Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форма держави




Поняття та структура (елементи) форми держави. Історичні уявлення про форму держави. Специфіка форми держави. Поняття «форма держави». Основні аспекти організації влади: юридично-визначений порядок утворення, організація влади, методи і прийоми здійснення влади. Співвідношення типу та форми держави.

Форма державного правління. Види форм державного правління. Різновиди форм правління та їх ознаки. Обмежена і необмежена монархії та їх різновиди. Різновиди республіки (парламентська, президентська, змішана) та їх ознаки. Система державної влади у парламентській республіці. Еволюція інституту президентства у сучасному світі. Історичний розвиток і зміна форм правління. Нетипові форми правління.

Форма державного устрою. Класифікація форм державного устрою. Різновиди форм державного устрою (унітаризм, федералізм) та їх ознаки. Поняття «унітарна держава». Принципи територіального устрою унітарної держави. Поняття «федеративна держава». Види федеративної держави за способом утворення. Принципи територіального устрою федеративної держави. Федерація національна і територіальна. Договірна федерація. Принципи розподілу повноважень. Статус суб’єктів федерації. Конфедерація, міждержавні утворення.

Форма державного (політичного) режиму. Різновиди форм політичного (державного) режиму та їх ознаки. Поняття «демократичний режим» та його принципи. Різновиди демократичного режиму. Поняття «недемократичний режим» та його різновиди. Співвідношення політичного та державного режиму: загальне та особливе.

Міжнародні об’єднання держав. Співдружність, співтовариства, союзи. Ознаки міжнародних об’єднань держав. Міжнародні політичні та військові об’єднання.

 

Механізм держави. Державна служба

Система державної влади. Конституційні основи системи державної влади. Економічні, соціальні, ідеологічні основи державної влади. Легітимність і легальність державної влади.

Поняття механізму держави та його структура. Інституціональний підхід у розумінні сутності держави. Залежність механізму держави від змісту і функцій держави. Механізм держави як засіб здійснення функцій держави. Співвідношення механізму держави і апарату управління. Складові механізму держави. Загальні риси структурних елементів механізму держави. Поняття державного інституту. Ознаки механізму держави.

Поняття державного апарату та його ознаки. Співвідношення державного апарату з механізмом держави. Інститут держави. Ознаки державного апарату. Функції державного апарату. Вузьке і широке розуміння поняття апарат держави. Принципи організації та діяльності державного апарату. Еволюція державного апарату на різних етапах розвитку суспільства.

Поняття та ознаки органу держави. Підрозділи державного органу. Види державних органів: за соціальною природою утворення; за функціональним спрямуванням; за територією (особливості державних органів у федеративній державі); за особовим складом. Ознаки органу держави.

Теорія розподілу влади держави. Розподіл влад як правова форма належної організації державної влади. Особливості принципу поділу влади. Механізм поділу влади та його конструкції. Теорія і практика розподілу влад у президентській, парламентській і змішаній республіці. Викривлення теорії розподілу влад на практиці.

Загальна характеристика, функції та принципи діяльності органів законодавчої, виконавчої та судової влади. Система стримувань та противаг. Поняття «законодавча влада». Органи законодавчої влади та її функції і принципи діяльності. Додаткові функції законодавчої влади та їх коротка характеристика. Місце законодавчої влади серед інших влад. Поняття «виконавча влада». Система органів виконавчої влади. Функції та принципи виконавчої влади. Місце виконавчої влади серед інших влад. Поняття «судова влада». Ознаки судової влади. Особливості діяльності судової влади. Принципи судової влади. Місце судової влади серед інших влад. Організація здійснення влади на місцях. Взаємодія місцевих державних органів з органами місцевого самоврядування.

Державна служба та її види. Державна служба як публічна сфера життєдіяльності суспільства. Види державної служби. Види цивільної служби. Особливості державної служби та її види. Політична державна служба. Адміністративна служба.

Державний службовець, посадова особа. Система підготовки державних службовців. Види державних службовців. Особливості правового статусу державних службовців, що мають публічно-правовий статус. Поняття «посадова особа». Ознаки посадових осіб, що мають публічно-правовий статус. Особливості правового статусу державних службовців, що не мають публічно-правовий статус.

 

Держава у політичній системі громадянського суспільства

Поняття та ознаки громадянського суспільства. Співвідношення понять «суспільство», «громадянське суспільство» та «держава». Уявлення про громадянське суспільство та його основні складові. Особливості становлення та. формування концепції громадянського суспільства, його етапи. Різноманітність сучасних наукових підходів усвідомлення сутності громадянського суспільства. Інститути громадянського суспільства та їх зв'язок з державою.

Поняття та ознаки політичної системи суспільства. Структура політичної системи суспільства. Суб’єкти політичної системи суспільства у вузькому та широкому розумінні. Види політичних систем. Поняття та сутність політичної влади. Співвідношення понять «влада», «політична влада» і «державна влада».

Місце та роль держави в політичній системі суспільства. Держава як організація політичної влади. Роль парламенту та уряду держави у реалізації політичних інтересів. Взаємодія держави з іншими елементами політичної системи суспільства. Держава і суспільні об’єднання у політичній системі суспільства. Державне управління і самоврядування суспільних об’єднань.

Правове регулювання статусу та діяльності політичних партій. Держава і політичні партії. Багатопартійність і політичний плюралізм у сучасній політичній системі. Функції та роль партій на виборах. Поняття та види політичних партій. Правлячі та опозиційні партії. Парламентські партії. Місце політичної партії у політичній системі суспільства. Електоральні функції партій. Особливості регулювання діяльності політичних партій у порівнянні з іншими об’єднаннями громадян: політичний блок; відсотковий бар’єр тощо.

 

Права і свободи людини і громадянина

Поняття «концепції прав людини». Права людини в їх історичному розвитку. Основні концепції (теорії) про права людини. Поняття права людини. Ліберальні, анархістські, солідаристські, етатистські та інші уявлення про співвідношення держави і людини. Положення людини у правовій і тоталітарній державі.

Правовий і фактичний статус людини. Свобода людини і держава. Основні риси правовідносин між державою і людиною. Юридичний статус людини: громадянство, підданство. Нові підходи до проблеми громадянства. Взаємні права і обов’язки держави і людини.

Поняття прав і свобод людини і громадянина. Співвідношення прав людини і прав громадянина. Поняття «права і свободи людини і громадянина». Співвідношення права і свободи в усвідомленні прав людини. Співвідношення права людини і права громадянина. Основні (фундаментальні) права людини. Ознаки прав людини. Система прав людини. Теорія природних прав людини. Покоління прав людини. Позитивістське розуміння прав людини. Міжнародні стандарти прав і свобод людини.

Основні права і свободи людини і громадянина. Структура прав, свобод і обов’язків громадянина і людини. Види прав, свобод і обов’язків людини і громадянина. Поняття «класифікація прав (основних) людини». Негативні і позитивні права людини. Поняття «основні права людини». Ознаки основних прав людини. Види основних прав людини. Поняття «система обов’язків людини і громадянина». Співвідношення прав та обов’язків у системі захисту прав людини. Класифікація обов’язків. Колективні права. Права людини і права народу.

Гарантії прав і свобод людини і громадянина. Держава як гарант прав людини. Внутрідержавні та міжнародні механізми захисту прав людини. Поняття «механізм гарантії прав людини». Види гарантій прав людини. Складові механізму гарантії прав людини. Соціально-правовий механізм забезпечення прав людини: реалізація, охорона, захист. Форми правового захисту громадян від неправомірних дій органів виконавчої влади та їх посадових осіб. Міжнародний захист прав людини. Європейський захист прав людини.

 

Правова соціальна демократична держава

Вихідні положення (основи) сучасної концепції правової держави. Теорії правової держави: концепція конституційної, заснованої на закріплених у конституції правах людини та механізму їх судового захисту; концепція верховенства права. Концепція «поліцейської держави».

Поняття та ознаки (принципи) правової держави. Роль права та прав людини в реалізації правової держави. Верховенство права. Громадянське суспільство. Принцип розподілу влади. Принцип взаємної відповідальності особи і держави. Правовий режим. Незалежність суду.

Соціальна природа правової держави. Поняття та ознаки соціальної держави. Етапи становлення та формування концепції соціальної держави. Ознаки соціальної держави. Сучасні моделі соціальної держави. Соціальні програми: порядок їх розробки і реалізації. Правові засоби вирішення демографічної проблеми, пенсійного забезпечення та соціальних виплат.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты