше, ніж на Поліссі).

У Лісостепу виробляється майже 70% цукрових буряків, 39% зерна, 46% картоплі. Це найбільш інтенсивна сільсько­господарська зона — на одиницю площі ріллі припадає най­більший обсяг виробництва сільськогосподарської продукції.

Основний зональний тип господарства в Лісостепу — скотарський, цукробуряковий, зерновий. Головною зерно­вою культурою є озима пшениця, а технічною — цукрові буряки. Значні площі займають тут кукурудза, ячмінь, гречка, просо, з технічних — коноплі, озимий ріпак, со­няшник. Поширені картопля та овочеві культури. На Лісо­степ припадає більша частка товарного виробництва фрук­тів (яблук, груш, вишень, слив).

Степова агропромислова зона характеризується найбільшою розораністю земель, із яких більш як 90% становлять чорноземи. Степ дає близько 48% виробництва зерна, 100% рису, 81% соняш­нику, 96% винограду.

Основний функціональний тип господарства (скотарсько-зерновий з виробництвом соняшнику) зумовив розвиток тут плодоовочеконсервних, олійножирових, виноградарсько-переробних, ефіроолійних, молоко- і м'ясопереробних комплексів.

Крім вказаних зональних елементів територіальної структури АПК у межах України формуються також азо­нальні, пов'язані головним чином з територіальною кон­центрацією міського населення в окремих поселеннях і на агломерованих територіях. Це призводить до розвитку при­міського типу сільського господарства, зорієнтованого на задоволення потреб міста в малотранспортабельній продук­ції щоденного вжитку (молоко, овочі, яйця, птиця і т. д.).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты