Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА ТЕМАМИ




ВСТУП

 

Курс «Соціологія гендерних досліджень» є важливим спеціально орієнтованимкурсом для студентів, що навчаються за фахом «соціологія».

Особливість курсу «Соціологія гендерних досліджень» полягає в тому, що він дає можливість ознайомитись з гендерними теоріями, концепціями, а також основними напрямками соціологічного дослідження гендерних проблем соціального простору. У навчальному курсі в узагальненому вигляді репрезентовані основні досягнення теорії та практики гендерних досліджень в сфері економіки, політики, культури. Мета дисципліни полягає у формуванні у студентів сучасних знань й уявлень про основні напрями теоретичних й емпіричних гендерних досліджень.

Вивчення цієї дисципліни передбачає наявність у студентів базових соціологічних знань, отриманих при вивченні таких дисципліняк «Вступ до спеціальності», «Історія соціології», «Загальна соціологічна теорія».

Міждисциплінарні зв’язки «Соціології гендерних досліджень» полягають в тому, що ця дисципліна є невід’ємною частиною комплексної підготовки фахівців з напряму підготовки “соціологія”, який базується на сформованих навичках аналізу соціальних явищ (“Соціальна філософія», «Сучасні соціологічні теорії»), дослідженні соціалізації особистості та процесів між групової динаміки («Соціологія особистості», «Соціальна структура суспільства»), формуванні ефективних моделей дослідження соціальних процесів («Соціологія сім’ї», «Економічна соціологія» «Соціологія політики», Соціологія молоді»).

Сучасні соціальні процеси обумовлені проблемами гендерної рівноваги в суспільстві, що актуалізує вивчення цієї навчальної дисципліни.

Труднощі, що виникають при визначенні місця соціології гендерних досліджень в структурі соціологічного знання, пов'язані і з тим, що виникає неоднозначне трактування базових понять «гендер», «фемінність», маскулінність», «андрогінність». Крім того, не завжди чітко розмежовуються «жіночі студії» та гендерні дослідження.

Метою спеціалізованого курсу «Соціологія гендерних досліджень» є засвоєння провідних теоретичних розробок в галузі гендерних досліджень, сформованих у дисциплінарних межах ряду соціогуманітарних дисциплін.

У процесі реалізації мети у студентів формується цілісна система знань і навичок.

Студенти повинні знати:

1) специфіку гендерного підходу в соціогуманітарних науках; 2) технологію проведення конкретних соціологічних досліджень з гендерної проблематики;

3) правові засади формування гендерних відносин і дію гендерних стереотипів у повсякденних практиках в сучасному суспільстві.

 

Студенти повинні вміти:

1) володіти понятійним апаратом та методологією гендерного аналізу;

2) оцінювати соціальні та культурні явища з позицій гендерної рівності;

3) формувати нестереотипні уявлення про роль чоловіків і жінок у суспільному житті.

Поєднання теоретичних знань і практичних вмінь дають змогу студентам не тільки глибше зрозуміти сутність гендерних процесів, але й застосувати отримані знання і навички на практиці.

 


РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА ТЕМАМИ

 

№ модуля № нав-х тижнів № теми Теми лекцій, види інших аудиторних занять та самостійної роботи Обсяг годин
Модуль 1 (контрольний) Тема 1. Гендер та становлення гендерної ідентичності Лекції: Гендер як наука та навчальна дисципліна Практичні заняття: «Гендер як наука та навчальна дисципліна» Самостійна робота:      
Тема 2. Жіночий рух і феміністичні теорії як передумова та витоки становлення гендеру. Становлення теорії гендеру Лекції: Жіночий рух і феміністичні теорії як передумова та витоки становлення гендеру. Становлення теорії гендеру Практичні заняття: Біологічні, психологічні та соціокультурні чинники конструювання гендеру Самостійна робота:    
Тема 3. Гендерні ролі та стереотипи в суспільстві та гендерна соціалізація Лекції: Гендерні ролі та стереотипи в суспільстві Гендерна соціалізація і становлення гендерної ідентичності. Практичні заняття: Гендерні ролі і стереотипи в суспільстві. Диференційна гендерна соціалізація Самостійна робота:      
1 – 9 тижні (1-й півсеместр) 1 модульний контроль (разом по 1-му модулю).
Модуль 2 (контрольний) Тема 1. Гендер та соціальні інститути Лекції: Гендер і сім‘я Практичні заняття: Гендерний розподіл влади в сім’ї. Самостійна робота:    
Тема 2. Гендер і політика Лекції: Гендер і політика Практичні заняття: Гендерні упередження в мові Самостійна робота:  
Тема 3. Гендер і право Лекції: Гендер і право Практичні заняття: Сучасна гендерна політика: Міжнародний вимір і Україна Самостійна робота:      
10 – 18 тижні (2-й півсеместр)   2 модульний контроль (разом по 2-му модулю).
  Разом за два модулі
  Індивідуальне завдання
  Підсумковий семестровий контроль
І семестр   Разом
         

 

*** - участь у науково-дослідній роботі, олімпіадах, конкурсах тощо (не більше 5 балів, які входять у 30 балів за 1 модуль).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты