Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мудехар




Крім перебудови мусульманських храмів велося і зведення нових. У 15 столітті в архітектурі ще зберігаються явлие мавританські риси, змішані з елементами готики і пізнього ренесансу. Цей стиль носить назву Мудехар. Мудехар - це мусульмани, які залишилися жити на звільнених християнами землях і зберегли свою релігію, звичаї та художні традиції. Спочатку мудехаров було дозволено зберігати свої землі, закони і звичаї, сповідувати іслам. Але з падінням в 1492 емірату Гранади їх насильно стали звертати в християнство. З цього часу вони відомі як Мориски.

Вони славилися як вправні муляри, різьбярі по дереву, мозаїчисти, художники-орнаменталісти, гончарі. Артілі майстрів будували церкви, монастирі, будинки, фортеці, замки, застосовуючи традиційні для мавританської архітектури дешеві матеріали - цегла, дерево, стук.

У стилі мудехар були збережені основні конструктивні елементи мавританської архітектури: підковоподібна, іноді зі стрілчастим завершенням арка, склепінні перекриття, що утворюють в плані восьмиконечную зірку, набірні дерев'яні стелі, гіпсовий орнамент і кольорові кахлі на стінах. Чотирьох-і восьмикутні дзвіниці нагадували мінарети. Основою живої і вільної просторової композиції будівель служив внутрішній двір, навколо якого гуртувалися всі інші приміщення. У стилі мудехар, споруди якого відрізнялися простий, раціональної, прекрасно відповідає кліматичним умовам плануванням і життєрадісним привітним виглядом, охоче будували житлові будівлі.

Теруель (30.000 жит.), Столиця однойменної провінції, розташований на плато між двома ущелинами і по праву вважається перлиною мудехарской архітектури (столиця стилю мудехар). Альфонс II в 1171 р. повернув Теруель християнському світу, мавританські гончарі і ремісники, користуючись особливими правами, продовжували безперешкодно працювати в місті. Таке мирне співіснування християн, євреїв і мудехаров тривало до кінця XV ст. У 1486 р. - коли з міста були вигнані євреї, в 1502 р. закрилися двері останньої тутешньої мечеті.

У 1609 р. в Іспанії було вигнання мудехар. Однак передана мудехаров мавританська художня традиція вплинула на подальший розвиток мистецтва Іспанії.

Альгамбра— архітектурний та парковий ансамбль та музей, видатний пам'ятник мавританської архітектури та ісламського мистецтва 13—14 ст., колишня резиденція емірів дінастії Насрідів правителів Гранадського емірату. Складається з палацу, мечеті, та фортеці. Розташований на терасі пагорбу Сабіка в східній частині міста Гранада в південній Іспанії.. Приміщення Альгамбри розміщені навколо двох взаємно перпендикулярних дворів. Кращий з них — Левовий двір, оточений біломармуровою аркадою і прикрашений фонтаном з фігурами левів. Найпишнішими є зали Послів, Двох сестер і Суду. Підлога А. вимощена різнокольоровим мармуром, що утворює геометричний візерунок; подібні ж орнаменти на панелях стін, облицьованих різнобарвними полив'яними кахлями; стіни, колони, стеля і куполи густо вкриті арабесковим візерунком, написами і мереживом сталактитів. На цьому тлі і виникла Альгамбра в місті Гранада, що була збудована в в 13-14 століттях як резиденція мавританських правителів ( халіфів ). Будівництво тривало у 1213 - 1338 рр. Для резиденції обрали пагорб аль-Сабіка, відокремлений від міста глибокими ровами та річною Дарро. На пагорбі і вибудували фортецю, серед веж та двориків якої і побудували палацові приміщення. Площа фортеці невелика - близько 13 гектарів, що підвищувало оборонні функції споруди під час війни чи громадських конфліктів. З часом оборонна функція послабла і почала переважати репрезентативна. Схили пагорба пізніше перетворили на сади.

Сади виникли і в невеличких двориках Альгамбри. Назва не досить точна, бо це комплекси з водних басейнів та запашних кущів, фруктових дерев там нема. На терасах розплановані регулярні сади геометричних форм, які ніколи не складали єдине художнє ціле, не були і не є ансамблем в сучасному розумінні. Але саме ці розрізнені, геометричні елементи стануть зразками невеликих, регулярних садів для монастирів та замків середньовічної Європи, а потім садів Відродження та бароко Італії, перероблені, творчо розвинені та значно доповнені фонтанами, каскадами, мармуровою скульптурою, павільйонами. Їх витоки - в арабській Іспанії.

Найбільший з садів Альгамбри - площею 1550 м.

Левовий дворик - площею 530 м, всі інші - ще менші. Їх особливість - різка геометричність, симетрія, водні басейни, відокремленість. Альгамбра і за счасів маврів була мало доступною.

6. Мечеті

Безліч мечетей було побудовано на всій території сучасної Португалії протягом мусульманського правління, але практично всі вони були перетворені на церкви і собори, цим самим пошуки ісламських особливостей ускладнюються. Собори Лісабона, Сілвіша і Фару ймовірно були побудовані над залишками великих мечетей після Реконкісти.

Єдиним винятком з цього правила є церква в Мертоле, Байша-Алентежу. Мечеть Мертоли була побудована в другій половині XII століття і незважаючи на велику кількість модифікацій це найкраще збереглася середньовічна мечеть в Португалії. В плані церква наближена до квадрату, 12 колон підтримують виконані в XVI столітті в стилі мануеліно ребра склепінь. Хоча будівля була значно змінена в XVI столітті, інтер'єр лабіринтового типу і «ліс» колон чітко пов'язують це будова з іншими сучасними мечетями Іспанії та Північної Африки. Внутрішня стіна до сих пір має міхраб, прикрашену нішу, яка вказує на розташування Мекки. Крім того в церкві є три підковоподібні арки з альфізом, типовим мусульманським декоративним прийомом.

Замки і палаци

В епоху готики було побудовано і посилено безліч замків, особливо на кордоні з Кастилією. У порівнянні з попередніми епохами, готичні замки Португалії мають більше веж, часто круглої або напівкруглої форми (для підвищення стійкості до снарядів), донжони стали багатокутними, ворота в замок часто захищалися двома вежами по краях. Часто використовувалися машікулі і бійниці. Починаючи з XIV століття донжони стають більше і складніше, подібні вдосконалені донжони можуть бути знайдені в Беже, Ештремоше і Брагансі.

Починаючи з XV століття деякі замки стають справжніми палацами, наприклад замки в Пенедону, Оурен і Порту-де-Мош. Найбільш наочним випадком служить замок Лейрії, що став королівським палацом при королі Жуана I. Деякі кімнати палацу були прикрашені готичними лоджіями, відкривався з яких вид міг бути оцінений королем і королевою.

8 Стиль мануеліно

Монастир ієронімітов в Лісабоні.

Архітектура пізньої готики в Португалії характеризується оформленням особливого стилю мануеліно, названого так на честь короля Мануела I. Саме під час його правління (1495-1521) були побудовані або розпочаті більшість будівель, що зараховуються до цього стилю. В мануеліно поєднані елементи пізньої готики, архітектури Відродження, іспанської архітектури (платереско, ісабеліно), італійського та фламандського мистецтва, а також мудехарскіе мотиви. Будинки стилю мануеліно часто були прикрашені природними орнаментами, типовими для епохи Великих географічних відкриттів, також часто зустрічаються спіралевидні декор, що є відсиланням до застосовувалися на кораблях канатах.

Першим відомим будівлею в стилі мануеліно є монастир Ісуса в Сетубале. Будівництво церкви монастиря тривало з 1490 по 1510 архітектором Діогу Боітаком, який вважається одним із засновників стилю. Звід церкви підтримується спіралеподібними колонами, що є типовим для мануеліно, подібне рішення може бути знайдене в Соборі Гуарда, а також в парафіяльних церквах Оливенса, Фрейшу-де-Ешпада-а-Синта, Монтемор-у-Велью і ін Церква має три нефа однакової висоти, що є спробою уніфікації внутрішнього простору храму. Свого апогею ця тенденція сягає в Монастирі ієронімітов в Лісабоні, завершеному архітектором Жуаном-ді-Кастільо в 1520-х роках. Будинки мануеліно відрізняють також майстерно зроблені портали зі спіралеподібних колонами і нішами, прикрашеними ренесансними і готичними декоративними елементами, подібне зустрічається в Монастирі ієронімітов, монастирі Санта-Крус в Коїмбре і багатьох інших будівлях.

 

9Загальним для країн Латинської Америки середини XIX століття архітектурним стилем, який виразив нове ідеологічне замовлення в парадних офіційних будівлях, що зводилися майже в усіх нових столицях, став чужий місцевій архітектурній традиції та психологічному складові латиноамериканських народів класицизм із його строгістю, нормованістю й раціоналізмом. Запровадження його не було випадковим. Саме в ньому найбільш наочно відбилася спрямованість до запозичення. Для звільнених від колоніального гніту латиноамериканських республік (тільки незалежна Бразилія до кінця XIX століття лишалася імперією) класицизм, який і в Європі наприкінці XVIII століття вважався продовженням традицій республік античності, став художнім знаменом відмови від колоніального стилю. Класицистичний характер надавався передусім урядовим спорудам, таким як Паласіо Ґоб'єрно в Асуньйоні (Парагвай) та імператорським палацам Сан-Кристован та Ітамараті в Ріо-де-Жанейро. А величні будівлі парламентів, що дістали назву капітолія, або палацу конгресу в наслідування Сполучених Штатів, які першими здобули незалежність на Американському континенті, проектувалися як зменшені копії головної споруди Вашингтона. У сталі французького класицизму або італійського Відродження, демонструючи рішучу зміну художньої спрямованості, проектувалися академії мистецтв у Ріо-де-Жанейро, Мехіко й деяких інших столицях. Один з палаців у Ріо-де-Жанейро являє собою копію версальського Малого Тріанону, а для роботи Панамериканської конференції 1906 року в столицю Бразилії був перевезений і наново поставлений розібраний павільйон із виставки, що проводилася в США. В міста Латинської Америки в такий спосіб переправлено деякі великі громадські споруди з Європи.

Демонстративне наслідування знайшло своє гротескне вираження в привнесенні чужорідних готичних форм в архітектуру церков у країни, де був сильний вплив Англії, наприклад дерев'яного собору в Джорджтауні (Гайяна), та навчальних закладів, зокрема університету в Каракасі.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты