Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПИТАННЯ ДО КОМПЛЕКСНОГО ІСПИТУ З ПЕДАГОГІКИ




1.Предмет і завдання педагогіки, її основні категорії, їх сутність. Джерела розвитку педагогіки. Система педагогічних наук. Зв'язок педагогіки з іншими науками.

2.Поняття про розвиток людини. Концепції розвитку особистості, їх сутність. Роль біологічних та соціальних чинників у розвитку людини. Сутність акселерації та ретардації.

3.Сутність виховання, його мета. Завдання складових частин всебічного гармонійного розвитку особистості. Структура комплексного підходу до виховання.

4.Система освіти України, її структура. Принципи діяльності закладів системи освіти. Характеристика структурних ланок системи освіти України.

5.Сутність і завдання дидактики, її основні категорії. Актуальні завдання дидактики в умовах розвитку загальноосвітніх навчально-виховних закладів відповідно до вимог Національної доктрини розвитку освіти України.

6.Сутність навчання, його методологічна основа, рушійні сили. Функції процесу навчання. Структура процесу оволодіння знаннями, уміннями і навичками. Типи навчання.

7.Планування та облік роботи школи.Види планування: Перспективне планування, річне, поточне. Види: тематичний і фронтальний, класно-узагальнюючий, персональний предметно-узагальнюючий, тематично-узагальнюючий, комплексно-узагальнюючий; форми: взаємоконтроль, самоконтроль, адміністративний плановий або позаплановий й методи внутрішкільного: відвідування уроків, вивчення шкільної документації, опитування, анкетування, тестування контролю.

8.Закономірності і принципи навчання, наукові засади їх становлення в історії розвиту педагогічної науки. Характеристика принципів навчання. Я. Коменський, К. Ушинський про принципи навчання.

9.Методична робота в школі.Форми методичної роботи: індивідуальна, колективна і групова (методична рада, методичне обєднання), взаємовідвідування уроків, єдиний методичний день методичні семінари, школа передового досвіду, школа молодого вчителя, науково-педагогічна конференція, творчі звіти вчителів.

10.Методи науково-педагогічного дослідження.Етапи наукового дослідження. Характеристика методів науково-педагогічного дослідження.

11.Сутність і завдання змісту шкільної освіти. Завдання удосконалення змісту освіти щодо вимог Національної доктрини розвитку освіти в Україні. Характеристика документів, в яких відображено зміст шкільної освіти.

12.Естетичне виховання.Завдання, засоби та шляхи естетичного виховання. В.Сухомлинський про естетичне виховання.

13.Екологічне виховання. Суть, завдання та шляхи екологічного виховання.

14.Сутність методів, прийомів і засобів навчання. Підходи до класифікації методів навчання. Характеристика методів навчання за джерелом отримання інформації, за характером логіки пізнавальної діяльності учнів. К.Ушинський і Я.Коменський про методи і правила навчання.

15.Виховання національної свідомості та інтернаціональне виховання. Суть, завдання та шляхи національного та інтернаціонального виховання.

16.Форма організації навчання. Особливості розвитку і становлення форми організації навчання в історії розвитку педагогічної науки і шкільництва.

17.Урок як основна організаційна форма навчання.Педагогічні вимоги до уроку в сучасній школі. Типи і структура уроків. Підготовка вчителя до уроку.

18.Місце і роль контролю й оцінювання знань, умінь та навичок учнів. Функції, види, методи контролю й оцінювання навчальної діяльності учнів.

19.Теорія виховання. Сутність і роль виховання у суспільстві. Структура виховного процесу.

20.Закономірності і принципи виховання. Характеристика закономірностей і принципів виховання.

21.Сутність методів, прийомів і засобів виховання. Характеристика методів формування свідомості і переконань. Характеристика методів формування поведінки і діяльності особистості. Характеристика методів стимулювання поведінки та діяльності особистості. А.Макаренко і В. Сухомлинський про методи виховання і систему вимог.

22.Розумове виховання. Суть, завдання та шляхи розумового виховання.

23.Місце і роль позаурочних форм організації навчання, їх характеристика та вимоги до організації.

24.Антинаркотичне і правове виховання. Суть, завдання та шляхи антинаркотичного та правового виховання.

25.Позакласна та позашкільна виховна робота. Особливості позакласної та позашкільної виховної роботи. Форми позакласної виховної роботи: індивідуальні, групові, масові. Роль позашкільних закладів у вихованні підростаючого покоління.

26.Завдання, шляхи та засоби трудового виховання. Види праці. А.Макаренко про трудове виховання.

27.Фізичне виховання.Завдання, шляхи та засоби фізичного виховання. В.Сухомлинський про організацію фізичного виховання в школі.

28.Функції і напрями роботи класного керівника.Завдання класного керівника: забезпечення оптимальних умов для розвитку учнів, здійснення всебічного виховання, організація і виховання учнівського колективу, проведення позакласної виховної роботи та роботи з батьками. Функції класного керівника: діагностична, організаторська, виховна, координаційна, стимулююча. Планування напрямів і форм роботи класного керівника.

29.Місце і роль сім‘ї у вихованні дітей. Функції сім’ї: матеріально-економічна, житлово-побутова, репродуктивна, комунікативна, виховна. Вимоги до батьків. А. Макаренко і В. Сухомлинський про організацію сімейного виховання.

30.Місце і роль учителя у суспільно-економічному розвитку української держави. Функції учителя, його соціально-педагогічні якості і вміння.

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 133; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты