Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Війна за незалежність




ІРА брала участь у війні проти британської армії з січня 1919-го по липень 1921-го року, найбільш інтенсивні бої тривали з листопада 1920-го по липень 1921-го. У цілому, кампанії ІРА у війні можна розділити на три етапи.

 

Перший етап (1919-й рік) пов'язаний з реорганізацією армії. Організатори, такі як Ерні О'Мейлі (англ), були розіслані по всій країні для створення міцних партизанських підрозділів на місцях. На папері, в ІРА складалося 100,000 чоловік, однак лише близько 15,000 брало участь у партизанській війні. Коллінз, начальник розвідки, створив у Дубліні спеціальний нечисленний «Загін» (Squad), який вбивав поліцейських-розвідників (одним із членів загону був батько письменника Брендана Біена, Стівен). Загін здійснював також рейди на казарми поліції, вбивши до кінця року чотирьох членів дублінської поліції (англ) та 11 КВП. В кінці 1919-го КВП була змушена евакуювати співробітників більшості своїх сільських казарм.

Другий етап (січень - липень 1920-го) характерний нападами ІРА на укріплені казарма КВП, розташовані в містах (16 з них були зруйновані і 29 сильно пошкоджені). В цей же час британські заходи привели до ескалації конфлікту. По-перше, Велика Британія оголосила військовий стан в окремих частинах країни, що дозволило відправляти в табори і стратити членів ІРА. По-друге, вона розгорнула в Ірландії додаткові сили поліції, «Чорних і засмаглих» (Black and Tans) і Допоміжну дивізію (Auxiliary Division), а також солдатів. Таким чином, третій етап (серпень 1920-го - липень 1921-го) характерний збільшенням британського контингенту, що призвело до зміни тактики партизанів. Тепер вони нападали не на казарми, а на колони британців, відходячи після цього в гори.

 

Хоча війна зачепила всі ірландські провінції, основний тягар ліг на Дублін і південно-західну провінцію Манстер. У Дубліні атакували патрулі, а в Манстер влаштовували засідки на дорогах. У Белфасті особливістю була велика кількість протестантів і юніоністів серед жителів, ІРА і юніоністи вбивали представників протилежної релігії. Тут війна тривала і після підписання мирного договору, загинуло близько 500 чоловік.

 

ІРА була знов реформовано у квітні 1921-го: дивізії створювалися за територіальною ознакою, підрозділи були укрупнені. Але це не допомогло подужати самоуправство командирів дрібних загонів. У травні ІРА невдало напала на дублінську митницю (англ) - 5 бійців загинуло, 80 потрапили в полон. До липня Коллінз зрозумів, що ІРА знаходиться за крок від загибелі: у армії було всього 3,000 сучасних гвинтівок і практично закінчилися боєприпаси, 5,000 тисяч партизанів сиділи в катівнях. Несподіване припинення війни врятувало ситуацію.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты