Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Практична робота № 2.




 

Тема: СИСТЕМИ РОЗПОДІЛЕНОГО ВПОРСКУВАННЯ ПАЛЬНОГО.

Мета: ознайомлення з будовою та роботою системи розподіленого впорскування пального з електронним керуванням.

 

Завдання: вивчити будову та роботу системи розподіленого впорскування пального з електронним керуванням і її компонентів.

 

Обладнання: Стенд «система розподіленого впорскування пального з електронним керуванням «L-Jetronic».

 

 

Послідовність виконання роботи

1. Ознайомитись із системою розподіленого впорскування та схемою її роботи.

Останнім часом на переважній більшості двигунів сучасних легкових автомобілів широкого розповсюдження набули системи впорскування пального в яких бензин подається у впускний колектор не через одну центральну форсунку, а через декілька форсунок, число яких дорівнює числу циліндрів двигуна.

При цьому впорскування здійснюється на гарячі впускні клапани переривчато однією або двома порціями за робочий цикл двигуна і з точним дотриманням геометрії розпилу (рисунок 2.1).

 

 

Рисунок. 2.1. Схема розташування форсунки при впорскуванні пального в зону впускного клапана

1 електромагнітна форсунка; 2 впускний трубопровід; 3 – впускний клапан.

 

Такі системи означаються індексом «L» (від німецького слова "Lade" точна порція, заряд), що вказує на відміряне по кількості пального переривисте та розподілене по циліндрах впорскування бензину. Для реалізації такого способу впорскування необхідне застосування електрокерованих форсунок, тривалість відкритого стану яких визначається тривалістю електроімпульсу керування. Це дозволяє точно та швидко корегувати якість паливноповітряної суміші, яка подається в циліндри при різних режимах роботи двигуна.

Загальна кількість розроблених та впроваджених у виробництво різновидностей та модифікацій цих систем понад 60 найменувань. їх різниця одного від іншого незначна. Найбільш типовим представником систем цієї групи є система «L - Jetronic» фірми Bosch.

 

2. Вивчити будову та роботу системи «L-Jetronic».

Ознайомитись із стендом «система розподіленого впорскування пального з електронним керуванням «L-Jetronic». Вивчити будову та роботу.

Нижче на рисунку 2.2 приведена повна схема і описаний принцип роботи системи розподіленого впорскування пального «L - Jetronic».

 

 

Рисунок 2.2. - Схема впорскування пального «L - Jetronic»

 

Електричний паливний насос 2 подає бензин з баку 1 через фільтр 3 в розподільну магістраль, де за допомогою стабілізатора 4 підтримується постійний перепад тиску на вході і виході форсунок 10. Стабілізатор перепаду тиску підтримує постійний тиск і забезпечує повернення надлишкового пального назад в бак. Цим забезпечується циркуляція магістралі пальне поступає до робочих форсунок, котрі подають його в зону впускних клапанів. Кількість впорскнутого палива задається електронним блоком керування 5 залежно від температури тиску, об'єму повітря що поступає, частоти обертання колінчатого вала та навантажень двигуна. Враховується також температура охолоджуючої рідини.

Об'єм повітря, що поступає в двигун є головним параметром, що визначає дозування пального. Повітря поступає в циліндри через вимірювач 7 витрати повітря у впускний колектор. Повітряний потік, що поступає в двигун відхиляє напірну вимірювальну заслінку вимірювача витрати повітря на визначений кут. При цьому за допомогою потенціометра електричний сигнал, пропорційний куту повороту заслінки, поступає в блок керування, котрий визначає необхідну кількість пального та видає на електромагнітні клапани імпульси керування моментом впорскування пального. Електронна схема керування дозування пального отримує живлення від акумуляторної батареї і починає працювати при включенні запалювання.

Незалежно від положення впускних клапанів, форсунки впорскують пальне за один або два оберти колінчатого валу. Якщо впускний клапан

в момент впорскування пального форсункою закритий, пальне накопичується в просторі перед клапаном і поступає в циліндр при наступному його відкриванні разом з повітрям.

Кількість поступаючого в циліндри двигуна повітря регулюється дросельною заслінкою, якою керує водій. В системі передбачений регулятор 8 витрати повітря на холостому ході, розташований біля дросельної заслінки. Він забезпечує додаткову подачу повітря при холодному пуску та при прогріванні двигуна. У міру прогрівання двигуна, починаючи з температури охолоджуючої рідини 5070 °С, регулятор припиняє подачу додаткового повітря. Після цього при закритій дросельній заслінці повітря поступає лише через верхній байпасний канал, переріз якого можна змінювати регулюючим гвинтом 15, що забезпечує можливість регулювання частоти обертів в режимі холостого ходу.

Стабілізатор перепаду тиску 4 підтримує постійний надлишковий тиск пального відносно тиску повітря у впускному колекторі. В цьому випадку циклова подача палива форсункою 10 залежить тільки від часу на протязі якого відкритий ії клапан. Таким чином, основний принцип електронного керування впорскування пального полягає в широкий модуляції електричного імпульсу, який керує форсункою при умові підтримки постійного тиску пального.

Тривалість часу впорскування пального форсункою корегується в залежності від температури охолоджуючої рідини по інформації від датчика.

На режимах повного відкриття дросельної заслінки та розгону автомобіля необхідно збагачення горючої суміші, що забезпечується електронним блоком керування по інформації від датчика 6 положення дросельної заслінки. При відкритті заслінки контактна система датчика дає імпульси, котрі призводять до збагачення суміші в режимі розгону автомобіля.

В датчику 6 положення дросельної заслінки передбачена контактна пара, від замкнутого або розімкнутого стану якої залежить відключення або включення паливоподачі в режимі примусового холостого ходу. Подача палива припиняється при закритій дросельній заслінці коли частота обертання колінчатого валу двигуна більше 1000 хв1, і поновлюється при зменшенні частоти обертання до 900 хв1.

Введений в систему датчик кисню 14 забезпечує підтримку стехіометричного складу суміші.

 


3. Вивчити будову та роботу пускової форсунки.

При запуску автомобільного двигуна люба система впорскування пального повинна забезпечувати збагачення паливноповітряної суміші. В системі «L - Jetronic» це забезпечується пусковою форсункою 9, котра включається в роботу при температурі меншій 20 °С. Тривалість впорскування бензину пусковою форсункою не пов'язана з роботою стартера, а залежить від ступеня достартового нагрівання ДВЗ і може лежати в межах від 0,5 до 10 с. Якщо температура двигуна >20 °С то пускова форсунка не включається (контакти термореле часу розімкнуті). Якщо температура двигуна <30 °С, то максимальна тривалість впорскування (10 с) обмежується спрацьовуванням термореле часу від внутрішньої біметалевої пластини під дією електричного струму. Якщо двигун не запускається на протязі перших 8... 10 с, то електробензонасос відключається від бортової мережі автомобіля за допомогою спеціального реле керування.

По конструкції пускові форсунки відрізняються від форсунок для центрального та розподіленого впорскування.

Як правило, вона складається з корпусу з фланцем кріплення 3 (рисунок 2.3) в який завальцований пластмасовий каркас 1, обмотки 2 електромагніту.

 

 

Рисунок 2.3 - Пускова форсунка

 

1 - пластмасовий каркас; 2 - обмотка електромагніту; 3 - фланець кріплення форсунки; 4 - розпилювач; 5 - пружина; 6 - запираючий елемент; 7 паливоподаючий штуцер з фільтруючим елементом; 8 - електричні контакти.

Запираючий елемент 6 є якорем електромагніту. В нижній частині корпусу розташований відцентровий розпилювач. При подачі пального пускова форсунка постійно знаходиться у відкритому стані.

 

Методичні рекомендації по складанню звіту

Звіт повинен містити:

- назву лабораторної роботи;

- мету роботи;

- загальні відомості щодо систем розподіленого впорскування;

- функціональну схему системи «L - Jetronic» та опис її роботи;

- схему та роботу пускової форсунки;

- висновок про переваги та недоліки систем розподіленого впорскування.

 

Контрольні питання:

1. Перелічіть переваги системи розподіленого впорскування бензину порівняно з системою центрального впорскування.

2. Наведіть схему роботи систем розподіленого впорскування.

3. Наведіть схему та пускової форсунки.

4. Наведіть схему розташування форсунок в системі «L - Jetronic».

5. Від яких датчиків приймає сигнали електронний блок управління?

Література, що рекомендується:

1. Соснин Д.А. Электрическое, электронное и автотронное оборудование легковых автомобилей (Автотроника-3): Учебник для вузов. М.: СОЛОН-ПРЕСС, 2010, 384 с.

2. Сажко В.А. Електрообладнання автомобілів і тракторів: Підручник. – К.: Каравелла, 2009. – 400 с.

3. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів: Підручник. – 5-те вид. – Київ.: Либідь, 2005. – 400 с.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 164; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты