Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 2. Загальні засади соціально-економічного розвитку суспільства




Економічні потреби суспільства. Економічні інтереси

Мета вивчення: Набуття знань системи економічних потреб та інтересів сучасного суспільства, засвоєння принципів альтернативного та ефективного використання обмежених ресурсів. .

Провідна ідея: Навчитись відокремлювати рівні економічних потреб та способи їх задоволення через вибір економічних ресурсів суспільства.

Основні питання: Виробництво як визначальний фактор потреб суспільства. Суперечності між суспільними потребами і економічними ресурсами. Єдність і протиріччя інтересів економічних суб’єктів та шляхи їх подолання.

Ключові поняття: виробництво; економічні ресурси; економічні потреби та інтереси; корисність продукту; економічний закон зростання потреб.

Економічна система суспільства. Відносини власності

Мета вивчення: Обґрунтувати об’єктивні основи розвитку економічної системи через еволюцію її структурних елементів.

Провідна ідея: Дослідити в певній історичній та логічній послідовності структуру економічної системи суспільства, розкриваючи місце та роль відносин власності.

Основні питання: Економічна система, її сутність і структура. Типи та еволюція економічних систем. Місце і роль відносин власності в економічній системі.

Ключові поняття: економічна система; суспільне виробництво; національна модель; форми власності; роздержавлення і приватизація.

Форми організації суспільного виробництва та їх еволюція

Мета вивчення: Сформувати навички аналізу еволюційних етапів суспільного виробництва, альтернативних теорій формування вартості товарів і послуг.

Провідна ідея: Виходячи з мети лекції, познайомити студентів з основними факторами суспільного виробництва, кривою виробничих можливостей та умовами виникнення товарного виробництва.

Основні питання: Процес праці і процес суспільного виробництва. Натуральне і товарне виробництво. Закон вартості, його суть та функції.

Ключові поняття: матеріальне і нематеріальне виробництво, суспільне відтворення, основні фактори суспільного виробництва, крива виробничих можливостей, натуральне і товарне виробництво, ефективність економіки, вартість товару, споживна вартість та цінність товару, закон вартості.

Теорія грошей

Мета вивчення: Розкрити суть теорій грошей, з’ясувавши причини інфляції з метою формування сучасного світогляду стосовно її соціально-економічних наслідків.

Провідна ідея: Дати розгорнутий аналіз теорій грошей, акцентуючи увагу на системності грошового обігу та його законах.

Основні питання: Виникнення та суть грошей. Грошовий обіг і його закони. Модель І. Фішера. Види інфляції та її причини і наслідки. Антиінфляційна державна політика.

Ключові поняття: функції грошей та їх еволюція; ціна; грошова маса; рівновага грошової та товарної мас; модель І. Фішера; грошова система; суть, причини та види інфляції; стагфляція; антиінфляційна державна політика.

Література: [ 1-4; 15; 16; 19; 20].


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты