Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Можливості Т.Н.З, компютерної і цифрової техніки техніки як засобів навчання у В.Н.З.




Спеціальні технічні засоби навчання (ТЗН) — необхідний чинник засвоєння знань. Комп'ютеру належить чільне місце серед сучасних технічних засобів навчання. Перелік професій, пов'язаних з використанням комп'ютерів, дедалі ширшає. Тому вміти працювати з ними повинен кожний, і вища школа не може стояти осторонь цієї справи. Узагальнивши сучасні уявлення про можливості комп'ютеризації в царині освіти і виховання, можна дійти висновку про необхідність застосування комп'ютерної технології в процесі формування духовно-моральних якостей студентів, зокрема засобами мистецтва.

Використання комп'ютера в процесі навчання сприяє також підвищенню інтересу й загальної мотивації навчання завдяки новим формам роботи і причетності до пріоритетного напряму науково-технічного прогресу; активізації навчання та виховання завдяки використанню привабливих і швидкозмінних форм подання інформації, змаганню студентів з машиною та самих із собою, прагненню отримати вищу оцінку; індивідуалізації навчання — кожен працює в режимі, який його задовольняє; розширенню інформаційного і тестового "репертуарів", доступу студентства до "банків інформації", можливості оперативно отримувати необхідні дані в достатньому обсязі; об'єктивності перевірки й оцінювання знань, умінь і навичок .

Загалом спілкування з комп'ютером сприяє розвиткові інтелектуального, духовного та морального потенціалу молоді, виховує уміння планувати й раціонально будувати трудові операції, точно визначати цілі діяльності, формує акуратність, точність і обов'язковість.

Тому освіта повинна бути підпорядкованою вихованню загальній культури індивіда, широкій науковій ерудиції й високому гуманістичному почуттю - почуттю любові до людини.. В основу сучасної концепції освіти повинен бути закладений культурологічний підхід, який обумовлює звертання до майбутнього фахівця як до соціокультурного індивіда, продукту культури нації, людства. Культурологічний підхід припускає інтеграцію всієї сукупності загальнокультурних знань, що є основою високого рівня освіченості особистості. Розглядаючи педагогічні знання як частину духовної культури, • вважаємо за необхідне інтегрувати їх з філософією, психологією, соціологією, етикою й естетикою, історією культури, історією релігії, методикою викладання й інших наук: Зміст навчального матеріалу, що викладається студентам, повинен бути вбраний в такі форми, представлений такими педагогічними технологіями, які, з одного боку, сприяли б найбільш оптимальному засвоєнню матеріалу, а з іншого - були б зразками сучасних форм навчання, впроваджуваних у практику ВНЗ.

Використання комп'ютерної техніки у навчально-виховному процесі сприяє урізноманітненню форм уроку, кураторської години і може призвести до виникнення нової форми уроку, у якому головна роль буде відведена студентам. При цьому робота викладача не знецінюється, а тільки полегшується. Та й викладач теж отримує задоволення від такого виду навчальної діяльності.

Мусить бути розроблена спеціальна комп'ютерна програма, що містить велику кількість цікавої інформації, відео сюжетів, яскравих малюнків, голосового супроводу, що сприяє активній участі студентів у ведені дискусії під час обговорення теми. Програма повинна бути записана на компакт-дисках і використовується на кураторських годинах по темах "Творча спадщина В. Шекспіра- спосіб буття дійсного гуманізму ", "Літературна творчість Р.Бернса і проблеми формування особистості".

За допомогою комп'ютера можна розробити і продемонструвати уривки зі спектаклів, в котрих головні ролі грають А.Роговцева, Ф.Раневська- приклади людей, що завдячують своїй особистості не самим собі, а Господу. На відміну від них можливо буде показати виступ М.Монро,а також уривок з кінокартин кінорежисерів А.Тарковського і М.Скордезе як плоди двох протилежних напрямків виховання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты