Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання №3




План

1.Електробезпека

2.Захист від статичної електрики.

3.Основні різновиди захисту від ураження людини електричним струмом:конструктивні, технічні, організаційні

 

1.З кожним роком зростає виробництво та споживання електроенергії, а відтак і кількість людей, які в процесі своєї життєдіяльності використовують електричні пристрої та установки. Тому питання електробезпеки набувають особливої ваги.

Електробезпека — це система організаційних та технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Аналіз виробничого травматизму показує, що кількість травм, які спричинені дією електричного струму є незначною і складає близько 1 %, однак із загальної кількості смертельних нещасних випадків частка електротравм вже складає 20—40% і займає одне з перших місць. Найбільша кількість випадків електротравматизму, в тому числі із смертельними наслідками, стається при експлуатації електроустановок напругою до 1000 В, що пов'язано з їх поширенням і відносною доступністю практично для кожного, хто працює на виробництві.

Основними причинами електротравматизму на виробництві є: випадкове доторкання до неізольованих струмопровідних частин електроустаткування; використання несправних ручних електроінструментів; застосування нестандартних або несправних переносних світильників напругою 220 чи 127 В; робота без надійних захисних засобів та запобіжних пристосувань; доторкання до незаземлених корпусів електроустаткування, що опинилися під напругою внаслідок пошкодження ізоляції; недотримання правил улаштування, технічної експлуатації та правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок та ін.

Електроустаткування, з яким доводиться мати справу практично всім працівникам на виробництві, становить значну потенційну небезпеку ще й тому, що органи чуття людини не здатні на відстані виявляти наявність електричної напруги. В зв'язку з цим захисна реакція організму проявляється лише після того, як людина потрапила під дію електричної напруги. Проходячи через організм людини електричний струм справляє на нього термічну, електролітичну, механічну та біологічну дію.[8]

Прояви дії струму

проявляється небезпечним збудженням клітин та тканин організму, що супроводжується мимовільним судомним скороченням м'язів. Таке збудження може призвести до суттєвих порушень і навіть повного припинення діяльності органів дихання та кровообігу.
проявляється опіками окремих ділянок тіла, нагріванням кровоносних судин, серця, мозку та інших органів, через які проходить струм, що призводить до виникнення в них функціональних розладів.
Термічна дія Біологічна дія

проявляється ушкодженнями (розриви, розшарування тощо) різноманітних тканин організму внаслідок електродинамічного ефекту.  
характеризується розкладом крові та інших органічних рідин, що викликає суттєві порушення їх фізико-хімічного складу.
Електролітична дія Механічна дія

 

 

Подразнення тканин організму внаслідок дії електричного струму може бути прямим, коли струм проходить безпосередньо через ці тканини, та рефлекторним (через центральну нервову систему), коли тканини не знаходяться на шляху проходження струму.

2.Під час обслуговування і ремонту сучасного авіаційного, радіотехнічного обладнання обчислювальних пристроїв та засобів автоматики висуваються підвищені вимоги до частоти приміщень і повітряного середовища, пакувальних матеріалів, яким відповідають міцні, не ворсисті, діелектричні матеріали, що легко миються. Однак ці матеріали, як правило, добре електризуються і мають малу рухливість, що сприяє накопиченню електростатичних зарядів і не дозволяє надійно заземлити об'єкт.

Електростатичні заряди можуть виникати як на діелектричних покриттях столів, підлоги, на деталях упаковки-розпаковки виробів, на ізольованих від землі паяльниках, пінцетах, корпусах виробів, так і на одежі людини.

Заряди статичної електрики утворюються на тілі людини під час носіння одягу із синтетичних тканин, під час ходіння по синтетичних підлозі або килиму, під час роботи з наелектризованими виробами і матеріалами, внаслідок тертя об обшивку столів, стільців та інш.

Розряд з людини на будь-який предмет чи на іншу людину, яка має відмінний від неї потенціал, може призвести до втрати працездатності, хворобливих відчуттів, зниженню продуктивності праці, а при певних умовах - до вибуху або пожежі.До засобів колективного захисту від статичної електрики відносяться:

1) заземлюючі пристрої;

2) зволожуючі пристрої;

3) антиелектростатичні речовини;

4) екрануючі пристрої;

5) нейтралізатори статичної електрики

 

3.Електричний струм при дії на організм людини може викликати як місцеві, так і загальні ураження (електротравми). Місцеві електротравми - це опіки, перегрівання внутрішніх органів, розриви тканин м'язів, порушення біоелектричних процесів в організмі, електроліз органічних рідин тощо. Загальне ураження струмом відбувається при проходженні електричного струму через нервові центри дихання та серце.

Небезпека ураження тим більша, чим більший струм проходить через людину але, крім цього, впливають тривалість і шлях проходження струму через організм людини (поняття про шагову напругу), вид струму (постійний чи змінний), його частота та робочі умови.

Найбільша небезпека виникає при безпосередньому проходженні струму через життєво важливі органи: серце, легені, мозок. Навіть короткочасна дія струму спричиняє судоми м'язів. Параліч дихання настає при порівняно тривалій дії струму (15-30 с) і не встигає розвинутись при менш тривалій дії.

Небезпека ураження електричним струмом виникає при безпосередньому контакті із струмоведучими частинами обладнання або ж при зіткненні з металевими елементами, які випадково опинились під напругою внаслідок пошкодження ізоляції чи з інших причин.

Як уникнути ураження електричним струмом? Виявивши, що загорівся електропобутовий прилад, необхідно насамперед знеструмити його (вийняти вилку з розетки, а якщо доступ до неї неможливий - викрутити пробку в електролічильнику та відключити загальний рубильник).

Викликати пожежно-рятувальну службу за номером 01. Якщо горіння після знеструмлення не припинилось, загасити вогонь підручними засобами. При виникненні будь-якої пожежі необхідно терміново викликати пожежну охорону. Це слід зробити навіть у тому випадку, коли пожежа вже погашена власними силами. Вогонь може залишитись непогашеним у недоступних місцях або тимчасово "зачаїтись" і через деякий час знову розгорітися вже сильніше.[9]

Для профілактики уражень електричним струмом слід виконувати такі дії:

ü ніколи не використовуйте електричні прилади поблизу води

ü зношені електричні шнури слід відремонтувати або викинути

ü якщо у домівці є маленькі діти - надійно закривайте від них електророзетки

В електроустановках передбачені пристрої, які здійснюють такі функції: виключають зіткнення людини з елементами, які перебувають під напругою; захищають людину при її дотику до елементів, які перебувають під напругою, в нормальних умовах експлуатації установки; перешкоджають потраплянню напруги на не струмопровідні елементи установок; захищають людину при її дотику до елементів обладнання, які опинилися під напругою в результаті порушення нормального режиму роботи (замикання на корпус, землю).

Зіткнення людини з елементами електроустановок, які перебувають під напругою, виключається через застосування огороджень, блокувань, сигналізації, розміщення струмопровідних елементів на недоступній висоті, а також використання індивідуальних засобів захисту.

Електрична ізоляція є найбільш універсальним захисним засобом, який застосовують у всіх електроустановках.

Висновки:

Отже, сила струму, що проходить через тіло людини є основним чинником, який обумовлює наслідки ураження. Різні за величиною струми справляють і різний вплив на організм людини.

Небезпека ураження тим більша, чим більший струм проходить через людину але, крім цього, впливають тривалість і шлях проходження струму через організм людини (поняття про шагову напругу), вид струму (постійний чи змінний), його частота та робочі умови.

 


 

Висновок:

Наука БЖД досліджує світ небезпек, що діють в місці існуваннялюдини, розробляє системи і методи захисту людини від небезпек. Усучасному розумінні наука про БЖД вивчає небезпеки виробничої,побутової та міського середовища як в умовах повсякденного життя, так і привиникнення НС техногенного та природного походження.

Вивчення курсу БЖД дозволяє отримати, розширити і поглибити знання вобласті анатомо-фізіологічних властивостей людини і його реакції навплив негативних факторів; комплексного уявлення про джерела,кількості і значущості травмують і шкідливих факторів середовища проживання;принципів і методів якісного і кількісного аналізу небезпек;сформулювати загальну стратегію і принципи забезпечення безпеки; підійтидо розробки і застосування засобів захисту в негативних ситуаціях з загальнихпозицій.

Безпека життєдіяльності є комплексною дисципліною, що базується на знаннях з багатьох дисциплін — основ екології, психології та фізіології праці, хімії, фізики, соціології, демографії і потребує дотримання здорового способу життя.

Безпека людини - поняття складне, багатогранне і багатофакторне За обсягом і змістом воно охоплює весь комплекс людських відносин у соціальній і виробничій сферах, саму сутність людського життя, рівень національного розвитку і безпосередньо впливає на основний показник благополуччя населення - індекс людського розвитку Тому виховання у кожної людини методологічних навичок організації безпеки власного життя та довкілля повинне починатися з дитинства і продовжуватися в процесі всього життєвого циклу.


 

Література:

· http://www.mns.gov.ua/opinfo/6029.html

· Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: Навч.посіб. – 2-ге вид. – 1999 – ст.43

· В.С.Джигирей, В.Ц.Жидецький Безпека життєдіяльності. – Львів.: Афіша, 2000. – С.11-72

· Е.П.Желібо, В.В.Зацарний. Безпека життєдіяльності. Київ Каравела 2006 С.17-45.

· http://referaty.com.ua/ukr/details/2693/

· http://library.if.ua/book/86/6044.html

· http://ua.textreferat.com/referat-2111.html

· http://pidruchniki.ws/12090613/bzhd/sposobi_zasobi_zahistu_vid_statichnoyi_elektriki

· http://libfree.com/189154868_bzhdmetodi_osnovni_zasobi_zahistu_vid_urazhennya_elektrostrumom.html

· http://studentbooks.com.ua/content/view/1333/76/1/3/

 


[1] http://www.mns.gov.ua/opinfo/6029.html

[2] Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: Навч.посіб. – 2-ге вид. – 1999 – ст.43

[3] В.С.Джигирей, В.Ц.Жидецький

Безпека життєдіяльності. – Львів.: Афіша, 2000. – С.11-72

[4] Е.П.Желібо, В.В.Зацарний. Безпека життєдіяльності. Київ Каравела 2006 С.17-45.

[5] http://referaty.com.ua/ukr/details/2693/

[6] http://library.if.ua/book/86/6044.html

[7] http://library.if.ua/book/9/934.html

[8] http://ua.textreferat.com/referat-2111.html

[9] http://pidruchniki.ws/12090613/bzhd/sposobi_zasobi_zahistu_vid_statichnoyi_elektriki


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты