Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура місцевих рад




 

Структура місцевих рад обумовлена їх представницьким, колегіальним характером, необхідністю вироблення рішень шляхом відкритого, вільного обговорення проблем, досягнення компромісу і консенсусу між депутатами, які належать до різних соціальних груп і політичних напрямів. Визначальний вплив на структуру цих рад має також їх предметна підвідомчість. Оскільки місцеві ради є органи загальної компетенції, об’єктивно виникає необхідність поєднання глибокої фахової попередньої підготовки різнорідних питань з їх остаточним вирішенням шляхом загального голосування всіх депутатів. Крім того, значний персональний склад представницьких органів потребує чіткої координації діяльності депутатів і оперативного вирішення поточних організаційних питань. Означені чинники обумовлюють наявність у структурі місцевих рад таких основних елементів як голова, постійні та тимчасові комісії, депутатські групи і фракції. Водночас особливості правового статусу обласних і районних рад обумовлюють певну специфіку їх структури – наявність президії й заступника голови ради.

Сільський, селищний, міський голова очолює представницький орган місцевого самоврядування і є головна посадова особа відповідної територіальної громади; обирають голову члени такої громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки в порядку, визначеному Законом «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». На відміну від депутатів він здійснює свої повноваження на постійній основі. Вибори голови проводять за мажоритарною виборчою системою відносної більшості за єдиним одномандатним виборчим округом, межі якого збігаються з межами села, селища, міста. Завдяки поєднанню в особі голови властивостей керівника виконавчого органу ради та спікера ради має досягатися розумна гармонія в роботі ради та її виконавчих органів.

Депутатські групи і фракції є добровільні об’єднання депутатів, створені за їх взаємною згодою для спільної роботи щодо здійснення депутатських повноважень у виборчих округах і трудових колективах. Депутатська група може бути створена в будь-який час у період строку повноважень ради за рішенням зборів депутатів, які входять до її складу. Вона повинна мати у своєму складі не менше трьох депутатів. На зборах обирають керівника депутатської групи, за поданням якого її реєструє рада. Можливість формування депутатських фракцій закріплена Законом «Про місцеве самоврядування в Україні».

Постійні комісії ради є її робочі органи, сформовані з числа її депутатів для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради та її виконавчого комітету. Перелік, функціональну спрямованість і порядок організації роботи постійних комісій визначають регламент відповідної ради та положення про постійні комісії, яке затверджує рада.

Постійні комісії рада формує на першій сесії на строк своїх повноважень у складі голови і членів комісії. До складу постійних комісій не можуть бути обрані сільський, селищний, міський голова, секретар сільської, селищної, міської ради, голова районної в місті (у разі її створення), районної, обласної ради, їх заступники. Усі інші питання структури комісії вирішує сама комісія на своєму засіданні.

Тимчасові контрольні комісії є органи ради, сформовані з числа її депутатів для здійснення контролю з конкретно визначених радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування. Рішення про створення тимчасової контрольної комісії ради, її назву та завдання, персональний склад комісії та її голову вважають прийнятим, якщо за це проголосували не менше третини депутатів від загального складу ради. Контрольні комісії подають звіти й пропозиції на розгляд ради. Повноваження тимчасової контрольної комісії припиняються з моменту прийняття радою остаточного рішення щодо результатів її роботи, а також у разі припинення повноважень ради, яка створила цю комісію.

Секретаря сільської, селищної, міської ради обирає рада за пропозицією голови з числа її депутатів на строк повноважень ради. Він працює на постійній основі й не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи в позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Секретар сільської, селищної, міської ради скликає сесію ради в разі невмотивованої відмови сільського, селищного, міського голови або його неспроможності скликати сесію ради; повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради, питання, які передбачається внести на розгляд ради; веде засідання ради та підписує її рішення в разі невмотивованої відмови сільського, селищного, міського голови або його неспроможності скликати сесію ради; організує підготовку сесій ради, питань, винесених на її розгляд; забезпечує своєчасне доведення рішень ради до виконавців і населення, організує контроль за їх виконанням; за дорученням сільського, селищного, міського голови координує діяльність постійних та інших комісій ради, дає їм доручення, сприяє організації виконання їх рекомендацій; сприяє депутатам ради у здійсненні їх повноважень; організує за дорученням ради здійснення заходів, пов’язаних із підготовкою і проведенням референдумів і виборів до органів державної влади і місцевого самоврядування.

Структура районної, обласної, районної в місті ради, як уже було зазначено, відрізняється від структури представницьких органів відповідних територіальних громад. У першу чергу відрізняється статус голів цих рад – їх обирають відповідні ради з числа самих депутатів таємним голосуванням строком на 5 років, вони значно більше залежать від ради порівняно з сільськими, селищними, міськими головами. Голова ради працює на постійній основі, не може мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої в позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю й одержувати від цього прибуток. Він виконує свої обов’язки до обрання голови ради нового скликання, крім випадків дострокового припинення повноважень голови ради відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

У своїй діяльності голова ради підзвітний раді й може бути звільнений з посади радою, якщо за його звільнення проголосує не менше ніж 2/3 депутатів від загального складу ради шляхом таємного голосування. Голова районної, обласної, районної в місті ради може мати заступника, якого обирає рада за поданням голови з числа депутатів цієї ради шляхом таємного голосування. Заступник голови ради в разі відсутності голови ради або неможливості виконання ним своїх обов’язків з інших причин здійснює повноваження голови відповідної ради. Заступник голови ради працює на постійній основі й на нього поширюються вимоги щодо несумісності його діяльності з іншою діяльністю, установлені законодавством для голови ради.

Заступника голови ради обирають на строк повноважень ради. Він здійснює свої повноваження до обрання заступника голови ради нового скликання, крім випадків дострокового припинення його повноважень, може бути достроково звільнений з посади за рішенням ради, прийнятим шляхом таємного голосування. Питання про звільнення заступника голови може бути внесене на розгляд ради на вимогу не менше ніж третини депутатів від загального складу ради або голови ради.

Президія (колегія) обласної, районної ради являє собою факультативний дорадчий орган, до складу якого входять голова ради, його заступник і голови постійних комісій (за посадою), а також уповноважені представники депутатських груп і фракцій. Цей орган покликаний виконувати внутрішні, допоміжні функції. Президія ради попередньо готує узгоджені пропозиції та рекомендації з питань, винесених на розгляд ради, і може приймати рішення, які мають дорадчий характер. Президія діє на основі положення про неї, затвердженого радою. Відкриває і веде засідання президії голова ради, а в разі його відсутності – його заступник.

Президія ради не дублює діяльність постійних комісій ради, на її розгляд зазвичай виносять питання, щодо яких є істотні розбіжності в позиціях депутатських груп і фракцій.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 195; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты