Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пріоритетні завдання економічної політики України в 2012 році




Протягом 2010-2011 рр. економіка України демонструє позитивну динаміку економічного зростання, яке відбувається на тлі збереження стабільності основних макроекономічних показників. За попередніми даними, темп приросту ВВП України у 2011 р. склав 5,2 %, приблизно на третину перевищивши загальносвітовий показник, більш ніж втричі – темп зростання розвинених країн.

Економічна динаміка 2011 року характеризувалася наступними рисами.

1. Економічне зростання забезпечено передусім галузями реального сектора економіки. Найвищими темпами зростали обсяги валової доданої вартості у будівництві, обробній промисловості, сільському господарстві.

2. Темпи зростання промислового виробництва порівняно з 2010 р. знизилися з 11,2 % до 7,3 %. Найвищу позитивну динаміку у 2011 р. забезпечували експортоорієнтовані галузі – машинобудування (16,9 %), що зумовлено приростом виробництва транспортних засобів та устаткування (22,4 %), хімічна та нафтохімічна промисловість (14,4 %), металургійне виробництво (8,5 %).

3. Відбулося суттєве прискорення зростання в сільському господарстві: обсяги сільгоспвиробництва порівняно з попереднім роком зросли на 17,5 %, насамперед завдяки суттєвому зростанню виробництва продукції рослинництва (на 28,2 %) через сприятливі погодні умови. Водночас виробництво продукції тваринництва зросло лише на 2,5 %.

4. Досягнутий злам негативних тенденцій розвитку в будівельній галузі. Обсяги виконаних робіт у будівництві у 2011 р. порівняно з відповідним періодом попереднього року зросли на 11,1 %.

5. Відбувалося стрімке зростання обсягів експорту (на 34,3 % за 11 місяців року), який у номінальному вимірі повернувся до історичного максимуму для України, досягнутого 2008 р. Причому ціновий чинник сформував майже 80 % загального обсягу приросту експорту товарів за підсумками трьох кварталів 2011 р.

6. Високими темпами зростало валове нагромадження, динаміка якого вдвічі покращилася порівняно з попереднім роком. Вперше за останні три роки випереджаючими темпами порівняно з динамікою валової доданої вартості зростало валове нагромадження основного капіталу, досягнувши 10,3

7. Прискорились порівняно з попереднім роком темпи приросту іноземного інвестування: за три квартали 2011 р. надійшло 3,7 млрд дол. США, що на 44,5 % більше, ніж за відповідний період попереднього року.

8. Динаміка приросту доходів населення дещо сповільнилася, проте залишилась відносно високою. За січень-вересень 2011 р. сукупні номінальні доходи населення зросли на 15,2 %, темп приросту реального наявного доходу склав у першому кварталі 8,7 %, у другому – знизився до 3,4 %, в подальшому підвищившись до 10,3 % у третьому кварталі. У 2010 р. реальний наявний дохід зріс на 17,1 %. Приріст реальної заробітної плати за 2011 р. склав 8,7 % порівняно з 10,2 % у 2010 р.

Важливим є те, що підтримання високих темпів економічного зростання супроводжувалося стійкою макроекономічною стабільністю.

1. Відбулося суттєве гальмування інфляційних процесів.

2. На підґрунті низьких темпів інфляції активізувався процесу кредитування економіки.

3. Валютний курс гривні залишався практично незмінним – за 2011 р. офіційний обмінний курс гривні до долара США знизився з 7,96 до 7,99 грн/дол. США, або на 0,43 %.

4. Національним банком проводилася виважена політика забезпечення приросту грошової маси.

5. Сформувалася тенденція до подолання дисбалансів між доходами та видатками в системі державних фінансів. В 2011 р. до державного бюджету України було мобілізовано 314,6 млрд грн, що (без врахування погашення у 2010 р. заборгованості минулих років з відшкодування ПДВ за рахунок випуску ОВДП по спеціальному фонду держбюджету) на 30,7 % більше, ніж за аналогічний період 2010 р.

Отже, в 2011 р. в Україні помітно посилилась збалансованість економічного зростання за його основними чинниками (споживання, нагромадження та чистий експорт), за рахунок суттєвого збільшення частки валового нагромадження. Характерною рисою стало поступове послаблення протягом року впливу зовнішніх чинників макроекономічної динаміки – як позитивного впливу експорту, так і гальмівного впливу імпорту.

Грошово-фінансову та курсову стабільність значною мірою було досягнуто за рахунок:

- консервативної кредитної стратегії банків в умовах жорстких регулятивних вимог з боку НБУ та депресивності внутрішнього та зовнішнього попиту;

- жорсткої фіскальної політики, спрямованої на консолідацію дефіциту бюджету та збільшення інвестиційної частки бюджетних видатків.

Значним ризиком 2012 р. стало відставання позитивної динаміки показників соціального розвитку при посиленні інфляційного тиску на найменш забезпечені (та найчисленніші) категорії населення.

Слід враховувати, що триваюче економічне зростання поєднується з наростанням негативних суспільних очікувань щодо майбутнього української економіки, яке обумовлене не лише нестійкістю світової економічної динаміки, а й недостатньою послідовністю та ефективністю політики українського уряду у подоланні наслідків економічної кризи та забезпеченні антикризової стійкості національної економіки.

На думку переважної більшості експертів, в Україні відбувається поступове відновлення основних рис докризової моделі економічного розвитку. Хоча зміни, що відбулися у міжнародних фінансових відносинах та зовнішньоекономічних стосунках України у кризовий період, вже напевне не дозволять припуститися такого критичного накопичення суперечностей, як це відбулося в українській економіці на середину 2008 р., остання зберігає надмірну чутливість до коливань світової кон’юнктури, а також містить значний власний кризовий потенціал.

По-перше, потенціал нестабільності нагромаджено у банківській системі,:

По-друге, зберігаються потужні ризики для курсової стабільності:

По-третє, високими є ризики прискорення соціально чутливих інфляційних тенденцій через:

Отже, забезпечення стабільності соціального та економічного поступу в післякризовий період вимагає реалізації стратегії соціально-економічних реформ, спрямованих на системну модернізацію економіки країни, зміцнення внутрішніх чинників розвитку, суттєве підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробництва, оволодіння сучасними чинниками забезпечення макроекономічної стабільності національної економіки.

З огляду на високий ступінь експортної залежності національної економіки та високий рівень сприйняття міжнародними інвесторами кредитного ризику України, вплив на Україну ймовірної нової глобальної рецесії може бути значним. Водночас спеціальні антикризові заходи та важелі державної економічної політики, спрямовані на структурну модернізацію економіки згідно сучасних світових тенденцій, здатні послабити негативний вплив рецесії та протидіяти йому, успішніше здійснювати посткризове відновлення економіки.

Виходячи з вищезазначеного, пріоритети економічної політики держави у 2012 р. мають, на нашу думку, полягати в наступному.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты