Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 2. Еволюція кейнсіанства, його основні напрями і теорії




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

РОБОЧА ПРОГРАМА

Навчальної дисципліни

«Сучасні економічні теорії »

Для студентів спеціальностей 8.050101

Денної форми навчання

 

 

Харків, ХНЕУ, 2007

Програма курсу

 

 

МОДУЛЬ 1. РОЗВИТОК КЕЙНСІАНСЬКОГО ТА НЕОЛІБЕРАЛЬНОГО НАПРЯМКІВ

Тема 1. Методологія економічної науки й сучасні моделі розвитку економічної теорії

 

Мета, завдання та функції курсу. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами. СЕТ як хронологічний опис розвитку світової економіки та економічної думки. Мета та завдання курсу, його суспільні, навчальні та практичні функції. Актуальність вивчення СЕТ для підготовки сучасних фахівців.

Предмет та методологія курсу СЕТ. СЕТ як нероздільне дослідження економічного розвитку світової економіки та еволюції систем економічних поглядів. Визначення теоретичної основи СЕТ. Джерела та історіографія курсу. Методологія дослідження курсу. Універсальні та спеціальні методи, що застосовуються для пізнання предмету СЕТ.

Критерії періодизації курсу. Основні підходи та критерії до періодизації курсу. Загальновизнані періоди розвитку СЕТ.

Методологія економічної науки та сучасні моделі розвитку економічної теорії.

Основні моделі сучасної економічної теорії. Розвиток окремих напрямків економічної теорії. Інституціональні фактори, що визначають структуру економічної теорії. Сучасний погляд на методологію економічної теорії.

Тема 2. Еволюція кейнсіанства, його основні напрями і теорії

Кейнсіанство. Історичні умови виникнення кейнсіанства. Кейнсіанська революція. Предмет та методологія дослідження. Вирішальна роль макроекономіки. Теоретична система Дж. М. Кейнса. Макроекономічний аналіз. Загальна рівновага та причини порушення рівноваги капіталістичної економіки. «Основний психологічний закон». Концепція ефективного попиту. Функції споживання і заощадження, гранична схильність до заощадження і інвестицій. Теорія мультиплікатора. Економічна програма Дж. М. Кейнса. Необхідність державного регулювання економіки. Основні важелі державного впливу на економіку: грошова політика, бюджетна політика, перерозподіл доходів, політика повної зайнятості.

Теоретична система та економічна програма Дж. М. Кейнса. Поширення кейнсіанства і його особливості в різних країнах. Неокейнсіанські теорії економічного зростання. Кейнсіанська теорія та економічна політика. Посткейнсіанство.Криза ортодоксального кейнсіанства у 60-х – 70-х роках та передумови виникнення посткейнсіанства. Погляди представників англійського лівого кейнсіанства. Концепції розподілу. Концепція П'єро Сраффа. Розвиток посткейнсіанства у Сполучених Штатах («монетарне кейнсіанство»).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты