Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 5: Філософія Середніх віків.




Умови та причини занепаду античного світу та переходу до середньовіччя. Радикальні зміни у світоглядних орієнтирах при переході від античності до європейського середньовіччя. Змістові акценти у середньовічному світобаченні.

Загальні особливості середньовічної філософії. Місце філософії в духовному житті середньовіччя. Етапи розвитку середньовічної філософії.

Роль християнської патристики у формуванні ідейних засад середньовічної філософії. Християнська апологетика: вихідні ідеї та змістові акценти. Вихідні ідеї східної патристики («Великі кападокійці», «Ареопагітики», Іоанн Дамаскін, Максим Сповідник). Західна патристика: ідеї та представники. Філософська спадщина Августина Аврелія: вихідні ідеї та інтелектуальні здобутки. Роль патристики в формуванні ідейних засад християнського світобачення.

Схоластика та містика як провідні напрямки середньовічної філософії: причини виділення цих напрямів, спільне та відмінне між ними, особливості вирішення ними фундаментальних християнсько-теологічних проблем. Розвиток схоластики та містики в період розвинутого середньовіччя. Досягнення арабської філософії, її контакти з європейською філософією та ідейний вплив на останню. Провідна проблематика у філософії розвинутого середньовіччя: сперечання «номіналізму» та «реалізму», зростання впливу аристотелізму, теорія «подвійної істини». Філософсько-теологічні побудови Фоми Аквінського. Представники містики періоду розвиненого середньовіччя.

 
Ідеї та представники пізньої схоластики. Принцип «леза Оккама». Ідеї діяльної активності людини в сходженні до Бога у представників пізньої містики.

Роль середньовічної філософії в розвитку європейської духовної культури. Здобутки середньовічної філософії в сучасному культурно - історичному процесі.

ЛІТЕРАТУРА

· Антология мировой философии. В 4-х т. Т.1., часть 2 / Сост. и автор вступ. ст. В.В.Соколов. - М., 1970. – (АН СССР. Ин-т философии. «Философ. наследие»).

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.Л. – Львів, 2010.

· Богословие в культуре средневековья / Отв. ред. Л.Лутковский. – К., 1992.

· История философии в кратком изложении / Пер. со слов. – М., 1991.

· Коплстон Ф. Історія середньовічної філософії / Коплстон Ф. Пер. с англ. – К., 1997.

· Майоров Г.Г. Философия как искание Абсолюта. Опыты теоретические и исторические / Майоров Г.Г. – М., 2004.

· Майоров Г.Г. Формирование средневековой философии / Майоров Г.Г. - М., 1979.

· Пашук А. Нарис історії середньовічної філософії / А.Пашук. – Львів, 2007.

· Рассел Б. Історія західної філософії / Б.Рассел. Пер. с англ. - К., 1995.

· Соколов В.В. Средневековая философия / В.В.Соколов. -М., 2001.

· Штайнер Р. Мистика / Р.Штайнер. Пер. с нем. – Ереван, 1993.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты