Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Науковий подвиг М.С.Стрілецького




Обчислені в умовах норм 1934 р. на підставі кривих розподілу навантажень і межі текучості величини гарантії неруйнівності для металевих конструкцій давали значення, що знаходилися далеко у межах асимптотичної частини кривої гарантії неруйнівності. Звідси, якщо вважати вихідні дані правильними, можна було прийти до висновку, що існують об'єктивні передумови про можливість підвищення напружень, що допускаються для металевих конструкцій у порівнянні з нормами 1934 р. Безсумнівно, наявні дослідні дані не були вичерпними, а служили тільки первинним матеріалом, що розкривав загальну картину явища. Однак і цей матеріал показував, що значення величин гарантії неруйнівності при нормах 1934 р. виявлялися досить близькими до одиниці. Це обставина, очевидно, повинна була залишитися в силі і при зміні відправних даних, оскільки на асимптотичній частини кривій навіть значні зміни аргументу позначаються досить мало.

В розпал Великої Вітчизняної війни в 1942 р. зазначені міркування були обґрунтовані М.С. Стрілецьким і враховані Наркомстроем, в результаті чого напруження, що допускаються, для сталевих конструкцій, були підвищені на і прийняті для конструкцій зі сталі Ос рівними (на 15 %!), а для конструкцій зі сталі 3 рівними (на 12,5 %!) при збереженні без зміни механічних характеристик сталей (нормована найменша границя текучості для сталі Ос і для сталі 3 ). Це був справжній подвиг М.С. Стрілецького і тріумф науково-технічної думки, коли «на кінчику пера» було досягнуто таке суттєве підвищення розрахункової міцності сталі, особливо необхідне під час війни.

Ці зміни зменшували коефіцієнт запасу з 1,58 до 1,36 (при дії основних навантажень). Незважаючи на досить малу величину коефіцієнта запасу, що була рекордною, таке підвищення напружень, очевидно, виявилося можливим, як показав відповідний аналіз. Величина гарантії незруйновності при коефіцієнті запасу 1,36 склала, за різними оцінками, ; ; 1- 5·10-6. Усі величини Г залишилися досить близькими до одиниці, вони для металевих конструкцій легкого типу лише на мільйонні частки менше одиниці.

2.5. Життєвий щлях М.С.Стрілецького (1885 – 1967)

1885 р. – народився в сім’ї військового інженера-фортіфікатора, який будував оборонні споруди на західному та східному кордонах Росії.

1904 р. – закінчення Владивостокської гімназії.

1904 – 1911 – навчання в Петербурзькому інституті інженеров шляхів сполучення.

1911 – 1913 – закордонне відрядження у Німеччину, навчання у Шарлоттенбурзькій вищій технічній школі.

З 1914 – проектування, випробування сталевих мостів.

1917 – 1928 – викладацька робота в Московському інституті інженерів залізничного транспорту.

1927 – 1937 – робота та очолювання ГИСу (пізніше ЦНІПСу).

1931 – член-кореспондент Академії наук СРСР.

1932 – 1967 – завідувач кафедри металевих конструкцій МИСИ

1941 – 1943 – оголювання МИСИ в евакуації в Новосибірську

1966 – Герой Соціалістичної праці

 

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты