Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуація 5.




„Старий класний керівник і новий класний керівник”.

Знову призначений класний керівник просить свого попередника дати характеристику учнів класу. І одержує наступну інформацію.

Клименко Андрій. Староста класу. Відмінник. Але тільки і всього. Я вже була задоволена тим, що хоч сам дисципліну не порушує.

Мельниченко Петро - учиться добре, але поводження погане.

Масенко Лариса - учиться посередньо, домашніх завдань не виконує.

Степанюк Олексій - учиться посередньо, дисципліна погана.

Левчук Станіслав - учиться погано, дисципліна ще гірше.

Степашин Володимир - це вже з другого ряду - учиться слабенько, зате хуліган чудовий...

 

17. У чому складається специфіка розв’язання педагогічних конфліктів і ситуацій? Приведіть приклади.

18. Що називається юридичним конфліктом? У чому складаються особливості рішення юридичних конфліктів у порівнянні з іншими видами конфліктів? Аргументуйте свою точку зору.

19. Які різновиди юридичних конфліктів Ви зустрічали (спостерігали) у житті? Які з них були найбільш важкі для розв’язання мирним шляхом?

20. Що називається кримінальним конфліктом?

21. Роль і місце працівників ОВД у вирішенні кримінальних конфліктів.

22. Якому виду конфліктів відносяться приведені приклади:

 

Справа С. (навмисне убивство). С. жив разом з матір'ю, по інвалідності находившейся на пенсії. С. поступив в училище, але учився слабко. Відносини з матір'ю поступово зіпсувалися. Вона жорстко контролювала сина, часто ходила в училище, запитувала, як він поводиться, просила викладачів бути з ним построже, відбирала стипендію, що він одержував. Мати С. говорила, що "спуска не дасть". Між ними виникали сварки, іноді С. бив матір. Обстановка в родині, за словами родичів, "була напружена".

За день до убивства С. не пішов на заняття, і мати довідалася про це. Наступного дня з ранку, ще не вставши з постелі, мати стала лаяти С. за вчорашній прогул. Він хотів піти з будинку, але мати сховала ключ від вхідних дверей, і продовжувала лаяти. С. пішов у ванну кімнату, закурив, хвилин через п'ять повернувся - мати знову початку його вичитувати. Тоді С. знову зайшов у ванну, узяв там молоток, постояв з ним у кімнаті, вийшов на кухню. За його словами, він роздумував " вдарити чи не вдарити", йому набридло слухати її лайку, сильно дратувало і зллило те, що вона увесь час стежила за ним, не давала йому грошей. Ввійшовши в кімнату, С. наніс матері удар молотком по голові. Вона закричала, намагаючись прикрити голову руками. Він ударив її ще кілька разів.

2) Справа Л. (тяжке тілесне ушкодження, заподіяна при переви-шенні меж необхідної оборони). Одержавши великий гонорар, Л. зустрів на роботі свого знайомого. Вони зайшли в шашликову, випили вина, а потім сіли в таксі, Л. - на заднє сидіння, а його знайомий - поруч з водієм. Поруч з Л. ліворуч водій посадив родича своєї дружини Ф., з яким раніше домовився про зустріч. Від'їхавши від стоянки, машина різко повернула вправо. При цьому Ф., що знаходився в стані сильного сп'яніння, ніяково навалився на Л. Той, порахувавши, що Ф. хоче його задушити і відняти гроші, дістав з кишені складаний ніж і наніс Ф. три удари ножем у живіт.

3) Справа Ю. (навмисна легке тілесне ушкодження). Пізно ввечері Ю. вийшов з ресторану. Зненацька хтось наніс йому удар кулаком по обличчю, а потім по тілу. Ю. лише встиг помітити, що чоловік, що його ударив, був одягнений у світлу сорочку. Він відбіг убік і раптом побачив віддаляючогося швидким кроком молодого чоловіка у світлій сорочці. Це був Х., що, проводив дівчину, йшов повз ресторан до станції метро. Звернувши увагу на сорочку Х. і на те, що він квапиться, Ю., за його словами, вирішив, що Х. і є той, хто наніс йому удари. Ю. побіг за Х. і, наздогнавши його, не говорячи ні слова, ударив двічі кулаком по обличчю.

4) Справа К. (злісне хуліганство). Після роботи К., узявши дволітрову скляну банку, зайшов у пивний бар, щоб купити пива додому. У касу для розміну грошей стояла велика черга. К. підійшов до віконця каси і зажадав розміняти гроші без черги, але одержав відмовлення касира. Тоді він став просити молодої людини, що стояв в черзі, щоб він пропустив його вперед себе. Той відмовив. К. спробував протиснутися в чергу перед стоявшим у ній О. Але О. сказав К., що без черги не пропустить і різко відіпхнув його. К., не говорячи ні слова, розмахнувся сумкою, що знаходилася в його в руках, з банкою і вдарив О. цією сумкою по голові, отчого О. упав і знепритомнів.

 

23. У чому складається відмінність процесу розв’язання кримінальних конфліктів від інших видів конфліктів? Поясните на прикладах.

24. Усім добре відомі прислів'я, що характеризують той чи інший тип поводження в конфліктній ситуації:

"Уникання" - "Не буди лихо, поки вона спить";

"Пристосування" - "Дурень не уступає";

"Суперництво" - "Якщо ворог не здається, його знищують";

"Компроміс" - "Краще синиця в руках, чим журавель у небі";

"Співробітництво" - "Одна голова добре, а дві краще".

25. Назвіть приклади прислів'їв, приказок і притч кожного типу поводження в конфліктній ситуації, що Вам відомі.

26. Які засоби врегулювання конфлікту Вам відомі?

27. Які засоби керування конфліктами Ви знаєте?

28. Перелічите юридичні засоби розв’язання різних конфліктів. Які з цих засобів Ви вважаєте більш ефективними? Чому?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты