Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Льодовий купол Антарктиди




 

У районі “Полюса відносної недоступності” розташований так званий купол розтікання льоду - область з абсолютними відмітками поверхні трохи більше 4000 м. Радіус куполу складає 1800 - 2000 км. Його поверхня плавно знижується до периферії цієї області до1800 - 2000 м. Потужність льоду на деяких ділянках досягає 4500 м. Верхня частина розрізу льоду складена горизонтом фірну (до 80 - 100 м), поступово переходить нижче в щільний глетчерный лід. На периферії куполу в льоді зустрічаються широкі і глибокі (у декілька десятків метрів) тріщини, що фіксують райони розвантаження напруги. Набагато частіше (за А.П.Капіцою) доводиться спостерігати тріщини осідання сніжного покриву, крижані хвилі висотою в декілька десятків метрів.

 

Мал. 26. Будова підльодовикового рельєфу за профілем ст. Мирний - полюс відносної недоступності (за З. А. Євтєєвим):

1 - океан, 2 - лід. 3 - поверхня корінних порід

 

Під льодовиковим куполом Антарктиди похований досить складно побудований підльодовиковий рельєф (мал. 26). Найкрупніша підльодовикова гірська система - гори Гамбурцева (див. мал. 24—26), що представляють (за М. Р. Равічем) дві відособлені брили, які досягають у поперечнику майже 800 км., при довжині близько 1600 км.

Відносна висота цих гір над оточуючим їх рельєфом складає 2000 - 2500 м, а вершини досягають абсолютної висоти 3390 м. Проте над найвищими вершинами зберігається ще не менше 600 м льоду. В межах інших рівнин і плоскогір’їв Землі, що сформувалися на платформенній основі майже не зустрічається таких крупних гірських споруд. Це дозволяє припустити, що в центрі Східної Антарктиди, можливо, існує досить активізована ділянка, не зв'язана своєю будовою з платформенними структурами. Крім гір під льодом поховані обширні рівнини і плато (Західна рівнина, Східнеплато, рівнина Шмідта). Коливаннявисот в межах підльодовикових рівнин не перевищують 400 - 600 м, що, проте, не виключає існування низьких кряжів. Східне плато підноситься над навколишніми рівнинами на 700 - 1000 м.

Не дивлячись на дуже суворі умови, далеко не всі ділянки покриті льодом. Виявлені біля окраїн Антарктиди такі вільні від льоду “оазиси” довгий час здавалися нерозв'язною загадкою. Найбільш відомі “оазиси” Бангера і Ширмахера. “Оазис” Бангера (66°07' і 100°56' сх. д.) має розміри 22×54 км. З південної сторони його поверхня дещо вища і гранітні горби круто піднімаються над дном витягнутих улоговин або округлих улоговин, заповнених озерами. Ділянки між гранітними валунами заповнені щебнистим дрібноземом. Висота гранітних горбів коливається від 20 до 100 м. Глибокі озера - прісні; дрібні - заповнені гірко-солоною водою. На схилах озерних улоговин спостерігаються білі плями солей. На поверхні валунів і гранітних скель можна бачити десквамаційні кірки, тафони, рудувату вивітрену кірку і блискучий лак пустинного загару. Ландшафт “оазису” Бангера, за словами К. К. Маркова, нагадує картини Східного Паміру або дрібносопковик Казахстану. Цікаво, що в “оазисі” Бангера є і “внутріоазисні“ льодовики. К. К. Марков називає їх льодовиками-заметами. Вони прислонені до схилів гранітних горбів переважно із сторони, захищеної від вітру.

“Оазиси” отримують багато тепла в ясні дні (близько 700 кал/см2). Літом поверхня скель, за спостереженнями К. К. Маркова, нагрівалася в “оазисі” Бангера до +20°, тоді як в повітрі було всього +1,4°. У зв'язку з цим в “оазисі” існують талі води, що концентруються у невеликі струмочки. Звичайно, значної роботи вони не проводять. Найбільш крупний потік - Перша річка, довжиною близько 2 км. і шириною близько 15 м. В її нижній течії спостерігається тераса висотою 0,5 м, складена відсортованим, слабоокатаним щебенем і грубозернистим піском. Це унікальні алювіальні утворення льодового континенту.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты