Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вправа: Розуміти партнера висловлюватися стисло і точно, уважно слухати




Група учасників семінару сидить в колі. Кожен учасник по черзі повинен сказати одне або два речення, продовжуючи думку попередніх, щоб в результаті, коли скаже своє речення останній в колі учасник, вийшло осмислене оповідання. Тему оповідання учасники можуть вибрати самі, або вона задається тренером, який першою фразою починає оповідання.

Обговорення:

• Чи легко було слідкувати за ходом створення оповідання?

• Що треба робити, щоб легше було не лише чути голос партнера, а й слідкувати за його думкою?


Рольова гра "Ув'язнені"

Мета: виробити у учасників семінару вміння, необхідні посереднику, надати можливість учасникам опанувати процедуру посередництва

Загальна інформація:

Троє ув'язнених відмовляються від будь-якої їжі, голодування триває вже 4 дні. Голодуючі вимагають перевести їх в колонію ближче до їх, домівок (вони родом із Криму, там мешкають їхні сім'ї). Переговори не дали результатів. Начальство колонії й прокурор не хочуть йти на поступки, оскільки у протилежному випадку прийдеться всіх в'язнів переводити по "домівках", що в багатьох випадках просто неприпустимо. Щоб справу вирішити скоріше і без широкого розголосу, вирішили звернутися до психолога колонії з проханням бути посередником у переговорах з ув'язненими.

Ігрові ролі:

Ув'язнені:

Микола;45 років, відбуває покарання за квартирні крадіжки. Одружений, має двох доньок і хвору матір. Сім'я живе в Бахчисараї.

Петро:25 років, засуджений за бійку, в результаті якої двоє його супротивників стали інвалідами. Працював барменом. Одружений, має дворічного сина. Сім'я живе в Алупці.

Іван:37 років, відбуває покарання за те, що, їдучи на машині тестя, збив пішохода, який у результаті пригоди загинув. За фахом учитель фізики. Одружений, має 10-річного сина. Дружина на заробітках у Греції. Син і батьки живуть у, Сімферополі. Він є ініціатором голодування і вимоги переводу в Крим.


Начальник колонії:Петро Володимирович, 47 років, майор. Зараз якраз вирішується питання про присвоєння йому чергового звання і скандал йому не потрібен. Але й на поступки йти він не може, хоча щиро співчуває цим ув'язненим.

Прокурор:Сергій Петрович, 53 роки, владний, дещо різкий, авторитарний. До начальника колонії ставиться з певним упередженням, вважає занадто "м'яким".

Психолог колонії:Андрій, 36 років. Працює в колонії 6 років. Користується повагою як у начальства, так і у начальства.

Додаткова інформація для ув'язнених.

Перевід у колонію в Крим - "завдання-максимум". Більше інших наполягає Іван, бо переймається долею сина, який виховується батьками дружини (батьки дружини вважають його винним у всіх бідах сім'ї і відповідно напучують хлопчика).

Для Миколи й Петра ідея переводу в Крим є також дуже привабливою, але їм не конче добиватися цього. Миколі дуже хочеться переводу в будь-яку іншу колонію, бо він посварився з дуже небезпечним ув'язненим і боїться його помсти.

У Петра від сирого клімату загострився ревматизм і йому потрібно в Крим не лише через бажання бачитися з дружиною і сином, а й за станом здоров'я.

Додаткова інформація для начальника колонії.

Дуже хочеться допомогти ув'язненим, особливо Івану (інтелігентна людина страждає через випадковість), але він боїться показатися "слабким" в очах прокурора, з яким і так стосунки не складаються. Хочеться знайти компроміс, щоб і ув'язненим допомогти і начальство вдовольнити, припинивши голодування ув'язнених.


Додаткова інформація для прокурора.

Прокурор дуже роздратований: знову в тій колонії проблеми, та ще й журналісти роздули цю справу в газетах і на телебаченні. Напевне, вже давно пора цій колонії мати нового начальника.

Додаткова інформація для посередника

Для психолога голодування ув'язнених - це лише одна з проблем його буденної роботи. Звичайно, добре було б цю проблему якомога скоріше вирішити, це зняло б напругу в колонії. Прокурор натякнув, що якщо психологу вдасться допомогти у вирішенні цього конфлікту, то добре оплачувана і значно спокійніша посада в управлінні йому гарантована.

Хід гри:

Ознайомити учасників гри із загальною інформацією. Розподілити ролі, в кожну групу призначити 1-2 спостерігачів, які не будуть втручатися в гру, спостерігати за діями гравців та аналізувати їх.

Учасники гри проводять посередництво згідно з фабулою ролей.

Питання для обговорення:

• Чи вдалося посередникові примирити сторони?

• Які засоби для примирення сторін застосовував посередник?

• Чи задоволені сторони роботою посередника?

• Які етапи посередництва можна виділити в процедурі?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты