Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кваліфікаційна характеристика фахівця в галузі дошк. освіти




Міністерством освіти і науки України вже розгор­нуто велику роботу щодо реформування професій­ної освіти як системи ступеневої підготовки педаго­гічних кадрів за освітньо-кваліфікаційними рівнями: молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр.

Молодший спеціаліст. Передбачає право після трьох років підготовки на базі повної середньої освіти у педучилищі працювати вихователем дитячого садка.

Бакалавр педагогічної освіти -Після чотирьох років підготовки у педагогічному коледжі, інституті, педуніверситеті випускник отримує спеціальність вихователя дошкільного виховного закладу. Забезпечує проведення навчально-виховної роботи з дітьми дошкільного віку в різних вікових групах дошкільного навчального закладу (від 1 до 7 років), у різних типах дошкільних закладів (освітянських, відомчих, спеціалізованих та ін.). Бакалавр проводить роботу щодо педагогічної освіти батьків, працює з групою дітей у дошкільній установі, проводить заняття, розваги, навчально-виховну роботу з дітьми протягом дня, разом з молодшим спеціалістом проводить різні режимні моменти (одягання, роздягання, умивання, сніданок, обід, полуденок, вечеря, сон та ін.), консультації для батьків та батьківські збори.

Бакалавр дошкільної освіти може обіймати такі посади: вихователь груп раннього віку; вихователь дошкільних груп; вихователь спеціалізованих груп.

Система функціональних обов'язків і задач професійної діяльності базується на аналізі реальної практики використання фахівців з дошкільного виховання та використання прогнозу розвитку цієї сфери діяльності у суспільстві.

Бакалавр педагогічної освіти готується як фахівець із дошкільного виховання для роботи з дітьми дошкільного віку, що вимагають знань гуманітарних, природничих, та спеціальних дисциплін.

Фахівець, підготовлений до роботи з дітьми дошкільного віку, повинен знати основи загальнотеоретичних дисциплін для вирішення педагогічних, науково-методичних та організаційно-керівних завдань, засоби та прийоми виховання дитини, їх дидактичні можливості.

Спеціаліст. Цей рівень кваліфікації забезпечується педагогічними інститутами та педагогічними університетами, випускники яких отримують дипломи вихователя дошкільного закладу з додатковою спеціалізацією (психолог, учитель іноземної мови, керівник художньої діяльності дітей, музичний керівник, інструктор з фізичної культури).

Вихователь дітей дошкільного віку підготовлений до роботи в різних типах дошкільних закладів (освітянських, спеціалізованих, вузькопрофільних, відомчих, приватних, комерційних) та дитячих садках - школах, зорієнтованих на реалізацію задач соціального виховання дітей.

Вихователь дітей дошкільного віку обов'язково має кваліфікацію бакалавра. Він бере участь у проведенні навчально-виховної роботи з дітьми дошкільного віку в різних вікових групах дошкільного навчального закладу, у різних типах дошкільних закладів (освітянських, відомчих, спеціалізованих, вузькопрофільних, приватних, комерційних).

Проводить пропагандистську та просвітню роботу з батьками. Здійснює методичну роботу: надає допомогу вихователям у плануванні навчально-виховної роботи, складанні конспектів занять, сценаріїв, розваг; проводить тематичні фахові консультації, керує проблемними семінарами вихователів, очолює методичні об'єднання та творчі групи дошкільних працівників.

Може очолювати дошкільний заклад, здійснювати керівництво навчально-виховною та адміністративно-господарською роботою дошкільного закладу. Отримання після подальшого навчання у ВНЗ (так само за власним вибором) наступно­го кваліфікаційного рівня - спеціаліста - дає право, набувши певного практичного досвіду педагогічної роботи, посідати організаційні та керівні посади: завідувача, інспектора та мето­диста різних рівнів та категорій.

Магістр. Підготовку фахівців цього рівня, які можуть працювати викладачами педагогіки і психології в педучилищі, педколеджі, педінституті, здійснюють педагогічні університети. Магістр, який захистив кваліфікаційну роботу й має вчений ступінь, здійснює викладацьку роботу в спеціальних навчальних закладах, проводить виховну та пропагандистську роботу зі студентами. Типовими видами діяльності магістра є викладацька, навчально-виховна, науково-дослідна.

Магістр дошкільного виховання може обіймати такі посади:

- викладач педагогіки та психології дошкільної у педагогічному коледжі;

- викладач педагогіки та психології дошкільної у педагогічному інституті, університеті;

- молодший науковий співробітник.

Здійснює викладання курсів педагогіки, психології та фахових методик у вищих навчальних закладах, проводить комбіновані заняття, лекції, семінарські, практичні та лабораторні заняття, керує педагогічною практикою; здійснює виховну роботу; керує гуртками.

Магістр педагогічної освіти, викладач педагогіки та психології дошкільної готується як фахівець широкого профілю для участі в різноманітних сферах діяльності, що вимагають фундаментальних знань з природничих, гуманітарних та соціально-економічних наук, якщо ці дослідження пов'язані з соціально-педагогічною практикою, освітніми послугами, педагогічною реабілітацією дітей та молоді.

Магістр знає основи політики держави у галузі соціально-правового захисту дитинства, правові акти, що регулюють захист дітей та молоді, охорону прав неповнолітніх, захист дітей-інвалідів; специфіку формування взаємин в соціумі; теорію та методику діагностики особистості та її мікросередовища; зміст, форми і методи виховання та навчання дітей і студентів; форми та методи роботи з сім'єю; методи та форми педагогічної освіти; основи управління системою дошк.вих.

Магістр педагогічної освіти бере участь у розробці методології і технології дошкільного виховання і вищої педагогічної освіти, проведенні у вищих навчальних закладах лекційних курсів, семінарських та практичних -занять з проблем теорії, історії дошкільної педагогіки та психології; в аналізі та проектуванні педагогічної роботи; застосовує інструментарій індивідуальної та групової комунікації, психолого-педагогічного консультування; здійснює вибір педагогічних технологій, що доцільні в організації дошкільного виховання дітей та студентів; організує практико-орієнтовну діяльність дітей та молоді; взаємодіє з учителями, батьками; застосовує методи наукових досліджень у своїй професійній діяльності.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты