Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Література. Тема 4. Контрабанда та порядок дізнання у справах про контрабанду




1. Митнийкодекс України

Тема 4. Контрабанда та порядок дізнання у справах про контрабанду

Методичні рекомендації

При вивченні теми необхідно звернути увагу на те, що контрабанда - це вид митних правопорушень, який за своєю суспільною небезпекою визнається злочином. Відповідальність за контрабанду передбачена ст.ст. 201, 305 Кримінального кодексу України. Але митні органи, реалізуючи митну політику України, серед інших завдань виконують і такі, як боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил. Заходами щодо запобігання контрабанди є контрольовані поставки наркотичних засобів, психотропних речовин, а також переміщення товарів під негласним контролем.

Питання взаємодії щодо боротьби з контрабандою й іншими митними правопорушеннями постійно перебувають у центрі уваги органів законодавчої та виконавчої влади. Важли­вим напрямом боротьби з контрабандою є взаємодія митних органів України з митними та іншими органами іноземних держав, а також міжнародними організаціями.

Питання

1.Заходи запобігання та протидії контрабанді

2.Взаємодія митних органів України з митними та іншими уповноваженими органами іноземних держав, міжнародними організаціями з питань боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил

Питання 1. Заходи запобігання та протидії контрабанді

Методичні рекомендації

При вивченні питання необхідно скористатися Митним кодексом України ст.456 і 457, звернути увагу на те, що згідно Митного кодексу України, заходами запобігання та протидії контрабанді є контрольовані поставки наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та переміщення товарів під негласним контролем.

Відповідно до законів України митні органи з метою виявлення джерел і каналів незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, осіб, які беруть участь у цьому, разом з іншими державними органами, що мають право здійснювати оперативно-розшукову діяльність, можуть використовувати метод контрольованої поставки зазначених засобів, речовин і прекурсорів.

Вельми важливим заходом боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів є контрольовані поставки.

Поняття контрольоване постачання вперше було визначено Конвенцією ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин від 20 грудня 1988 р.

Метою проведення контрольованого постачання є вжиття таких заходів, щоб визнати кримінальними злочинами дії осіб, які беруть участь у здійсненні правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Контрольована поставка – це комплекс оперативно-розшукових та інших заходів, що проводяться митними та іншими державними органами (підрозділами), які мають право здійснювати оперативно-розшукову діяльність, при яких партія наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, що незаконно переміщується або така, що викликає підозру і про яку стало відомо правоохоронним органам, допускається під контролем і оперативним наглядом цих органів до ввезення в Україну, вивезення з України або транзиту через її територію (МКУ ст.456).

Підставою для здійснення контрольованої поставки наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів являється достатня інформація про їх незаконне переміщення, а також інформація, що отримана в рамках ведення оперативно-розшукових справ щодо зайняття особою чи групою осіб наркобізнесом.

Можуть проводитися такі види контрольованих поставок:

1) за видами отриманої інформації:

- внутрішні (які проводяться на території України);

- зовнішні (здійснюються на території декількох держав у відповідності з порядком, встановленим міжнародними договорами);

2) за територіальними ознаками:

- не зв’язані з перетином державного кордону України;

- пов’язані з вивезенням з України;

- пов’язані з ввезенням в Україну;

- пов’язані з транзитним переміщенням через територію України;

3) за способами переміщення:

- в контейнерах, спеціальних ємностях, в окремо слідуючих багажах;

- в особистих речах, з використанням природних порожнин людини;

- в поштових відправленнях;

- з використанням інших способів.

Порядок проведення контрольованої поставки визначається Митним Кодексом ітвідповідним нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту державного кордону, погодженим із Генеральною прокуратурою України та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України.

Рішення про використання методу контрольованої поставки в системі митних органів України приймаються ДМСУ.

Метод контрольованих поставок відіграє велику роль при боротьбі з контрабандою наркотичних засобів. За допомогою нього є можливість розкривати діяльність цілих злочинних угрупувань. Але це можливо тільки при чіткій і злагодженій діяльності органів, які беруть участь у проведені таких операцій при повній їх взаємодії.

Немає сенсу витрачати кошти на проведення контрольованої поставки, якщо єдиним її результатом буде вилучення наркотиків та арешт кур'єра у країні призначення, а не у країні, де на самому початку були виявлені наркотики. Тому кожен факт виявлення наркотиків повинен розглядатися конкретно.

Підставою для здійснення контрольованого постачання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів є інформація про їх незаконне переміщення, а також інформація, отримана в рамках ведення оперативно-розшукових справ щодо зайняття особою чи групою осіб наркобізнесом.

Ст. 305 ККУ передбачає кримінальну відповідальність за незаконне переміщення через митний кордон України, тобто переміщення поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Об'єкт правопорушення — встановлений порядок переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів через митний кордон України.

Об'єктивна сторона — переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів через митний кордон поза митним контролем або переміщення таких предметів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю. Правопорушення вважається закінченим з моменту фактичного незаконного переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів через митний кордон України.

Суб'єкт відповідальності — громадяни і посадові особи, що здійснили такі дії.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Фактичні результати контрольованого постачання можуть бути підставою для порушення кримінальної справи і використовуватися сукупно з іншими доказами у справі.

Про результати проведення контрольованого постачання повідомляють Генеральну прокуратуру України або відповідних прокурорів.

З метою виявлення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до вчинення контрабанди, а також з метою вилучення товарів, щодо яких є підозра в незаконному переміщенні через митний кордон України, переміщення таких товарів може здійснюватися під негласним контролем та оперативним наглядом правоохоронних органів.

Порядок проведення негласного контролю за переміщенням товарів визначається цим Кодексом і відповідним нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту державного кордону, погодженим з Генеральною прокуратурою України та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України (МКУ ст.456).

Запитання для самоперевірки

 

1. Якими законодавчими актами визначається порядок про­ведення контрольованої поставки?

2. Дайте визначення «контрольованої поставки» та вкажіть її види.

3.З якою метою здійснюються переміщення товарів під негласним контролем?

4.Назвіть основні завдання Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції.

5.Якіосновні повноваження Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты