Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст ситуації




Вгромадську організацію, що опікується багатодітними сім'ями, звернулася сім'я Петренків. В сім'ї четверо дітей віком від 4-х до 12-ти років, батько їх зараз безробітний (підприємство, на якому він працював, оголошено банкрутом і наразі не працює), допомога на дітей мізерна, зарплата матері дітей невелика - 150 грн. на місяць. Сім'я заборгувала за газ 2321 грн. 52 коп. і газова служба вимагає погасити заборгованість. Працівники цієї служби прийшли і без попередження перекрили подачу газу в квартиру. На дворі зима, квартира опалюється газовими печами. Петренки зверталися в міську раду, до депутата Верховної Ради від їхнього округу, але обіцянками хату не опалиш: реальної допомоги не одержали. У громадській організації зараз також не найкращі часи: надати допомогу або безпроцентну позику такого розміру організація не може. Завдання:

Проаналізувавши описану ситуацію, визначити найбільш оптимальну процедуру примирення, яка могла би в найкоротші терміни і з найменшими затратами зняти напруження і допомогти у вирішенні проблеми.

Питання для обговорення:

• Яку з процедур примирення краще обрати, щоб допомогти сім'ї у скруті?

• Які шляхи вирішення конфлікту Ви бачите? Орієнтовний час: 30 хв.


Вправа "Книжка"

Мета: розвинути уявлення слухачів про можливі підходи до розв'язання конфлікту.

Роман і Павло є хорошими друзями. Одного дня між ними виникає непорозуміння. Роман користується книгою, яку хоче прочитати Павло саме в цей час. Але Роману ця книжка дуже потрібна. Які дії може застосувати Павло, щоб здобути книжку? Він може обрати один підхід із п'яти можливих.

 

Доцільно Способи поведінки Необхідно
  Змусити Романа віддати книжку зараз, звертаючись до нього: "Віддай мені книжку, інакше я буду ображений".  
  Відмовитися від книги і перестати вважати Романа другом. "Я не хочу більше цієї книжки. Ти також для мене вже не друг".  
  Дозволити Роману користуватися книгою стільки, скільки він забажає. "Ти можеш користуватися книгою. Вона мені, справді, не потрібна".  
  Вести переговори з Романом, пропонуючи йому різні варіанти. "Якщо даси мені книгу, я дозволю тобі користуватися моїм комп'ютером, коли тобі необхідно".  
  Вести переговори, для того, щоб обоє користувалися книгою. "Давай переговоримо і подумаємо, як ми разом зможемо користуватися книгою".  

Завдання:

1.Оцінити (проранжувати) п'ять варіантів способу поведінки, зазначаючи більш доцільний (1) і менш доцільний спосіб поведінки. Чому Ви вважаєте, що спосіб поведінки під номером 1 є найкращий.

2. Проранжувати п'ять альтернативних способів поведінки залежно від того, який Ви застосовуєте в першу чергу (1) і який в останню. Обгрунтуйте, чому Ви обираєте в першу чергу поведінку під номером 1.


Хід вправи:

1. Учасникам роздаються листки з текстом і поданими позиціями для оцінювання; слухачі самостійно виконують завдання.

2. Учасники діляться на групи, які складаються з 4 чол., групи обговорюють здійснені вибори.

3. Кожна група повідомляє у загальному колі визначені пріоритети, вказує на розходження між учасниками у процесі виконання завдання, якщо такі є.

Питання для обговорення:

• Який, на Вашу думку, найкращий спосіб розв'язання заданого конфлікту? Який є найменш ефективний? Чому?

• Що Ви збираєтеся робити для розв'язання конфлікту? Чому? Чи є розходження між виборами?

Час- 20 хв.


Вправа "Лото"

Мета: Допомогти слухачам засвоїти теоретичний матеріал, в якому розкривається певна модель вирішення конфліктів.

Хід вправи:

Учасники семінару розраховуються на 1-2-3 і утворюють три групи. Текст ділиться на три частини і кожна група одержує одну частину тексту. Кожна група знайомиться зі своєю частиною тексту і представляє її графічно.

Наступний етап гри полягає в тому, що учасники збираються в "трійки" , щоб у кожній були представники І, 2, 3. Кожен з учасників за схемою навчає двох інших змісту свого фрагмента тексту. Таким чином усі учасники опановують весь текст.

Текст "Модель вирішення конфліктів" [Джерело: Вечер Л.С. Секреты делового общения. - Минск, 1998|


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты