Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуаційні вправи. Аналіз конфлікту. Складання карти конфлікту




Мета:навчити слухачів аналізувати конфлікти, складати карти конфлікту користуючись відповідними схемами (схеми містяться в розділі "Аналіз конфлікту")

Ситуаційна вправа № 1.

На телефоні довіри молодіжної організації працюють дві групи добровольців. Одна група набрана з молодих людей, що самі колись у підлітковому віці мали проблеми (самотність, наркотики, алкоголь і т.п.), пройшли навчання на семінарі. Друга група - студенти (психологи, соціологи, філософи, медики, тощо). Обидві категорії консультантів вважають себе більш кваліфікованими: студенти мають значно сильнішу теоретичну підготовку, а "практики" базуються на досвіді власних переживань. Представників обох груп неможливо призначати працювати в одну зміну: коли вони збираються разом, слухають роботу один одного, починають сперечатися, шукати помилки в діях "малокваліфікованого" колеги, "часто навіть доходить до образ. Це серйозно ускладнює роботу працівників, що складають розклад чергувань, оскільки група студентів значно чисельніша, а далеко не всі "практики" можуть працювати в першу зміну, доки студенти на заняттях.

Ситуаційна вправа № 2.

В бухгалтерії організації працюють дві молоді жінки. Одна з них Тетяна, значно молодша і привабливіша, вона вже п'ятий рік працює в організації після закінчення - економічного факультету університету. Інша, Ніна, в організації працює 7 років, змушена була перекваліфіковуватися на бухгалтера, бо працювала актрисою в драмтеатрі і попала під скорочення штатів. Між жінками точаться постійні сварки, ініціатором яких найчастіше виступає Ніна (хоча і Тетяна не залишається в боргу, зневажливо ставиться до Ніни як до фахівця, не рахується з її думкою). Тетяна інколи дозволяє собі покепкувати з Ніни, поза очі представляючи її як "стару діву", недобру на весь світ (сама Тетяна вже другий раз одружена і має дитину від першого шлюбу).


Головний бухгалтер, бажаючи їх примирити, доручив їм спільно підготувати річний звіт. Але, замість примирення вийшла справжня війна. Ніна, знайшовши у матеріалах підготованих Тетяною незначну неточність, розірвала папери і кинула їх на стіл Тетяни. Тетяна вимагає службового розслідування і наполягає, що в її підрахунках усе вірно, відмовляється надалі співпрацювати з Ніною.

Ситуаційна вправа № 3.

Організація проводила виставку художніх робіт дітей-інвалідів з метою допомоги цим дітям (роботи за бажанням дітей продавалися), залучення коштів і пропаганди місії і цілей організації. Відповідальною за проведення виставки була призначена Валентина, штатна працівниця організації. Валентина, 45-річна одинока жінка, вклала в організацію виставки частку своєї душі, не рахувалася з часом і труднощами, із ранку до пізнього вечора працювала, не покладаючи рук. Виставка по-справжньому вдалася.

Головний менеджер організації розпорядився преміювати Валентину додатковим окладом, і, зустрівши її в коридорі, сказав їй про це, попросив, щоб вона пішла в бухгалтерію й отримала гроші. (Що Валентина і зробила).

Через тиждень в організації відбулися загальні збори, на яких були підведені підсумки виставки. На зборах було багато людей (інвесторів, журналістів) і, приймаючи поздоровлення з приводу вдалого заходу, головний менеджер забув привселюдно подякувати Валентині. Якось вийшло так, що її на зборах не згадали. Валентину це обурило, вона пішла додому, не дочекавшись кінця зборів, не пішла на прийом, що відбувся після зборів.

Наступного дня Валентина у відділі поділилася з колегами, що образилась на таке зневажливе ставлення до себе керівництва. Це, звичайно, дійшло до керівника організації, і він обурився, заявивши, що виставку Валентина повинна була робити за своїми посадовими обов'язками, а понаднормові зусилля їй відшкодували премією. Через місяць Валентина звільнилася з організації за власним бажанням. Вона розповідала подругам, що мала величезне бажання повернути ту злощасну премію, але не змогла, бо хотіла на зборах виглядати гарно і на премію купила собі новий костюм.


Менеджер не став умовляти Валентину залишитись, мовчки підписав її заяву про звільнення. Колегам цей свій вчинок він пояснив тим, що не має бажання силою затримувати в організації цю неврівноважену й невдячну жінку. В результаті, організація втратила цінного і відданого працівника, а Валентина втратила улюблену роботу.

Завдання:

Проаналізувати конфлікти, скориставшись по черзі трьома представленими в тексті посібника схемами.

Питання для обговорення:

• Чи відрізнялися результати аналізу конфлікту у різних груп?

• За якою схемою працювати легше, зручніше?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 129; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты