Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 18: Буття людини як предмет філософського осмислення.




Проблематичність людського буття. Буття, життя та існування як характеристики людини. Проблема визначення сутності людини. Сутність та існування, засади та екзистенціали людського буття. Проблема співвідношення природного, соціального та духовного в людині. Людина та позамежне (трансцендентне).

Основні версії походження людини. Сперечання еволюціонізму та креаціонізму.

Співвідношення понять “людина-індивід-особа-особистість-індивідуаль­ність”. Роль самосвідомості в русі людини шляхом самовдосконалення. Самість як осереддя людської особистості. Поліфонічність людського буття та проявів людської особистості.

Поняття цінностей. Вихідні цінності людського буття. Свобода як фунда­мен­тальна цінність. Філософські концепції свободи.

Проблема смислу людського буття та її різноманітні тлумачення. Смерть в її особистісному та соціокультурному значеннях.

 
Людина і суспільство: аспекти їх співвідношення. Людина та історія. Поняття відчуження та можливості його подолання. Людина – спілкування – культура.

ЛІТЕРАТУРА

· Григорьян Б.Т. Человек. Его положение и призвание в современном мире / Б.Т.Григорьян. - М.,1986.

· Гуревич П.С. Философская антропология: Учебное пособие / П.С.Гуревич. – М., 1997.

· Казначеев В.П., Спирин Е.А. Космопланетарный феномен человека / Казначеев В.П., Спирин Е.А. – Новосибирск, 1991.

· Паскаль Б. Думки про релігію / Блез Паскаль. - Львів, 1995.

· Петрушенко В.Л. Ностальгия по абсолютному: философский контекст кинотворчества Андрея Тарковского / В.Петрушенко. - К., 1995.

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.Л. – Львів, 2010.

· Проблема человека в западной философии: Переводы / Сост. и предисл. П.С.Гуревича; Общ. ред. Ю.Н.Попова. – М.: 1988.

· Это человек. Антология / Сост., вступ. ст. П.С.Гуревича. - М., 1995.

· Франк С.Л. Реальность и человек / С.Л.Франк. - СПб., 1997.

· Франкл В. Человек в поисках смысла: Сборник / В.Франкл. Пер. с англ. и нем. - М., 1990.

 

Тема 19: Філософія історії.

Світоглядно-методологічні проблеми соціально-гуманітарного пізнання. Неокантіанці про відмінності між пізнанням природи та пізнанням культури. М.Вебер про можливості поєднання об’єктивного та суб’єктивного підходів до пізнання та розуміння суспільства.

Філософія історії як напрям філософських досліджень. Основні підходи до розуміння сутності та особливостей історичного процесу. Проблема визначення законів історії. Хід історії та людська розумність: мислення, знання, інтереси та людська психіка в їх впливах на історію. Основа, рушійні сили та чинники руху історії. Проблема поступу та спрямованості історичного процесу. Роль особи в розвитку історії. Особа та маси.

Поняття суспільства; суспільство як система. Основні сфери суспільного життя та їх взаємозв`язок. Співвідношення понять суспільство та соціум. Роль духовних процесів в існуванні та функціонуванні суспільства. Духовне життя суспільства: поняття, рівні, складові, стани. Знаково-семантична складова суспільних взаємодій. Роль комунікації в житті суспільства. Сучасне розуміння інформаційного суспільства. Глобалізм та антиглобалізм як фундаментальні тенденції сучасного суспільного розвитку.

Поняття громадянського суспільства; громадянське суспільство як єдність індивідуальної свободи, демократії, солідарності та соціальної співпраці. Проблеми формування громадянського суспільства в сучасній Україні.

Роль національно-етнічного чинника історичного процесу. Проблеми міжнаціональних відношень. Всесвітня історія та національний розвиток. Етнокатострофи в житті сучасного суспільства. Глобалізація та національно-етнічна ідентифікація.

Поняття культури та її суттєві ознаки. Культура як складова та чинник історії. Людська особистість та культура. Культура, людські цінності та моральність. Поняття цивілізації та її вихідні ознаки. Проблеми співвідношення культури та цивілізації, причини можливих конфліктів між ними. Глобальні проблеми сучасної цивілізації. Перспектива цивілізаційного розвитку людства.

Роль науки і техніки в сучасному суспільному розвитку. Проблема оцінки впливів науки і техніки на людину і суспільство. Концепції технократизму та технофобії. Нова технократична хвиля або сучасна технологічна революція: її зміст та перспективи.

ЛІТЕРАТУРА

· Бердяев Н.А. Воля к жизни и воля к культуре // Бердяев Н.А. Смысл истории / Н.А.Бердяев. - М., 1990.

· Вебер М. Избранные произведения / Вебер Макс. Пер. с нем. Сост., общ. ред. и послесл. Ю.Н.Давыдова; Предисл. П.П.Гайденко. – М., 1990.

· Глобальные проблемы и общечеловеческие ценности / Пер. с англ. и франц. Сост. Л.И.Василенко и В.Е.Ермоловой. – М., 1990.

· Губман Б.Л. Западная философия культуры XX века / Б.Л.Губман. - Тверь, 1997.

· Ионин Л.Г. Социология культуры / Ионин Л.Г. - М., 1996.

· Кемеров В.Е. Введение в социальную философию: Учебник для вузов / Кемеров В.Е. – М., 2001.

· Кули Ч.Х. Человеческая природа и социальный порядок / Кули Чарльз Хортон. Пер. с англ. – М., 2000.

· Манхейм К. Избранное: Социология культуры / Карл Манхейм. – М.; СПб., 2000.

· Новая технократическая волна на Западе / Сост и вступ ст. П.С.Гуревича. - М., 1986.

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.Л. – Львів, 2010.

· Самосознание европейской культуры ХХ века: Мыслители и писатели Запада о месте культуры в современном обществе / Сост Р.А.Гальцева. – М., 1991.

· Социо-логос: Пер. с англ., нем., франц. / Сост., общ. ред. и предисловие В.В.Винокурова, А.Ф.Филиппова. – М., 1991.

· Тойнби А. Дж. Постижение истории / А.Дж.Тойнби. Пер с англ. Сост. Огурцов А.П.; Вступ. ст. Уколовой В.И.; Закл. ст. Рашковского Е.Б. – М., 1991.

· Философия техники ФРГ / Пер. с нем. – М., 1989.

· Шпенглер О. Закат Западного мира: Очерки морфологии мировой истории: в 2 т. / Освальд Шпенглер. Пер. с нем. И.И.Маханькова. – М., 2009.

 

 

ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ДЛЯ АСПІРАНТІВ НУ «ЛП»

 
Тема I: Проблема зародження філософії. Витоки і особливості філософського мислення. (8 год.).

1. Буття людини як джерело і перший предмет філософствування. Особливості практичного, духовного та духовно-практичного освоєння світу людиною.

2. Характерні риси архаїчної свідомості. Міфологічна свідомість, її особливості та функції. Причини міфологічного ренесансу в культурі ХХ ст.

3. Проблема визначення предмету філософії. Філософія як світогляд, як методологія, як «наука всіх наук», як форма людської самосвідомості і т. ін.

4. Найважливіші характеристики філософського мислення. Співвідношення філософії з міфологією, релігією, наукою і мистецтвом.

5. Структура і функції філософського знання. Філософія і людська індивідуальність.

ЛІТЕРАТУРА

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / В.Петрушенко. – Львів, 2010.

· История философии в кратком изложении / Пер. со слов. – М., 1991.

· Вернан Ж.П. Происхождение древнегреческой мысли / Жан-Поль Вернан. Пер. с франц. -М., 1988.

· Гильдебранд Д. фон. Что такое философия? / Дитрих фон Гильдебранд. Пер. с нем. – СПб., 1997.

· Делез Ж., Гваттари Ф. Что такое философия? / Ж.Делёз. Пер. с франц. и послеслов С.Н.Зенкина. – СПб., 1998.

· Джентиле Дж. Введение в философию / Джованни Джентиле. Пер. с итал. и вступ. ст. А.Л.Зорина. – СПб., 2000.

· Дильтей В. Сущность философии / В.Дильтей. Пер. с нем. – М., 2001.

· Дьяконов И.М. Архаические мифы Востока и Запада / Дьяковнов. -М., 1990.

· Мамардашвили М.К. Как я понимаю философию / М.Мамардашвили. - М., 1990.

· Ортега-и-Гассет Х. Что такое философия? / Хосе Ортега-и-Гасет. Пер с исп. - М., 1991.

· Франкфорт Г., Франкфорт Г.А., Уилсон Дж., Якобсен Т. В преддверии философии. Духовные искания древнего человека / Франкфорт Г., Франкфорт Г.А., Уилсон Дж., Якобсен Т. Пер. с англ. Т.Н.Толстой. – М., 1984.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты