Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація роботи депутатських груп і фракцій




 

Значний кількісний склад парламенту та розмаїття політичних переконань народних депутатів вимагає їх об’єднання в депутатські фракції та групи для формування і висловлення колективної позиції з питань порядку денного. Правова основа діяльності депутатських фракцій і груп є Регламент Верховної Ради України.

Депутатські фракції – це об’єднання депутатів, сформовані на основі партійної приналежності. До складу депутатської фракції можуть входити й позапартійні депутати, які підтримують програмні документи відповідної партії.

Депутатські групи формуються на позапартійній основі й об’єднують депутатів, які мають однакові або схожі погляди з питань державного і соціально-економічного розвитку.

Депутат може входити до складу тільки однієї депутатської групи або фракції. Голова Верховної Ради України і його заступники повинні залишатися поза будь-якими групами та фракціями.

Кожна депутатська група або фракція повинна бути зареєстрована в Секретаріаті Верховної Ради, куди подають письмове повідомлення із зазначенням назви, мети, персонального складу групи (фракції) і депутатів, які уповноважені її представляти. Після реєстрації головуючий на засіданні парламенту інформує депутатів про формування депутатського об’єднання.

Якщо склад депутатської групи або фракції стає меншим за встановлену кількість, через 15 днів Голова Верховної Ради оголошує про її розпуск. Однак, за Регламентом, після розпуску персональний склад органів Верховної Ради не переглядають. Реорганізація та формування нових депутатських фракцій і груп можуть тривати протягом строку повноважень Верховної Ради України із збереженням їх пропорційного представництва в органах Верховної Ради чи з відхиленнями від нього відповідно до рішення, прийнятого Верховною Радою щодо такого представництва.

Керівників депутатських груп і фракцій обирають на засіданнях цих груп (фракцій). Вони складають розклад засідань, забезпечують відвідування засідань і сесій Верховної Ради членами об’єднання, стежать за тим, щоб члени були поінформовані й голосували відповідно до лінії фракції, представляють об’єднання у відносинах з органами публічної влади, засобами масової інформації та громадянами.

Фракції й групи мають право на пропорційне представництво в усіх органах Верховної Ради України та офіційних парламентських делегаціях. Зокрема, депутатські фракції та групи формують комітети Верховної Ради України за принципом пропорційності з урахуванням фахової підготовки народних депутатів і домовленості між ініціативними депутатськими об’єднаннями. Кожна депутатська група (фракція) має гарантоване право на виступ свого представника з усіх питань порядку денного на засіданнях Верховної Ради України та її органів. Вони беруть участь у пропорційному розподілі посад голів комітетів, мають право делегувати своїх представників у тимчасові комісії, попередньо обговорювати кандидатів на посади Голови Верховної Ради і його заступників. Фракції й групи можуть вільно співробітничати між собою шляхом утворення депутатських об’єднань і неформальних груп, які не підлягають реєстрації та не мають прав, установлених Регламентом.

Депутатські групи і фракції – необхідний фактор ефективності роботи комітетів і депутатів, засіб збору й обміну інформацією, основний орган узгодження законопроектів. Крім того, вони є дослідні структури, що впливають на результати законотворчої роботи, а також важливий засіб впливу на організацію роботи Верховної Ради України (можуть впливати на порядок денний парламенту і вибори голів комітетів).

Порядок роботи депутатської групи (фракції), умови вступу депутата в таке об’єднання, його виходу чи виключення з нього визначає сама депутатська група (фракція). Однак Регламент Верховної Ради України передбачає, що депутатські групи і фракції проводять свої засідання відкрито і гласно. Закрите засідання може бути проведене за рішенням самої фракції чи групи.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты