Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


С. К.Бостан, С. М. Тимченко





ДЕРЖАВНЕ ПРАВО ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН


 


КОНСТИТУЦІЯ ІТАЛІЙСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ

(від 22 грудня 1947 p.) (витяги)

Тимчасовий Глава держави відповідно до рішення Установчих зборів, що схвалили у засіданні 22 грудня 1947 р. Конституцію Італійської Республіки, і згідно з XVIII заключною постановою Кон­ституції промульгує Конституцію Італійської Республіки, текст якої містить:

Основні принципи

Стаття 1.Італія - демократична Республіка, що ґрунтується на праці.

Суверенітет належить народу, що здійснює його у формах і в ме­жах, установлених Конституцією.

Стаття 2. Республіка визнає і гарантує невід'ємні права людини - як окремої особистості, так і в соціальних утвореннях, у яких вияв­ляється ця особистість, і вимагає виконання невід'ємних обов'язків, що випливають з політичної, економічної і соціальної солідарності.

Розділ II. Президент Республіки

Стаття 83.Президент Республіки обирається Парламентом на спільному засіданні його членів. У виборах беруть участь по три де­легати від кожної області, що обираються обласною радою з забезпе­ченням представництва меншості. Область Валле-д'Аоста має одно­го делегата.

Обрання Президента Республіки провадиться таємним голосу­ванням більшістю двох третин зборів. Після третього голосування досить абсолютної більшості.

Стаття 84.Президентом Республіки може бути обраний будь-який громадянин, якому виповнилося п'ятдесят років і який корис­тується цивільними і політичними правами.

Посада Президента Республіки несумісна з якою-небудь іншою посадою.


Платня й інші асигнування Президенту встановлюються зако-

ном.

Стаття 85.Президент Республіки обирається на сім років. За тридцять днів до закінчення цього терміну голова Палати депутатів скликає Парламент і делегатів від областей на спільне засідання для обрання нового Президента Республіки.

Якщо палати розпущені чи коли до закінчення їх повноважень залишається менше трьох місяців, вибори проводяться протягом п'ятнадцяти днів після скликання нових палат. На цей час продов­жуються повноваження Президента, що знаходиться на посаді.

Стаття 86.Функції Президента Республіки у всіх випадках, ко­ли він не в змозі їх виконувати, здійснюються головою Сенату.

При наявності триваючої перешкоди й у випадку смерті чи відставки Президента Республіки голова Палати депутатів призна­чає вибори нового Президента Республіки протягом п'ятнадцяти днів. Більш тривалий термін може бути передбачений, якщо палати розпущені чи залишається менше трьох місяців до закінчення терміну їх повноважень.

Стаття 87.Президент Республіки є Главою держави і представ­ляє національну єдність.

Він може направляти палатам послання;

призначає вибори нових палат і визначає день першого засідання;

санкціонує представлення палатам урядових законопроектів;

промульгує закони, видає декрети, що мають силу закону, і по­станови;

призначає народний референдум у випадках, передбачених Кон­ституцією;

призначає у випадках, зазначених законом, посадових осіб дер­жави;

акредитує і приймає дипломатичних представників, ратифікує міжнародні договори, у відповідних випадках - з попереднього доз­волу палат;

є командуючим збройними силами, головує в створеному відповідно до закону Верховній раді оборони, оголошує, за рішенням палат, стан війни;

головує у Вищій раді магістратури;

може дарувати помилування і пом'якшувати покарання;

жалує відзнаки Республіки.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты