Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сонце Кінь




І. В поемі Байрона присутні образи-символи .Велике значення має образ долі, яка переслідує всіх героїв. Доля відвертається від шведів під Полтавою, від короля Карла ХІІ, прирікши його на втечу, доля звела Мазепу з Терезою, подарувавши йому сильне кохання, але й розлучила їх, доля врятувала його, принісши в Україну, й зробила Мазепу гетьманом. На думку Байрона як романтика, доля, фатум має великий вплив на людину. Поет розмірковує, чи може людина протистояти долі, чи здатна це зробити? Відповідь на це питання автор дає, змальовуючи образ Мазепи.

 

2. Символічний образ сонця постійно присутній в поемі , воно супроводжує нашого героя – то піднімається, то заходить. Воно символізує життя, яке поступово покидало то поверталось до нашого героя:

„О, як те сонце йде поволі!”

„ Вставало сонце....”

„ Й очима сонце проводжав..”

„ Востаннє сонце вже зайшло.”

„ Вже сонце сіло”

3. В поемі особливо вирізняється образ коня. Як відомо, у романтичних творах кінь є символом вдачі, людської долі. Тому стає зрозуміло, чому Карл ХІІ втрачає коня ( доля відвернулася від нього), а Мазепа зберіг свого коня (доля до нього прихильна). Образ дикого коня , що ніс Мазепу через ліси й степи з Польщі в Україну, це і символ нестримної пристрасті майбутнього гетьмана, і фатальної долі, і втілення смерті, і символ непохитної волі., яка приведе Мазепу до гетьманства. Невпинний біг коня створює надзвичайний динамізм поеми.

4.. З образом дикого коня нерозривно пов’язаний і образ України, яка постає вільною країною, що повинна рухатися у майбутнє. Автор пише, що це „ дика країна”, у якій „ дикі степи”,” дикий праліс”,” дика площіна”. У поемі створюється емоційний, романтичний образ України, що є вільною, але ще не освоєною землею. Картини пейзажів змальовують „ дику природу”, зображення якої теж має символічне значення. Бурхливі потоки, потужні хвилі, сильні вітри уособлюють пристрасті, що охопили самого героя. Вороння символізує смерть. Степ - вільнолюбивий дух Мазепи. Буйний чагарник, ліс – перепони на життєвому шляху героя. Вечірній холод, морок, тьма, ридання вітру, похмуре небо підсилюють страждання Мазепи. Ранок, біла мла, схід сонця є символами надії.

Відома українська дослідниця С.Павличко писала: „ Образ України в поемі складається з деталей портрета й натури самого гетьмана, з романтичних картин природи і навіть з образу дикого , необ”їждженого коня, який приніс Мазепу на Україну, діставшись своєї землі , почувши іржання рідних табунів,

падає мертвим».

 

5 . Автобіографічність поеми ( за підручником)

Вчитель: Образ Мазепи створено не тільки в літературі , але й у живописі та музиці. Вам були представлені репродукції картин Делакруа, Ораса Верне та невідомих митців. П. І. Чайковський створив оперу „ Мазепа” за поемою О.С. Пушкіна . Але існує ще один музичний твір, про який нам розповість наш музикознавець

6 . Мазепа в живописі та музиці.

Ференц Ліст - геніальний угорський композитор і піаніст, був знайомий з В.Гюго, прекрасно знав легенду про Мазепу та поему Гюго, яка його і наштовхнула на створення етюду „. Мазепа”, який був написаний в період з 1841 по 1861рр.(прослуховування твору)

 

· Вчитель: Яке враження від твору? Чи вдалося автору передати динамізм подій?

· Проблемне питання (відповіді учнів)

 

Підсумкова бесіда „ Мікрофон

-Що вам запам”яталось , що нового ви дізналися , яке враження справила на вас поема Байрона.

Оцінки за урок.

Д/з Написати твір-мініатюру на тему: « Риси романтичного героя в образі Мазепи за одноіменною поемою Д.Байрона»

 

Додатки( цитатний матеріал для роботи в групах)

Цитати до образу Мазепи- гетьмана Коментар, висновок( риса характеру)
1. « Гетьман-похмурий і старий. І сам , як дуб той віковий...”  
2 „ ...обтер коня , розгладив гриву, ноги й хвіст.”
3„ Вам ,пане спати вже пора, А варту буду я нести.”

 

Цитати до образу Мазепи- гетьмана Коментар, висновок( риса характеру)
1. „... відважний дух, тверда рука”  
  2. „ балакав менш і більш зробив...”  
  3. „ Увесь убогий свій припас І з Карлом і всіма з почоту Гостинно поділився він З такою ж гідністю достоту”.      

 

 

Цитати до образу Мазепи королівського пажа   1.” ... так палко я любив... Кохав я і коханим був...” Коментар, висновок( риса характеру)  
  2„ Я б життя віддав, Щоб пред небом і землею, Я міг назвать її моєю... Я так тужив і сумував...”  
  3„ Я мав гарячу кров дідів, Що від образи хвилювалась”  
  4„ Та я ж не раз , не двічі Дивився просто смерті в вічі.”    

 

 

Цитати до образу Мазепи- королівського пажа Коментар, висновок( риса характеру)
  1. « Бувало кожного вельможу З мужів чи хлопців переможу»  
  2. „ Я був веселий і стрункий”  
  3. „ Літа, як бачите не вгасили, В мені ні мужності, ні сили”  

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 325; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты