Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НАРАХУВАННЯ ВИПЛАТ ЗА ЧАС ВІДПУСТКИ




Згідно з роз'ясненням фахівців Міністерства соціальної політики України, обчислення середньої заробітної плати для оплати працівникам часу щорічної відпустки провадиться з урахуванням норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі – Порядок).

Відповідно до п.2 Порядку, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Під час обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки враховуються: основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка), доплати, надбавки, премії, що не мають одноразового характеру (відповідно до положення про преміювання), винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років, індексація, виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час попередньої щорічної і додаткової відпусток, за час виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності. Усі виплати включаються в розрахунок середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому вони нараховані.

Під час обчислення середньої заробітної плати з розрахункового періоду вилучається час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково. До цього періоду належить період, коли працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати (ст.25 і 26 Закону України «Про оплату праці») (рахуються календарні дні), простої не з вини працівника (рахуються робочі дні).

При неповному режимі роботи період, коли працівник працював у режимі неповного робочого тижня (якщо за наказом по підприємству працівники відділу, цеху тощо були переведені на роботу в режимі неповного робочого тижня), вилучається з розрахункового періоду. Якщо працівник працював у режимі неповного робочого дня, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться на загальних умовах з урахуванням п.7 Порядку.

Нарахування виплат для оплати часу щорічної відпустки провадиться діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців (або меншого фактично відпрацьованого періоду) на відповідну кількість календарних днів року (чи меншого фактично відпрацьованого періоду), зменшену на кількість святкових і неробочих днів, установлених законодавством (ст.73 КЗпП), а також на кількість днів, протягом яких працівник не працював, при скороченому робочому тижні, та на кількість календарних днів перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати або з частковим її збереженням. Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 51; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты