Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи діяльності Верховної Ради України




 

Серед методів роботи Верховної Ради України слід виділити планування, вироблення і прийняття рішень, контроль за виконанням прийнятих рішень, координацію та інформаційне забезпечення.

Плануванняохоплює всі аспекти діяльності парламенту і роботу всіх його структурних елементів. Зокрема, парламент розробляє план законодавчої діяльності, план співробітництва з парламентами іноземних держав, графіки проведення контрольних заходів, плани роботи структурних підрозділів Верховної Ради України. При цьому застосовують прийоми поточного (на півріччя або рік) та перспективного (на 3 і більше років) планування.

Метод вироблення рішень у роботі парламенту має такі нюанси: Верховна Рада України приймає свої рішення у вигляді законів і постанов, а комітети – у вигляді рішень, рекомендацій і висновків.

Законопроекти розробляють в ініціативному порядку, за дорученням Верховної Ради України, на договірній основі за замовленням парламенту. Верховна Рада України може доручити розробку законопроекту комітету, науково-дослідним установам. В ініціативному порядку законопроект може бути розроблений громадянами і юридичними особами, але такі законопроекти вносять до Верховної Ради України від імені органів і осіб, які мають право законодавчої ініціативи (Президент, народні депутати, Кабінет Міністрів України, Національний банк України).

Стадії законотворення:

1. Стадія законодавчої ініціативи – закріплене в Конституції право певного суб’єкта внести пропозицію щодо прийняття закону і відповідний законопроект до Верховної Ради України.

2. Рішення Верховної Ради України про необхідність видання акта, розробку його проекту, включення його до плану законопроектних робіт.

3. Розробка законопроекту і попередній його розгляд у комітеті, який робить відповідний висновок і вносить його на розгляд Верховної Ради України.

4. Обговорення законопроекту, яке починається із заслуховування доповіді представника суб’єкта, який вніс законопроект.

5. Прийняття закону за допомогою простого чи кваліфікованого голосування.

6. Підписання закону Головою Верховної Ради України і направлення його на підпис Президенту України.

7. Підписання закону Президентом протягом 15 днів з моменту його прийняття парламентом.

8. Опублікування закону протягом 10 днів після підписання Президентом.

Метод контролю за виконанням прийнятих рішень передбачає організацію роботи щодо контролю за проходженням документів, своєчасним виконанням визначених у них завдань, процесом виконання у встановлені строки постанов і доручень Верховної Ради України, яку здійснюють підрозділи її апарату. У разі потреби підрозділи або посадових осіб, на яких покладено контроль за виконанням окремих документів, визначає керівництво Верховної Ради України, Секретаріату і Управління справами Верховної Ради України.

Контроль за підготовкою до розгляду проектів законодавчих актів, їх проходженням в апараті та своєчасним поданням на розгляд Верховної Ради України здійснює Управління організаційної роботи з комітетами Секретаріату.

Контроль за додержанням строків виконання завдань, визначених в актах Верховної Ради України, доручень, даних на засіданнях Верховної Ради України, розпоряджень і доручень Голови Верховної Ради України, його Першого заступника та заступників, Керівника апарату Верховної Ради України, за своєчасним розглядом депутатських запитів і повідомленням про результати їх розгляду керівництву Верховної Ради України та народним депутатам України здійснює Відділ контролю Секретаріату; доручення Керуючого справами Верховної Ради України виконує Загальний відділ Управління справами.

Контроль за додержанням строків розгляду звернень громадян і результатами розгляду поставлених у них питань здійснює Відділ з питань звернень громадян Секретаріату або інші підрозділи апарату, на розгляд яких передано звернення.

Контроль за додержанням строків виконання рішень комітетів Верховної Ради України здійснюють секретаріати цих комітетів.

Метод координації в діяльності Верховної Ради України полягає в налагодженні постійної конструктивної співпраці парламенту та його структурних підрозділів з іншими органами державної влади України. Координації досягають багатьма шляхами, серед яких можна виділити такі:

– участь у пленарних засіданнях Верховної Ради Президента, Прем’єр-міністра, членів Кабінету Міністрів України;

– попереднє узгодження кандидатур на посади, призначення на які здійснює Президент України, з Головою Верховної Ради України, депутатськими групами і фракціями;

– узгодження законопроектів, що перебувають на попередньому розгляді в комітетах парламенту, з відповідними посадовими особами Кабінету Міністрів України та структурними підрозділами його Секретаріату;

– проведення координаційних нарад у Голови Верховної Ради України, засідань Погоджувальної ради фракцій (груп);

– проведення спільних засідань і перевірок комітетами Верховної Ради України; спільна розробка проектів нормативних актів декількома комітетами, фракціями, групами;

– участь Голови Верховної Ради України в засіданнях Ради національної безпеки і оборони України;

– координація роботи з Кабінетом Міністрів України;

– координація роботи з Верховною Радою Автономної Республіки Крим з питань соціально-економічного і культурного розвитку автономії через Постійне представництво Автономної Республіки Крим у столиці України місті Києві, статус якого визначено Положенням, затвердженим постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 21 січня 1999 р. № 357-2/99.

Метод інформаційного забезпечення роботи Верховної Ради України передбачає надання народним депутатам України проектів законів, постанов, інших документів і матеріалів, підготовлених до розгляду на засіданнях Верховної Ради України, яке здійснює Відділ обслуговування пленарних засідань Верховної Ради України Секретаріату.

Важливий елемент інформаційного забезпечення роботи Верховної Ради України є довідкова робота. Працівники апарату Верховної Ради України для роботи можуть одержати такі довідки:

– щодо надходження і відправлення службових документів (сектор службової кореспонденції Загального відділу Секретаріату);

– щодо розглянутих, прийнятих і оприлюднених законів і постанов Верховної Ради України (протокольний сектор Загального відділу Секретаріату);

– щодо переліку питань і результатів їх розгляду Верховною Радою України, документального забезпечення народних депутатів України до засідань Верховної Ради України (Відділ обслуговування пленарних засідань Верховної Ради України Секретаріату);

– щодо результатів голосування народних депутатів України, у тому числі поіменного, під час розгляду питань порядку денного засідань Верховної Ради України, результатів поіменної реєстрації народних депутатів України (Управління комп’ютеризованих систем і мереж Секретаріату);

– щодо переліку питань порядку денного та результатів їх проходження в комітетах Верховної Ради України (Управління організаційної роботи з комітетами Секретаріату);

– щодо розпоряджень і наказів керівництва Верховної Ради України та її апарату (Відділ кадрів Секретаріату) тощо.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты