Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІСТОРІЯ СВІТОВОЇ ФІЛОСОФІЇ




 

Тема 3: Філософія Стародавнього Сходу.

Проблема “Схід-Захід” в розвитку сучасної цивілізації: цивілізаційні та філософські аспекти. Місце України в цивілізаційному поділі на Схід і Захід. Особливості давньосхідного типу філософствування.

Перші паростки філософської думки в духовній культурі найдавніших цивілізацій: Межиріччя та Стародавній Єгипет.

Канонічні джерела, вихідні світоглядні ідеї та філософські школи Стародавньої Індії. Брахманізм, джайнізм, буддизм та йога як найвпливовіші духовні рухи середини I тис. до н.е. Значення ідей давньоіндійської філософії для розвитку духовної культури людства.

Канонічні джерела та світоглядні ідеї Стародавнього Китаю. Уявлення про світобудову та системи комбінаторики. Період “розквіту ста шкіл”. Конфуціанство та даосизм як провідні філософські школи Стародавнього Китаю: вихідні ідеї та представники.

Сучасна оцінка філософської спадщини Стародавнього Сходу.

ЛІТЕРАТУРА

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В. – Львів, 2010.

· История философии в кратком изложении / Пер. со слов. – М., 1991.

· Древнеиндийская философия. Начальный период / Пер. с санскрита. Подг. текстов, вступ. ст. и коммент В.В.Бродова. - М., 1972. – (АН СССР. Ин-т философии. «Философ. наследие»).

·

 
Древнекитайская философия. Собрание текстов в 2-х т. - М., 1972, 1973. – (АН СССР. Ин-т философии. «Философ. наследие»).

· Лукьянов А.Е. Становление философии на Востоке. Древний Китай и Индия / Лукьянов А.Е. – М., 1989.

· На ріках Вавилонських: З найдавнішої літ. Шумеру, Вавілону, Палестини / Упоряд М.Н.Москаленко; Авт. передм. І.М.Дьяконов. – К., 1991.

· Дьяконов И.М. Архаические мифы Востока и Запада / Дьяконов И.М. – М., 1990.

· Франкфорт Г., Франкфорт Г.А., Уилсон Дж., Якобсен Т. В преддверии философии. Духовные искания древнего человека / Франкфорт Г., Франкфорт Г.А., Уилсон Дж., Якобсен Т. Пер. с англ. Т.Н.Толстой. – М., 1984.

 

Тема 4: Антична філософія.

Поняття античної філософії, її загальні особливості, умови її формування та етапи розвитку. Ідейні джерела, чинники та фактори виникнення і розвитку античної філософії. Значення вивчення античної філософії для формування культури мислення та людської особистості.

“Початок” античної філософії: предмет та проблеми античної натурфі­лосо­фії. Логіка розвитку ідей у школах ранньої античної натурфілософії: логіко-гносеологічне значення ідейних здобутків мілетської школи; логіка переходу від ідей мілетців до вихідних ідей Піфагора; ідейні здобутки піфагорійців; особливості філософського вчення Геракліта Ефеського. Геракліт як засновник античної діалектики.

Антична натурфілософія після Геракліта: атомізм, елейська школа, еволюціонізм Емпедокла та ноологія Анаксагора. Значення ідейної спадщини античної натурфілософії для розвитку європейської філософії та науки. Суперечливі оцінки античної натурфілософії.

Висока класика в розвитку античної філософії. Давньогрецькі софісти: історичне підґрунтя їх діяльності, напрями проблематики, позитивні та негативні оцінки їх діяльності. Сократ і софісти. Особливості філософської діяльності Сократа, уроки його життя та творчості. Вихідні філософські ідеї Сократа.

Загальні особливості філософії Платона. Платонівська концепція ідей, її евристичне значення, невирішувані проблеми та основні здобутки. Коло вихідних проблем філософії Платона: вчення про людину, сходинки та рушійні сили пізнання, ідеальну державу та ін. Платон і платонізм.

Спільне та відмінне у вихідних позиціях філософії Платона та філософії Аристотеля. Метафізика Аристотеля: вчення про матерію та форму, про рух та причини існуючого. Енциклопедичний та сцієнтистський характер філософії Аристотеля: внесок у формування напрямків філософського знання та науки. Ідейні засади та основні положення аристотелівської логіки, ідеї політії, психології та поетики. Традиції платонізму та аристотелізму в розвитку європейської філософії.

Загальні особливості філософії періоду пізньої класики. Епікуреїзм, скептицизм, стоїцизм та неоплатонізм як провідні напрямки заключного циклу античної філософії: захист окремого індивіда, відкриття автономії людського духу, розуміння життєвих завдань людини. Містицизм Олександрійської філософії.

Значення ідей античної філософії для розвитку європейської науки та культури. Вплив античної філософії на розвиток філософської та суспільної думки України.


ЛІТЕРАТУРА

· История философии в кратком изложении / Пер. со слов. – М., 1991.

· Антология мировой философии. В 4-х т.Т.1., часть1 / Сост. и автор вступ. ст. В.В.Соколов. - М., 1970. – (АН СССР. Ин-т философии. «Философ. наследие»).

· Диоген Лаэртский. О жизни, учениях и изречениях знаменитых философов / Диоген Лаэртский. Общ. ред и вступ. ст. А.Ф.Лосева. - М., 1979. - (Филос. наследие).

· Кондзьолка В.В. Нариси історії античної філософії / Кондзьолка В.В.. - Львів, 1993.

· Конрад М. Нарис історії стародавньої філософії / М.Конрад. - Львів, 2003.

· Петрушенко В. Иов, или о человеческом самостоянии (исследования, эссе, размышления) / Петрушенко В. – Львів, 2008. – Часть вторая. Историко-философские исследования и эссе. – С.74 - 235.

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.Л. – Львів, 2010.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 183; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты