Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охарактеризуйте тест як засіб контролю у навчанні іноземних мов: поняття «тест», структура тесту, типи, види тестів і методику використання




Контроль входить складовою частиною до системи навчання іноземних мов. На відміну від власне навчання іноземної мови, метою якого є формування іншомовних мовленнєвих навичок і вмінь, завданням контролю передусім є визначення та оцінювання рівня їх сформованості. Головна мета контролю у процесі навчання іноземної мови – управління цим процесом.

Виділяють такі функції контролю: функції зворотного зв’язку, оціночну, навчальну і розвиваючу.

Для того щоб ці функції успішно реалізувались у практиці навчання, контролю мають бути притаманні такі якостіякцілеспрямованість, репрезентативність, об’єктивність та систематичність.

Види контролю: а)поточний контроль, який здійснюється у ході вивчення конкретної теми для визначення рівня сформованості окремої навички або вміння, якості засвоєння певної порції навчального матеріалу; б)рубіжний контроль, який проводиться після закінчення роботи над темою, тематичним циклом, в кінці чверті, року; в) підсумковий контроль, який реалізується після завершення відповідного ступеня навчання іноземної мови.

За формою організації контроль може бутиіндивідуальним абофронтальним/груповим; за характером оформлення відповіді –усним абописьмовим; за використанням рідної мови –одномовним абодвомовним.

Тестовий контроль або тестування як термін означає у вузькому смислі використання і проведення тесту, і в широкому – як сукупність етапів планування, складання і випробування тестів, обробки та інтерпретації результатів проведення тесту.

У навчанні іноземних мов застосовується лінгводидактичне тестування.

Лінгводидактичні тести бувають стандартизовані і не стандартизовані. Стандартизований тест є таким, який пройшов попереднє випробування на великій кількості тестованих і має кількісні показники якості.

Нестандартизовані тести розробляються самим учителем для своїх учнів. Такі тести складаються на матеріалі конкретної теми для перевірки рівня сформованості певної навички або вміння.

Класифікація тестів: а) згідно мети тестування (тест навчальних досягнень, діагностичний тест, тест на виявлення конкретних здібностей); б) згідно функції контролю (стандартизований тест, нестандартизований тест); в) згідно з характером діяльності: (тестування лінгвістичної компетенції, тестування комунікативної компетенції); г) згідно мети проведення контролю (поточний, підсумковий); д) згідно формальних ознак (тест на розпізнавання, тест на повторення, альтернативний тест, тест множинного вибору, тест на швидкість).

Структура тесту: інструкція, власне тест, листок для відповідей, ключ з відповідями.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 194; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты