Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи управління структуроутворенням в’яжучих речовин




Серед найбільш важливих факторів, визначаючих міцність в’яжучих матеріалів, необхідно відмітити такі: мінералогічний склад цементу; В/Ц; тонкість помелу та гранулометрія цементу; вміст тонкомелених мінеральних добавок; вид та кількість водорозчинних хімічних добавок; спосіб і ступінь ущільнення; умови твердіння (температура, вологість, тиск, хімічний склад середовища); тривалість твердіння; ступінь гідратації; стехіометричний склад новоутворень; мікроструктура, текстура цементного каменя та інше [6].

До факторів, що суттєво впливають на інтенсивність твердіння бетону відносять:

1) марка цементу;

2) початковий вміст води замішування;

3) різні види добавок.

Активність цементу (марка) залежить від його мінералогічного складу та тонкості помелу. Для одержання швидкотверднучих бетонів рекомендується застосовувати алітово–алюмінатний цемент з кількістю аліту 50-55%.

З ростом тонкості помелу цементу прискорюється його твердіння. Оптимальним прийнято вважати помел з поверхнею 4500-5000 . Більш тонкий помел потребує більших енерговитрат, а отже й підвищення активності цементу не окуповується [9].

Зменшення початкової кількості води у бетонній суміші призводить до прискорення твердіння цементного каменя. Але якщо В/Ц<0,5, то реакція гідратації цемента буде проходити не повністю, що призводить до зниження щільності цементного каменя.

Вважається, що вібрування та теплову обробку бетону слід виконувати в строго зазначений час, який повинен бути узгоджений з кінетикою росту пластичної міцності та тепловиділення. Утворена в кінці першої стадії структуроутвореннаколоїдна структура – найбільш ефективно управляюча матриця. Вібрування на кінці першої стадії дозволяє підвищити міцність бетону більш ніж на 50% і зменшити проникливість більш ніж в 3 рази.

Технологічні взаємодії на бетонну суміш рекомендується виконувати з урахуванням зміни її електропровідності: наприклад, вібруванню її піддають при максимальній електропровідності. На основі вимірювання електроповерхневого потенціалу масоенергопереносу можливо визначити момент прикладання повторного вібрування і закінчення тепловологісної обробки бетону [10].

Одним із перспективних способів управління процесами структуроутворення цементних композицій є комплексна взаємодія на компоненти бетонної суміші. Запропоновано видаляти повітря із води замішування та обробляти заповнювач для бетону розчинами солей, змінюючи заряд поверхні.

Більше можливостей отримання структур твердіння із заданими властивостями відкриває хімізація технології бетону. В даний час накопичений великий досвід використання різноманітних добавок для підвищення міцності, морозостійкості, водонепроникнення, корозійної стійкості бетону.

Крім добавок, розробленні й використовуються різноманітні хіміко-технологічні прийоми, що дозволяють інтенсифікувати виробництво залізобетонних виробів і конструкцій. До них відносяться теплова обробка при атмосферному та підвищеному тиску, завчасно паро- й електророзігрів сумішей, нагрів бетону токами СВЧ, електромагнітна обробка води замішування, ультразвукова активація цементу та ін. Найбільш поширене в технології збірного залізобетону із всіх перелічених методів отримали теплова обробка і використання хімічних добавок в бетон [11].


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты