Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стан та перспективи зовнішньоторговельного співробітництва Австрії з Україною.




Основу співробітництва України та Австрії становлять двосторонні економічні угоди серед останніх можна виділити такі:

Меморандум про співробітництво між УСПП і Федеральною палатою економіки Австрії від 9 листопада 2006 року

Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством палива та енергетики України та Федеральним міністерством сільського, лісового, водного господарства та захисту навколишнього середовища Республіки Австрія щодо співробітництва в енергетичній сфері від 09.11.2000 р.;

Угода про науково-технічне співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Австрія від 06.06.2003 р.

Угода між Міністерством транспорту та зв'язку України та Федеральним міністерством транспорту, інновацій і технологій Республіки Австрія про співробітництво в галузі транспортної інфраструктури та обміну технологіями від 15.07.2008

Меморандум про співробітництво у сфері конкурентної політики між Антимонопольним комітетом України та Федеральним конкурентним відомством Австрійської Республіки від 22.10.2009 р.

Розглянемо структуру та обсяги торгівлі між Україною та Австрією. Для цього в таблиці зображаємо сукупний експорт та імпорт Австрії з та в Україну[9]

Таблиця 3.1 – Обсяги торгівлі товарами між Україною та Австрією у 2007,2011 рр., тис. дол[5].

Найменування товарної групи
Імпорт Експорт Всього Імпорт Експорт Всього
Харчові продукти та живі тварини
Напої та тютюнові вироби

 

Продовження таблиці 3.1

Найменування товарної групи
Імпорт Експорт Всього Імпорт Експорт Всього
Тваринні і рослинні масла, жири і воски
Хімічні речовини й супутна продукція
Промислові товари
Машини і транспортне устаткування
Різні промислові товари
               

 

Рис. 3.1 – Зовнішньоторговельний оборот між Україною та Австрією у 2007,2011 рр.

З даного графіку можна помітити, що торгівля між даними країнами пожвавлюється та зростає товарооборот між ними стосовно багатьох продуктів. Зокрема Промисловими товарами, машинами та устаткуванням, харчовими продуктами. Та все ж слід відмітити і зменшення обсягів торгівлі хімічними речовинами.

Далі поглянемо на структуру ЗТО між розглянутими країнами. З графіку бачимо, що найбільшу частку в 55% обсягу торгівлі між Австрією та Україною займають харчові продукти та сировина за винятком палива. Найменш вагомими статтями торгівлі є хімічні речовини та тваринні і рослинні масла, жири та воски.

За даними Держкомстату за останній рік зросли експортні поставки з Австрії продукції наступних товарних груп:

· руди, шлаків та золи;

· іграшок, ігор ;

· електричнихмашин та устаткування;

· котлів, машин, апаратів і механічних пристроїв тощо

Щодо імпорту, то зросли поставки приладів та апаратів, котлів, машин, апаратів і механічних пристроїв, фармацевтичноїпродукції, паперуі картону, наземнихтранспортних засобів, крім залізничних.

За даними українського Держкомстату можна вирахувати такі дані. З них бачимо, що протягом досліджуваного періоду зросло негативне сальдо торгівлі товарами, а позитивне у 2007 році сальдо торгівлі послугами стало негативним у 2011 і становило -34 млн. дол. ЗТО товарів у 2011 році становило 1301,6 млн. дол, що 72,6 млн. дол. більше ніж у 2007 році

Таблиця3.2 – Стан двосторонньої торгівлі з Австрією 2007,2011 рр, млн. дол

Показник
ЗТО  
В т.ч.: – товарами 1229,5 1301,6
– послугами
Експорт    
В т.ч.: – товарів 429,5 588,6
– послуг
Імпорт    
В т.ч.: – товарів
– послуг
Сальдо    
В т.ч.: – товарами -370,5 -124,4
– послугами -34

 

Щодо інвестицій, що надходять до України з Австрії, то в 2011 році вони становили 3301 млн. дол., що є 6,3 % від загального обсягу інвестицій з країн світу. У 2007 році даний показник становив 2075, що менше за обсяг інвестицій у 2011 році, але за загальним підсумком інвестування у відсотковому відношенні до всіх інвестицій в Україну даний показник 2011 році зменшився з 7 % у 2007 до 6,3% у 2011[10].

На території Австрії працює 7 підприємств з українським капіталом.

Лідероміноземного інвестування з Австрії в Україну виступає банк «Райффайзен інтернешнл», який придбав 93,5% активів українського поштово-пенсійного АБ «Аваль» восени 2005 р. на суму 1,028 млрд. дол. США.

Середінших інвесторів в Україні протягом тривалого часу ефективно працюють СП «Фішер-Мукачево» з виробництва спортивного інвентарю та «Поділля-Обст» з виробництва яблуневого концентрату. 15% акцій «Полтавського гірничо-збагачувального комбінату« володіє австрійська фірма DCM, яка поступово інвестує у технічне переозброєння українського підприємства та має намір збільшити свою частку в ньому.

Крім «Райффайзенбанку», в Україні також представлені банк «Австрія Кредитанштальт», «Перший банк австрійських ощадних кас» (придбання 100% банку «Престиж» на суму близько 100 млн. дол. США) та «Фольксбанк« (пакет акцій західноукраїнського банку «Електронік» вартістю 57 млн. євро). У страховій сфері успішно діє компанія «Вінер Штедтіше», яка володіє контрольними частками вітчизняних страхувальників «Юпітер», «Глобус» та «Княжа». Підписано також угоду між австрійською страховою компанією «Уніка» та українським партнером «Кредо Класік» щодо придбання контрольної частки останньої. Засновано СП «Автострах», у якому контрольний пакет 51% тримає страхова група «Дженералі». Сферою нерухомості, а саме будівництвом готельних, офісних та торгівельних комплексів у столиці України, цікавляться також деякі інвестиційні фонди Австрії[11].


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты