Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Переоцінка запасів та відображення її результатів у БО.




 

В умовах ринкової економіки для успішного ведення господарської діяльності підприємство повинно своєчасно і правильно реагувати на зміни, які відбуваються на ринку товарів. Одним із основних механізмів, за допомогою яких підприємство може вплинути на ситуацію, є формування ціни товару. У свою чергу, при формуванні ціни товару не останню роль відіграє його переоцінка.

Перелік товарів, які підлягають уцінці, такий:

• товари широкого вжитку і продукція виробничо-технічного призначення, які залежались (не мають збуту більше трьох місяців і не користуються попитом у споживачів);

• товари і продукція, які частково втратили свою первісну якість;

• надмірні товарно-матеріальні цінності (матеріали, комплектуючі вироби, інші матеріальні цінності), які більше трьох місяців не можуть бути використані для виробництва продукції, оскільки таку продукцію виготовляти недоцільно внаслідок відсутності попиту на неї як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Відповідно до чинних нормативних актів, переоцінка запасів здійснюється:

1) на дату складання балансу;

2) протягом звітного періоду.

Окрім зазначених випадків, передбачених ПБО 9, переоцінка, зокрема уцінка запасів, може здійснюватися упродовж звітного періоду в порядку, встановленому Наказом №149.

Зазначена уцінка стосується як окремих видів запасів, наприклад, товарів широкого вжитку, продукції виробничо-технічного призначення, що залежалися (не мають збуту понад 3 місяці) і не мають попиту в споживачів, так і товарів та продукції, які частково втратили свою первісну вартість, та надлишкових товарно-матеріальних цінностей, що понад три місяці не можуть бути використані на виробництво продукції, оскільки відсутній попит на неї на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Згідно з п. 20 Наказу №149, сума уцінки в бухгалтерському обліку повинна відображатися у порядку, передбаченому ПБО 9, тобто в складі витрат звітного періоду (у бухгалтерському, а не податковому обліку).

Проведення дооцінки протягом звітного періоду (на початок кожного місяця, в окремих випадках - на дату надходження) регламентовано Порядком №07. Згідно з цим Порядком, дооцінці підлягають покупні товарно-матеріальні цінності за умови зміни їх цін (як цін постачальника, так і цін на аналогічні вироби, виготовлені підприємствами України).

Таким чином, Порядок №07 потребує доповнень, які відповідатимуть економічному змісту дооцінки та більшою мірою задовольнятимуть інтереси господарюючих суб'єктів, а саме:

1) щодо товарів, облік яких здійснюється за цінами продажу, дооцінку доцільно проводити при зміні можливої ціни їх реалізації незалежно від дати складання балансу або початку місяця. При цьому сума дооцінки повинна збільшувати суму торгової націнки звітного періоду;

2) дооцінку запасів доцільно здійснювати не лише на підставі цін на аналогічні запаси, виготовлені в Україні, а й враховувати рівень цін на внутрішньому ринку на аналогічні запаси іноземного виробництва.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты