Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Робота з каталогами




Для зміни поточного дисководу необхідно в командному рядку набрать назву диску, наприклад:

C:\> a: - замість поточного диску С: призначити поточним диск а:.

Для зміни поточного каталогу існує команда cd NewDir , наприклад c:\EXE> cd d:\PTNGU - перейти з диска С: з каталогу ЕХЕ на диск d: в каталог PTNGU. Щоб зробить поточним каталог попереднього рівня : cd .. , щоб поточним призначити кореневий каталог: cd \ .

Перегляд вмісту каталогу здійснюється за допомогою команди dir, перший параметр якої вказує ім'я каталогу, вміст якого цікавить користувача. Для кожного файлу, що міститься в вказаному каталогу вказується ім’я та розширення, розмір в байтах, дату створення. Якщо каталог містить також підкаталоги, то вони позначаються <DIR>. У кінці міститься інформація про розмір вільного простору на диску. Якщо вміст каталогу містить перелік більше, ніж 25 рядків екрану, то можна команду використовувати з параметром /P – по екранне виведення з очікуванням натискання будь-якої клавіші для продовження, або з параметром /W – виведення тільки імена файлів по 5 в рядку.

Наприклад:

Dir – вивести вміст поточного каталогу;

Dir d:\ЕХЕ \*.doc /w - вивести імена всіх файлів з розширенням .doc в каталозі ЕХЕ на диску d:\ по 5 імен в кожному рядку.

Dir d:\ - переглянути кореневий каталог диска d:.

Створити підкаталог можна за допомогою команди md, параметр якої вказує шлях та ім’я підкаталогу, що створюється. Наприклад: md d:\WORK - створити каталог WORK в кореневому каталозі диску d:.

Для вилучення каталогу використовується команда rd, параметр якої вказує шлях та ім’я підкаталогу, що вилучається. Наприклад: rd d:\WORK - вилучити підкаталог WORK в кореневому каталозі диску d:.

Наприклад, команда MS DOS (мал.1.)

copy d:\ptngu\drac.bmp d:\ptngu\doc\xyz

буде виконувати копіювання файла drac.bmp з папки ptngu в папку XYZ, шлях до якої пролягає через папки DOC і PTNGU. Скажімо повна специфікація файла gora.doc має вигляд: D:\PTNGU\DOC\GSF\gjra.doc де D:\PTNGU\DOC\GSF - шлях, gjra.doc – ім’я файлу. Якщо ж каталог d:\ptngu буде поточним, то команда буде мати вигляд:

d:\ptngu> copy drac.bmp doc\xyz

 

Мал.1

 

 


Оболонка Norton Commander є найпоширенішою з використовуваних надбудов над DOS, що перетворюють їх командний інтерфейс в інтерфейс типу «меню».

Оболонка Norton Commander розроблена американською фірмою Peter Norton Computing, що із 1990 р. входить до складу корпорації Symantec.

Оболонка Norton Commander забезпечує:

3. Відображення дерев каталогів і вмісту каталогів у формі, найбільше зручної для сприйняття людиною; виконання всіляких дій із каталогами, файлами і цілими деревами файловых структур, включаючи їхнє створення, копіювання, пересилку, перейменування, видалення і пошук, у максимальному ступені природну роботу з архівами, включаючи відображення їхнього вмісту, а також створення, відновлення і розпаковку архівів;

4. Візуалізацію файлів, підготовлених популярними текстами і графічними редакторами, системами керування базами даних, електронними таблицями й іншими прикладними програмами;

5. Підготувки текстових файлів;

6. Виконання з її середовища практично всіх команд DOS;

7. Запуск програм, для чого використовуються різноманітні, найбільше зручні для користувача засоби;

8. Видачу інформації про комп'ютер у цілому, про диски і про оперативну пам'ять;

9. Підтримку міжкомп'ютерного зв'язку через послідовний або рівнобіжний порт (із використанням модуля Commander Link);

10. Підтримку електронної пошти через модем по телефонних лініях зв'язку (за допомогою модуля Term90, розробленого для корпорації Symantec фірмою BAUSCH datacom Gmb).

Оболонка Norton Commander, як і будь-яка інша оболонка, спрощуючи взаємодію користувача з ПК, цілком усе ж не звільняє його від необхідності знати користувальний інтерфейс DOS, тому що багато функцій доступні тільки на рівні системи або реалізуються на цьому рівні набагато ефективніше.

Для розміщення усіх файлів, що утворять оболонку, потрібно близько 1,8 Мбайт дискового простору.

NORTON COMMANDER запускаеться файлом nc.exe (або ncsmall.exe, ncmain.exe).

Після запуску програми висвічує на екрані в так називаному вікні, вміст активного каталога. Для пересування по вікну можна використовувати стандартні клавіші керування положенням курсору (стрілки, {Del}, {Ins}, {Home}, {End}, {PgUp}, {PgDn}).

Стрілки служать для переміщення курсору в активному вікні. Клавіша {PgUp} і {PgDn} служать для посторінкового переміщення по тексті відповідно нагору й униз (перелистування екранних сторінок).

Клавіша {Home} і {End} призначаються для переміщення курсору в початок і кінець рядка відповідно.

Клавіша {Ins} виконує підсвічування програм для наступного копіювання видалення і т.д. Для скасування підсвічування достатньо повторно натиснути на {Ins}. Працює тільки з іменами файлів і не працює з іменами підкаталогів.

Для переходу в інший підкаталог достатньо підвести підсвічування до імені підкаталога і натиснути клавішу {Enter}. Після цього у вікні буде відображений вміст даного підкаталога.

Вміст другого вікна залишиться без зміни - це вікно НЕ активне.

Для зміни активного вікна достатньо натиснути клавішу {Tab} або {Ctrl - I}. Для повернення в підкаталог попереднього рівня треба підвести підсвічування до імені підкаталога попереднього рівня і натиснути {Enter} або {Ctrl - PgUp}.

Сіра клавіша {+} дозволяє виконати підсвічування групи файлів по визначеній ознаці. Ознака задається так само, як і в команді висновка каталога MS DOS DIR із використанням квазисимволов «*» і «? ».

Сіра клавіша {-} дозволяє скасувати підсвічування групи файлів активного вікна. Працює аналогічно попередній команді.

{Ctrl - I} або {Tab} - змінює активне вікно.

{Ctrl - O} - виключає вікна. При цьому підказка в останньому рядку (якщо вона була) залишається. При відключених вікнах виклик команд із буфера здійснюється клавішами керування курсором. Вікна буває корисно відключити, якщо необхідно подивитися, що було виведено на екран програмою до входу або повернення в NORTON COMMANDER.

{Ctrl - P} - вимикання тільки одного (неактивного вікна).

{Ctrl - U} - змінює місцями вікна на екрані.

{Ctrl - L} - ця команда дозволяє на місці неактивного вікна вивести додаткову інформацію про каталог, дисковод.

Якщо тепер за допомогою клавіші {Tab} переключитися в це інформаційне вікно, а потім натиснути клавішу {F4}, те можна набрати текст, що містить будь-яку інформацію про даний каталог (підкаталог). Для запису цього тексту на диск треба виконати команду SAVE (<F2>). Після цього інформація завжди буде відображатися в даному інформаційному вікні при вході в цей каталог (підкаталог).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 199; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты