Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Модуль № 1.




Змістовий модуль № 1 Теоретичні основи державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні:

 

ТЕМА № 1. Державне будівництво і місцеве самоврядування як наука та навчальна дисципліна.

Поняття, предмет і джерела науки державного будівництва та місцевого самоврядування. Органи публічної влади як різновид соціальних систем та організацій. Елементи державного будівництва та місцевого самоврядування. Методологія науки державного будівництва та місцевого самоврядування. Система державного будівництва і місцевого самоврядування як науки. Джерела державного будівництва та місцевого самоврядування. Державне будівництво і місцеве самоврядування як комплексна юридична наука, її зв’язок з іншими суспільними та юридичними науками. Поняття, система і завдання державного будівництва і місцевого самоврядування як навчальної дисципліни.

ТЕМА № 2. Державне будівництво і місцеве самоврядування: минуле і сучасність.

Еволюція науки державного будівництва та місцевого самоврядування. Актуальні проблеми науки державного будівництва та місцевого самоврядування в Україні на сучасному етапі.

 

ТЕМА № 3. Загальнотеоретичні аспекти організації роботи органів публічної влади в Україні.

Поняття, види та ознаки органів публічної влади. Спільні та відмінні риси органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Система органів публічної влади в Україні. Принципи організації і діяльності органів публічної влади в Україні. Конституційні, загальні та спеціальні принципи. Функції та компетенція органів публічної влади. Повноваження і підвідомчість як елементи компетенції. Система форм діяльності органів публічної влади. Правові та неправові форми. Нормотворча, установча, правозастосовча, контрольна та інтерпретаційна форми діяльності органів публічної влади. Основні та допоміжні організаційні форми. Матеріально-технічні форми. Система методів діяльності органів публічної влади. Організаційно-правові та соціально-психологічні методи. Планування, координація діяльності, вироблення рішень та організація їх виконання, інформаційне забезпечення, робота з кадрами апарату. Переконання і примус.

 

ТЕМА № 4. Правова, територіальна та матеріально-фінансова основи організації та діяльності органів публічної влади в Україні.

Загальна характеристика системи нормативно-правових актів, що регулюють порядок організації та діяльності органів публічної влади в Україні. Конституція, закони і підзаконні акти як елементи правової основи державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні. Статутні й спеціальні закони. Типові і примірні акти. Регламенти. Адміністративно-територіальний устрій і територіальна основа діяльності органів публічної влади в Україні. Принципи, рівні та елементи адміністративно-територіального устрою України. Територіальна основа діяльності вищих, центральних та місцевих органів державної влади, органів публічної влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Поняття та елементи матеріально-фінансової основи організації і діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування в Україні. Загальнонародна і державна власність як матеріальна основа діяльності органів державної влади. Головні розпорядники бюджетних коштів, розпорядники другого та нижчих рівнів. Комунальна (муніципальна) власність як матеріальна основа діяльності органів місцевого самоврядування. Місцеві податки і збори як основний елемент фінансової основи місцевого самоврядування. Позабюджетні кошти місцевого самоврядування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты