Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Донецький економічний район




Площа — 53,2 тис. км кв (8,8% території України).

Населення — 7770,8 тис. чоловік (15,4% жителів країни).

Входять: Донецька і Луганська області.

Найбільший індустріальний район України з переважанням важкої промисловості та с/г приміської спеціалізації. Посідає перше місце за кількістю населення. Виділяється найбільш забрудненим довкіллям.

Донецький економічний район має великі запаси цінних корисних копалин: кам'яне вугілля, у тому числі коксівне, кам'яну сіль, вогнетриви тощо. Це сприяє розвитку його господарства. Тут є сприятливі природні передумови для розвитку с/г. Широко використовується зрошувальна меліорація, яка в посушливі роки забезпечує стабільні врожаї.

Населення району багатонаціональне. Найчисленнішими є українці: в Донецькій області на них припадає 50,7% усіх жителів, у Луганській — 51,9%. Росіяни за кількістю займають друге місце. У цьому районі частка міського населення є найвищою. Центральна частина Донецької та суміжна з нею західна територія Луганської області є одними з найбільш урбанізованих в Україні. В районі налічується 88 міст і 243 селища міського типу. Однак у зв'язку зі зменшенням вуглевидобутку і загальним спадом виробництва населення більшості міст Донбасу, особливо великих скорочується.

Провідною галуззю економіки є промисловість. За кількістю промислового персоналу перше місце належить паливній індустрії. Галузями спеціалізації є машинобудування і металообробка, чорна металургія, легка, хімічна і нафтохімічна галузі. У районі зосереджуються численні підприємства важкої індустрії. Вартість продукції, що випускає Донецька область, перевищує відповідний показник усіх інших (крім Придніпровського) економічних районів.

С/г у приміських районах спеціалізується на вирощуванні овочів, фруктів, ягід, молочному тваринництві. Із зернових культур головною є пшениця, культивуються соняшник, кормові, баштанні та інші с/г культури.

У районі добре розвинутий транспорт, передусім залізничний. Тут розміщені великі транспортні вузли, розгалужена мережа автомагістралей.

Міста. Найбільшим містом регіону та його економічним і культурним центром є Донецьк (до 1924 р. — Юзівка), який із суміжними і тісно пов'язаними з ним містами та селищами міського типу створює найбільшу в Україні Донецьку промислову агломерацію. Донецьк спеціалізується на виробничому і науковому обслуговуванні підприємств вугільної, машинобудівної, металургійної та хімічної галузей, а також електроенергетики.Юзівка виникла на місці колишнього давнього запорізького козацького поселення Олександрівки, відомого ще з кінця XVII ст. Територія міста — хвиляста височина, дуже порізана ярами і балками. Амплітуда висот у межах міста — до 120 м. Характерні антропогенні форми рельєфу — терикони вугільних шахт. Водозабезпечення в основному здійснюється каналом Дніпро — Донбас, для якого Донецьк є кінцевою точкою.Місто добре озеленено. В його межах багато водосховищ і ставків. Провідними галузями господарства міста є промисловість, транспорт, будівництво. У структурі індустріального виробництва чільне місце посідають вугільна промисловість і чорна металургія. їхня частка становить майже половину всього промислового виробництва Донецька. Тут працюють вугільні шахти, потужний металургійний завод, підприємства з випуску устаткування для коксохімічних заводів, вугільних шахт, металургійних і хімічнихпідприємств. Значного розвитку набула промисловість будівельних матеріалів. Є текстильний комбінат, трикотажна, швейна, камвольно-прядильна, взуттєва фабрики. У місті працюють потужні підприємства харчової промисловості (м'ясокомбінат, молочні заводи, пивоварний і маргариновий заводи, хлібокомбінат).

Донецьк — визначний центр науки і культури. В ньому знаходиться Донецький науковий центр Національної академії наук України. З 89 вищих навчальних закладів Донецької області більша частина зосереджена в Донецьку.

Донецький транспортний вузол — найбільший у Донбасі. Великими промисловими центрами Донбасу, переважно вугільно-металургійної, машинобудівної та хімічної спеціалізації, є Луганськ, Маріуполь, Макіївка, Горлівка, Краматорськ, Слов'янськ, Свердловськ, Єнакієве. У районі сформувалися великі промислові вузли: Донецько-Макіївський, Маріупольський, Луганський, Краматорсько-Слов'янський, Горлівсько-Єнакіївський.

Індустріально розвинута центральна частина Донбасу — найбільша в Україні та одна з великих у світі промислова і міська агломерація, де індустріальні центри та вузли зливаються і становлять єдине територіальне ціле.

Проблеми розвитку. Назрілим питанням подальшого розвитку господарства, зокрема важкої індустрії Донбасу, є поновлення на якісно новій матеріально-технічній базі та технології створеного потужного виробничого потенціалу в таких основних галузях, як вугільна і хімічна промисловість, чорна металургія, важке машинобудування тощо.

У районі першочергового значення набуває необхідність вкладення коштів у промисловість, передусім у реконструкцію і технічне переоснащення промислових підприємств, особливо кам'яновугільних шахт, працевлаштування робітників, що вивільняються у зв'язку з закриттям нерентабельних підприємств вугільної промисловості.Необхідні розробка та здійснення обґрунтованих заходів з охорони довкілля і комплексного використання мінерально-сировинних ресурсів та відходів виробництва.

В умовах району, розташованого на вододілі в південно-східній посушливій частині України, важливою є проблема водозабезпечення. її реалізація, очевидно, і далі здійснюватиметься за рахунок організації додаткового міжбасейнового перерозподілу водних ресурсів з метою використання їх у промисловості та комунальному господарстві, для зрошення в сільському господарстві. Доцільно перевести металургійну, хімічну та інші галузі промисловості, що найбільш негативно впливають на довкілля, на утилізацію своїх відходів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты