Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система органів податкового контролю




Лекція 1

Тема 2: „Державна податкова служба”

План

1. Система органів податкового контролю

2. Організаційна структура ДПС України

3. Функції податкових органів

4. Права, обов’язки і відповідальність працівників державних податкових органів

5. Основи та організація податкової роботи

6. Податкова міліція

 

Система органів податкового контролю

До системи органів податкового контролю відносяться безпосередньо ті державні установи, на які покладено функції з наповнення коштами бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів, а також ті установи, яким державою делеговано права або податкового агента, або здійснення деяких контрольних повноважень при збиранні доходів до бюджету та державних цільових фондів.

Перелік державних установ, уповноважених збирати платежі до бюджетів та цільових фондів, можна умовно поділити на дві групи залежно від місця, яке займає в їх діяльності функція забезпечення надходжень:

1. органи, основна діяльність яких переважно пов’язана із збиранням доходів до бюджету.

2. органи, що поряд зі своєю основною діяльністю забезпечують надходження платежів до бюджетів та державних цільових фондів.

До першої групи належить Державна податкова служба в Україні (в тому числі і спеціальні її підрозділи податкової міліції), яка забезпечує надходження податків та зборів до бюджетів та державних цільових фондів.

До другої групи, зокрема, належать:

· Митні органи, які забезпечують надходження до державного бюджету ввізного та вивізного мита, акцизного збору, ПДВ, інших податків і зборів, які відповідно до законів справляються при ввезенні (пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України.

· Установи Пенсійного фонду України, які забезпечують надходження внесків до бюджету Пенсійного фонду.

· Установи фонду соціального страхування, які забезпечують надходження внесків до Фонду соціального страхування.

· Органи Міністерства фінансів України, які забезпечують повернення коштів по державних внутрішніх та зовнішніх запозиченнях, доходах від операцій з капіталом, трансфертах, грантах, дарунках, випуску державних цінних паперів, позиках тощо.

· НБУ, який забезпечує надходження до державного бюджету перевищення кошторисних доходів над кошторисними видатками та здійснює певні контрольні функції щодо комерційних банків та платників податків під час збирання доходів бюджетів та державних цільових фондів.

· Фонд державного майна, який забезпечує надходження до державного бюджету коштів від приватизації державної власності та управління державним майном.

· Державне казначейство, яке забезпечує касове виконання державного бюджету та доходи від управління бюджетними та позабюджетними коштами.

· Органи міністерств та відомств, які забезпечують надходження до бюджетів встановлених законами спеціальних платежів та доходів від видачі ліцензій, дозволів тощо.

· Місцеві органи виконавчої влади, які забезпечують надходження до місцевих бюджетів доходів, пов’язаних із здачею в оренду комунального майна, наданням послуг, дозволів та ліцензій суб’єктам підприємницької діяльності і фізичним особам та платою за їх державну реєстрацію, доходами від проведення місцевих грошово-речових лотерей тощо.

Серед численної та різноманітної категорії податкових агентів, яким державою делеговано функції збору та перерахування до бюджетів і державних цільових фондів певних податків і зборів, можна виділити найбільшу з них – суб’єкти підприємницької діяльності. Вони здійснюють утримання та перерахування до бюджетів та цільових фондів податок з громадян, пенсійних внесків, внесків до Фонду соціального страхування та інших зборів при наявності об’єкта оподаткування (ринковий, готельний збори тощо). До цієї ж категорії відносяться, наприклад, і суди (в частині справляння мита), і органи Міністерства закордонних справ (в частині справляння консульських зборів), і Центральна виборча комісія (в частині надходження коштів з рахунків виборчих фондів) тощо.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты