Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 13. ЗАСТОСУВАННЯ НОРМ ПРАВА.




Застосування норм права: поняття, риси та значення в системі правового регулювання. Стадії застосування норм права.Основні вимоги правильного застосування права.

Поняття актів застосування норм права.Прогалини в праві та засоби їх переборення.

Поняття застосування норм права . Стадії застосування норм права, (стадія встановлення фактичних обставин справи, відшукання та тлумачення норми права та ін.).

Вимоги правильного застосування норм права - законності, обґрунтованості, доцільності - повинно супроводжуватись аналізом їх змісту та цілей, які повинні бути досягнуті при виконанні кожної з них. Особливості співвідношення законності і доцільності при розгляді юридичних справ.

Акти застосування норм права , їх ознаки, відмінність від нормативно-правових, правотлумачних та інших актів. Їх структура та класифікація (за суб'єктами прийняття актів, за формою їх вираження, за характером юридичних наслідків та ін.).

 

ТЕМА 14. ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

 

Поняття та ознаки юридичної відповідальності.Принципи, цілі та функції юридичної відповідальності..Підстави та види юридичної відповідальності.

Підходи до визначення поняття юридичної відповідальності: позитивний та ретроспективний , основні ознаки юридичної відповідальності в традиційному (ретроспективному) розумінні як одного з видів державного примусу, що є наслідком вчиненого правопорушення і пов'язане з державним засудженням винного деліктоздатного суб’єкта.

Принципи юридичної відповідальності ,їх міжгалузевий характер . Зміст принципів: законності, справедливості, гуманізму, відповідальності суб'єкта за власні, винні дії, невідворотності та своєчасності притягнення до відповідальності.

Зміст цілей юридичної відповідальності, захист правопорядку, виховання громадян у дусі поваги до права і закону, відновлення соціальної справедливості, попередження вчинення нових правопорушень у майбутньому, її функції, їх зміст : штрафна, виховна, компенсаційна та правооновлююча функції відповідальності.

Підстави та види відповідальності, сутність фактичної та юридичної підстав відповідальності. Роль фактичної підстави і юридичної відповідальності - складу правопорушення , припущення - презумпції.,умови юридичних наслідків. . Склад правопорушення , юридичні підстави, їх зміст та роль у процесі притягнення до відповідальності.Загальна характеристика видів юридичної відповідальності за різними класифікаційними підставами, зокрема: галузями права; процедурною формою (судовою чи адміністративною); суб'єктами, що мають право притягнення до відповідальності; формою вираження (позбавлення волі, штраф) та інші.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты