Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теорії соціального виховання Т.Кампанелли




Т.Кампанелла (1568-1639)-італійський філософ,домініканський монах,що народився на півдні Італії.За участь у змові проти іспанців ,що звинуватили в Італії .просидів 27 років у в'язниці ,де написав книгу «Місто сонця»,в якій показав життя в ідеальній державі. Створив величезну картину держави,яка подібно до платонівської,ставить своїм завданням виховувати громадян усією системою своєї організації.

Усі громадяни його держави ведуть філософсько-громадський спосіб життя. Усі зобов'язані займатися фізичною працею 4 години на день. На чолі республіки стоїть найвидатніший учений країни,який має трьох вчених помічників : Сила,Мудрість,Любов.

Довівши до крайності ідеї Платона,Кампанелла прийшов до висновку,що в основі ідеальної соціальної моделі лежить повна відсутність приватної власності. Для забезпечення суспільної гармонії він пропонує наступні шляхи:штучна селекція дітей,суспільне виховання,досконалі закони,загроза жорстоких покарань. Головна увага держави повинна зосередитися на дітонародженні.

Організація громадського виховання являє собою одну з найяскравіших і найбільш оригінальних сторінок утопії Кампанелли. Діти належать суспільству. їх виховання розпочинається з моменту народження. Виховання є повністю державним,оскільки інститут шлюбу в державі був відсутній. Парування чоловіків і жінок відбувається за фізіологічними показниками(ріст,вага). Правитель Любові піклується про те,щоб чоловік і жінка давали найкраще потомство.

Із двох років розпочинається громадське виховання дітей. Усе місто являє собою велику виховну установу. Сім концентричних стін,якими оточене місто ,розписані картинами наукового змісту:геометричними рисунками ,картинами зоряного неба,зображення тварин і рослин,портретами історичних діячів,картинами,що показують будову та працю машин. Наочні зображення пояснюються написами невеликими віршами,які легко запам'ятовуються . В деяких випадках ,поруч із зображеннями предмети вміщуються на виступах стін і самий предмет.

У три роки діти навчаються абетки ,граючись у галареях,на стінах яких виведені великі літери. З 6 років діти переходять під опіку правителя Мудрості,і їх починають учити природничих і прикладних наук. Вони користуються при цьому зображеннями і написами на стінах міста. Після здобуття загальної початкової освіти діти з 10 років вчаться на полях і пасовиськах сільського господарства ,землеробства,скотарства,різних ремесел і прикладних мистецтв. Хлопчики, які ще раніше навчалися боротьби та бігу .метання каміння,з 12 років під керівництвом правителя Сили навчаються військовому мистецтву. Жінки так само повинні ним оволодіти,щоб у разі потреби допомагати чоловікам при оборонні міста. З виховною метою хлопці і дівчата до 20 років прислужують старшим за столом.

У своїх філософсько-педагогічних поглядах Т.Кампанелла ,на відміну від інших гуманістів ,не тільки критикував схоластику та середньовічну освіту,але й намагався створити нову систему ,в основі якої лежала ідея всезагальної освіти . Він вірив у можливість людини наблизитись до ідеального стану та через пізнання її сутності осягнути закони світобудови. І хоча гуманістичні ідеали Відродження знаходились у великій суперечності з характером реального життя ,проте він стимулював думку людства.

Основні праці: « Місто сонця».

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты